17. listopadu 2021

Znevažování 17. listopadu ignoruji. Byl to rozhodující den pro pád komunismu

(FORUM 24) „Komunisté nejsou ani ve sněmovně, ani ve vládě a to je skvělé,“ říká v rozhovoru pro deník FORUM 24 poslanec a předseda pražské ODS Marek Benda. Díky výsledkům parlamentních voleb se konečně podařilo dostat zástupce KSČM z parlamentu a oslavy 17. listopadu se tak poprvé ponesou v tomto duchu. „Svoboda je ohrožena vždy, každá generace je od ztráty svobody vzdálena jen jednu generaci, jak řekl klasik,“ říká Benda v rozhovoru.

Jaká byla, spolu s vaším otcem Václavem Bendou, vize 17. listopadu?

Úkolem od táty, a to od útlého dětství, bylo porazit komunismus. To bylo jasně narýsováno a také pro to táta většinu svého dospělého života pracoval. 17. listopad měl být právě jen jedním z milníků na této cestě, nakonec se stal rozhodujícím a komunismus padl. Takže vize táty byl návrat k demokracii a kapitalismu tak, jak jsme ho znali nebo alespoň tušili na západ od našich uzavřených hranic.

Jaké byly vaše představy o svobodě?

Celý pád komunismu v Československu byl opravdu touhou po svobodě. Tady nebyly zásadní nedostatky v zásobování základními potravinami jako v některých jiných zemích sovětského bloku. Tady lidem opravdu chyběla svoboda, možnost se svobodně vyjádřit před svým okolím, přístup k informacím, svoboda cestování a další. Zde se, myslím, naše očekávání naplnila dostatečně.

Naplnila se?

Že samozřejmě svoboda s sebou nese i odpovědnost, si možná mnozí úplně jasně neuvědomovali – my ano – a pak byli trochu překvapeni. Já jsem spokojen s vývojem, i když nebyl vždy přímočarý, ale ve výsledku je nejúspěšnější z transformujících se zemí.

Je podle vás svoboda ohrožena?

Svoboda je ohrožena vždy, každá generace je od ztráty svobody vzdálena jen jednu generaci, jak řekl klasik. Dnes překvapivě přichází mnoho ohrožení svobody i ze západu. Tím nevelím k obratu na východ, tam je to se svobodou mnohem horší. Všechna dnešní neomarxistická tažení – za politickou korektností, multikulturalismem, woke kulturou, New Green Dealem a podobně – mají jedno společné. A to, že jsou držiteli jediné pravdy a každý jiný názor musí být potlačen, umlčen nebo skandalizován. Jsem velký ctitel Voltairova citátu: Hluboce nesouhlasím s vaším názorem, ale udělám vše pro to, abyste ho mohl hájit. Musíme se zastávat tohoto původního pojetí liberalismu.

Letos je to první rok, kdy nejsou ve sněmovně komunisté. Jak to právě ve spojení se 17. listopadem vnímat?

Nejsou ani ve sněmovně, ani ve vládě. A to je skvělé.

Na sociálních sítích kolují názory, že 17. listopadu by se letos měli lidé zabývat otázkami, jako je například nedostupné bydlení, rovnoprávnost žen a další jiné krize, které dnešní dobu sužují. Skutečně by se právě v tento den měly řešit tyto věci?

Tyto názory hlásají právě nejrůznější neomarxisti, které hluboce uráží, že jejich milovaný komunismus byl poražen a ještě si to dovolujeme oslavovat. Já je zcela ignoruji, oslavy si hodlám užít a nenechám si je nikým zkazit.

(Autor: Veronika Kučíková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení