23. listopadu 2021

V Praze se nic nepohnulo…

(www.konzervativninoviny.cz) „V Praze se za poslední tři roky nestalo nic. Okruh se neposunul, metro D se neposunulo, výstavba se neposunula, je jenom binec a chaos“, říká Marek Benda, poslanec ODS a nově i předseda pražské ODS v rozhovoru pro Konzervativní noviny.

Nejprve gratuluji ke zvolení do sněmovny a gratuluji i k výsledku koalice Spolu. Myslíte, že je to vítězství předsedy ODS Petra Fialy?

Určitě je to vítězství Petra Fialy. To si buďme jistí a upřímně, když si vzpomeneme 8 let zpátky, co se stal předsedou ODS, a rok zpátky, kdy všichni mediální géniové nám vykládali, jak to nemůžeme vyhrát, jak Petr Fiala není dostatečně rázný, aby mohl vyhrát, jak musíme přivézt někoho nového, tak myslím, že v tomto směru je to jeho naprosté vítězství. Je to samozřejmě i vítězství projektu koalice Spolu, u jejíhož zrodu jsem velmi intenzivně byl. A zároveň je to souhra okolností. Je to trochu zázrak. To, že propadlo tolik hlasů na levici, že Andrej Babiš je dokázal stranám „vyjíst,“ aby z nich nic nezbylo. Současně i kroužkování mezi Piráty a STANem. Jsou tam některé věci, které jsou trochu zázračné, ale je to nepochybně postavené na obrovské práci a na obrovském výkonu Petra Fialy, který dokázal, že se dá dělat normální politika. Že se dá říkat, já mám normální program, chci tuto zemi správně a rozumně spravovat a dají se s tím vyhrát volby. Že nemusím být populista.

Jak vidíte situaci po volbách? Od roku 1989 jde skutečně poprvé o pětičlennou vládu. Je to pět stran a jejich voliči mají různé zájmy. Když to řeknu jednoduše, je to pět zájmů. Jak tedy vidíte vládu pěti zájmů?

Já k tomu občas říkám, když dostávám podobné otázky, že nejúspěšnější vláda, která této zemi vládla, byla vláda 1992-1996, která byla složená ze čtyř subjektů. Byl jsem tehdy náhodou předsedou poslaneckého klubu jednoho z těch subjektů, Křesťanskodemokratiské strany. Byli jsme ochotni se domlouvat, byli jsme ochotni s naší zemí pohnout, přestože to byla nesrovnatelně složitější situace než dnes. Čili nezáleží na počtu subjektů. Záleží na ochotě najít kompromis, domluvit se, také na tom, jak moc špinavého prádla se pere na veřejnosti, co jsou schopni si lidé vyříkat uvnitř a na veřejnost s tím nechodit. Tady samozřejmě teprve uvidíme. Ne všechny subjekty dvou koalic jsou úplně dospělé, ale já věřím, že většina z nich už spíše dospělá je. Tak doufám, že by to fungovat mohlo a mělo. A navíc riziko téměř milionu propadlých hlasů přece musí každého strašit, aby si vymýšlel nějaké předčasné volby apod.

Už jsem gratulovala ke zvolení do sněmovny, ale ráda gratuluji i ke zvolení do vedení pražské ODS. Jestli dovolíte, tak bych se nyní soustředila na pražskou politiku. V seznamu navržených ministrů nefigurujete. Znamená to, že se budete připravovat na kandidaturu na pražského primátora?

Určitě ne. To není vůbec můj cíl. Občas v žertu říkám, že já na Mariánské náměstí ani nezabloudím. To obcházím.

Po dlouhé době by ale s Vámi mohl být primátorem Prahy rodilý Pražák. Takže?

Já doufám, že najdu kandidáta na primátora, který bude rodilý Pražák. Ale já to opravdu nebudu. Já cítím své pole působnosti ve sněmovně. Tam si myslím, že to umím, rozumím tomu, mám vize a teze, co se dělat má. V komunální politice Prahy se zdaleka tak neorientuji. Rozhodnutí kandidovat do vedení pražské ODS bylo spíše o přemostění problému. A také reakcí na to, že koalice Spolu uspěla ve sněmovních volbách nebývale a já se nijak netajím s tím, že bych tuto koalici rád dostal do hry i o vedení Prahy. To jsem říkal ve svém projevu na regionálním sněmu a to, myslím, je můj úkol. Postavit pražskou kandidátku na podobném půdorysu, jak byla postavena kandidátka v celostátních volbách.

Nicméně jako lídr pražské ODS se komunální politikou budete zabývat. Nyní je pražská radnice pod vedením Pirátů. Jak by se, podle Vás, měla politika Prahy po komunálních volbách změnit?

Myslím, že poslední čas, kdy se v Praze něco smysluplného událo, bylo za primátorů Pavla Béma a Bohuslava Svobody. To se alespoň některé projekty dokončovaly. Od té doby se o všem jenom mluví, malují se cyklostezky, případně se vymýšlejí projekty, jak zprůhlednit radnici, udělat otevřenou radu, která pak končí tím, že se všechno řeší někde v kuchyňce. Podle mě tedy nepodstatné věci. Přitom Praha má obrovský potenciál. Praha je krásné město, město, které se ještě může rozvíjet, je to jedno z nebezpečnějších měst v Evropě z hlediska terorismu a dalších věcí. Tak vnímám, že se zcela zbytečně necháváme zahltit pseudoproblémy – kde mají být cyklostezky, kavárny místo silnice, nesmyslné a nedomyšlené uzávěry ulic. Chybí rozumná správa města. To je hlavní úkol, který nás v Praze čeká. A nemusí vše ve městě stavět radnice. Investorů pro Prahu je připraveno spoustu, jen se jim to musí umožnit. Pak Praha může výrazně rozkvést.

Říkal jste, že nemáte ambice kandidovat na primátora Prahy, ale adepty máte. Jaký je to okruh lidí?

Okruh lidí určitě mám. Mluvíme o tom nejprve v ODS, pak se o tom budeme bavit s koaličními partnery. Ptala jste se, zda to bude rodilý Pražák, kdo k nám nepřicestoval z Moravy nebo dokonce ze Slovenska. Pevně věřím, že se mi povede představit takového kandidáta, který nepřijel z nějaké vsi.

Když se ještě vrátím k současnému vedení Prahy, tak ho nereprezentují jen cyklostezky, uzávěry ulic, ale jsou to i progresivistické tendence Pirátů. Mám na mysli třeba diskutovanou finanční podporu Prague Pride. Co o tom soudíte? Myslíte si, že by se to pod novým vedením Prahy mohlo změnit?

Upřímně řečeno podporu Prague Pride vyslovili i někteří naši primátoři v minulosti. Praha se pokládá za liberální, otevřené a tolerantní město. Ne náhodou tady může být primátor ze Slovenska. Dokážeme si představit, že by v Bratislavě byl primátor z Čech? To ani náhodou. Já nepokládám za klíčové v Praze bojovat kulturní válku. Samozřejmě po mém zvolení začal primátor Hřib a pokračoval Jan Čižinský, kdy mě označili za ultrakonzervativce, který chce společnost odvézt do středověku. Takže já toto nechám na našich kandidátech. Každý ví, co si myslím. Každý ví, kde stojím. Říkám často s Chestertonem – než rozbiji nějaký plot, musím vědět, co odděluje. Protože se mi taky může stát, že odděluje ovce od vlků a skončí to masakrem. Proto jsem na strhávání plotů velmi opatrný. Já tedy nebudu ten, kdo bude v Praze rozehrávat s Piráty válku o to, jak mají vypadat rozvody, potraty nebo registrovaná partnerství. To, podle mě, nepatří do komunální politiky. Musíme představit dobré kandidáty, kteří pomohou Praze, a ne se věnovat vymezování se pidi politických subjektů vůči konzervativismu ODS.

Věcí pro Prahu důležitou je vedle kandidáta na primátora i volební program. Komunální volby se blíží, jak ODS pracuje na programu? Nebo to bude i pro Prahu program koalice Spolu?

Pokud budeme kandidovat jako koalice Spolu, tak určitě to bude společný program. To je naprosto jasné. Už jsem o tom s ostatními předsedy stran neformálně mluvil. Vzhledem k tomu, jak hladce se podařila programová shoda na celostátní úrovni, tak nevidím důvod, proč by to měl být na komunální úrovni problém. Upřímně řečeno po tom, co se v Praze za poslední tři roky odehrávalo, tak myslím, že v podstatě můžeme přepsat program, se kterým jsme kandidovali před třemi lety. A to proto, že se v Praze nestalo nic. Okruh se neposunul, metro D se neposunulo, výstavba se neposunula, je jenom binec a chaos. Samozřejmě se určitě programu budeme věnovat i z hlediska nových problémů, které se objevily. Např. bydlení. Ale jinak je náš program pro Prahu jasný a zřetelný a příliš se nebude lišit od toho, se kterým jsme kandidovali před třemi lety.

Patříte ke konzervativní části ODS, budou tedy v programu pro volby do zastupitelstva hl. m. Prahy i nějaké konzervativní body?

To se nechte překvapit. Ale zcela určitě budeme konzervativní ve vztahu k památkám, k tomu, co se má v Praze odehrávat. Jde o veřejný prostor, který je naším dědictvím, a tak bychom se k němu měli chovat s určitou úctou. Vlastně je jedna věc, která se v Praze za poslední volební období povedla, i když navzdory panu primátorovi (a vlastně jen se štěstím, že přišel covid). A tou je výstavby Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Vždycky, když jdu kolem, tak jsem překvapen, jak krásně do scenérie Staromáku zapadá…

Letošní volby pro Vás osobně byly úspěšné. Stal jste se významnou osobností ODS i koalice Spolu. Co by tomu říkal Váš tatínek, který byl významným, polistopadovým konzervativním politikem?

Tuto otázku si kladu velmi často. Jestli by mě tatínek pochválil. Věřím, že snad ano. Včera byl 17. listopad a my jsme si s rodinou vloni založili takovou tradici – bydlíme na Karlově náměstí, kde je na domě vzpomínková deska na tátu, kterou instalovala Praha 2, a tak se tam 17. listopadu scházíme, když přijdeme z Národní třídy, a dáme tam svíčky. Letos bylo zajímavé, že když jsem se tam večer vrátil, tak tam svíčky ještě hořely. No, nevím. Doufám, že se táta za nás v nebi přimlouvá, abychom nedělali příliš moc chyb a že by mě hodnotil vlídně. Navíc mám kolem sebe velkou rodinu, která mě také koriguje. Tak doufám, ale vědět to nemůžu. To jsou věci mezi nebem a zemí, které neznáme.

Zdroj: https://www.konzervativninoviny.cz/v-praze-se-nic-nepohnulo/

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha