10. září 2020

Události, komentáře: Plošné zavádění roušek

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Roušky jsou zpátky. Zakrývat si nos a ústa musí Češi ve všech vnitřních prostorách. A zpátky jsou taky fronty před testovacími centry, hlavně v Praze.

redaktorka:
Do konce testů zbývá půl hodiny. Brána už je zamčená kvůli kapacitě. Někteří se tak už dovnitř nedostali.

Lukáš, zájemce o testování na koronavirus:
Plánuju odjet do Německa o víkendu, takže ta povinnost si to nechávat, jdu na otestování Hamburku ještě.

redaktor:
Větší zájem registrují od pondělí. Tohle je dopolední fronta na testování na Václavském náměstí. A lidi tou dobou stojí na vyšetření také ve vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Miloš BOHONĚK, primář Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN:
V současné době jedeme skutečně na hranicích možností s pomocí vojenského personálu, bez pomoci různých stážistů a brigádníků bychom to nezvládali.

redaktor:
Zákaznici s novým nařízením naložili po svém. Na zahrádce, kde roušky mít nemusí, je úplně plno, zato vevnitř, kde to nařízení platí, v tuto chvíli sedí asi jenom 2 lidé.

Tomáš PROUZA, viceprezident Hospodářské komory ČR:
Já si myslím, že my jsme se vrátili do situace z půlky března, kdy panoval totální zmatek, když se opatření vyhlašovala různě na Twitteru, ale dlouho, několik hodin, chybělo přesné definování pravidel. To se znovu stalo i teď.

Roman DIETZ, ředitel Severočeské filharmonie v Teplicích:
Můžeme hrát koncerty bez roušek, ale nikdo nám tam nenapsal, jestli tomu se platí na zkoušky a podobně. Nás nejvíc trápí to, že to přichází ze dne na den, takže máme málo času se připravovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Našimi hosty jsou teď 3
poslanci. Za vládní ANO Jiří Mašek. Dobrý večer.

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já se omlouvám, pane poslanče, ale byla tu taková veselá debata mezi pány Pavlem Kováčikem KSČM, který teda podporuje vládu. Takže dobrý večer i vám.

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A opozičním poslancem za ODS Markem Bendou. Dobrý večer i vám.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer přeju.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ještě jedna důležitá věc. Jeden z hostů si přál nebo doporučoval, že by byl rád, abychom měli roušky, proto si tedy i já zase po čase ve vysílání nasazuji tuto klasickou medicínskou roušku, snažím se ji upravit na nos, jak jsem byl poučen už někdy v březnu. Snad je to tak v pořádku. Pánové, nebyl opravdu dneska důvod pro mimořádnou sněmovnu? Začnou u vás pane Mašku, protože vláda to nechtěla.

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
Myslím si, že nebyl, protože pokud by se dohodli představitelé jednotlivých klubů, tak bylo možné o to požádat a zařadit to na řádnou schůzi sněmovny.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vaše reakce, pane Bendo, začnu u vás.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
My jsme tu mimořádnou schůzi svolávali, protože jsme měli pocit, že jsou věci, které jsou prioritou. No, tak uvidíme příští úterý, co bude seřazeno na té řádné schůzi. Já si myslím, že to bylo jako naprosté vládní hlouposti, abych tak řekl, a věci, které mají řešit v dnešní situaci tam prostě nebudou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Kováčiku, vy jste někde mezi samozřejmě logicky.

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
Některé věci tam jsou na tom programu té řádné schůze. Některé věci, pokud by bylo jaksi dohodnuto, že jsou doopravdy prioritou a tou důležitostí, tak my bychom podpořili zařazení. Takže tam si myslím, že to spíš byl takový, řekl bych, předvolební tah části opozice, jak se zviditelnit, protože jinak v tom nevidím smysl, jestli by se to schválilo dneska nebo za 3, 4 dny.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, ten efekt zavedení roušek ve vnitřních prostorách, tedy to, co vlastně od dnešního dne platí, by se měl podle expertů projevit až za 14 dní. Co nás tedy podle vás čeká následující 2 týdny? Pane Mašku, ptám se vás samozřejmě, zneužívám, v uvozovkách toho, že jste lékař.

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
V podstatě jste si odpověděl, protože minimálně 14 dní, 3 týdny můžeme čekat ještě pořád dobíhající nárůst a potom, pokud se to podaří a ten efekt se dostaví, tak jako se dostavil na začátku té první vlny v rámci těch opatření, samozřejmě nejsou to jenom roušky, ale je to i sociální distance a dezinfekce rukou, čili všechny věci, které se dají dodržovat a které v podstatě jsou ekonomicky neutrální. A tam by se mělo po těch třech týdnech vidět, jestli se nám to oplošťuje a jestli dochází k poklesu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy jste použil, pane
poslanče Mašku, zajímavý termín, že to je ekonomicky neutrální. Já se vám přiznám, že celou dobu mě napadla otázka, proč se vlastně pořád spojuje - roušky, sociální distanc s tím takzvaným vypnutím ekonomiky. To jsou přece 2 věci a mám pocit, že kdyby třeba možná ty roušky zůstaly, kdybychom neměli tu rouškovou pauzu, tak by to třeba vypadlo jinak. Někteří odborníci se k tomuto názoru kloní.

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
Já se k němu kloním také. Já si myslím, že jsme prožili poměrně bezstarostné léto. A v okolních státech, jako je Německo, Polsko, Rakousko, tam v supermarketech, na úřadech ty roušky používali dál a o to je to pro ně teď méně bolestivé, že se v tom pokračuje v těchto státech. My se k tomu musíme klonit díky těm novým číslům, která se objevují a musíme přijímat tato opatření nyní.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Co se podle vás bude dít v nejbližších týdnech, pánové? Jak ta opatření, která vlastně dneska začínají, se podle vás projeví, pane Kováčiku.

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
Ona paní hygienička říkala, že nejméně 2 týdny to budou. A je důležité, aby ta opatření, která jsou, to znamená roušky, dezinfekce se nejen plošně zaváděla, ale aby také byla určitá kázeň a také, aby byla třeba i opakovaná edukace obyvatelstva, jak se říká, protože ne každý se kouká na televizi. Já chci odpovědět ještě na to, že my jsme byli ti, kteří varovali před přílišným uspěcháním, ale toho rozvolnění. Ale to je teď jedno. Rozvolnilo se, odhodily se roušky, odhodily se zábrany. Taky by akce, Techtle mechtle nebo ty akce, které se konaly v Chorvatsku, které vlastně nastartovaly tento druhý růst. Takže teď je třeba se vrátit k tomu určitému ukáznění a poučeni tou první vlnou si dát pozor na to, aby se nevypínala ekonomika.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pan Benda výrazně kroutí hlavou.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Výrazně kroutím hlavou, protože přece to nebylo uvolňování roušek. To bylo nekonečné slibování vlády, že budeme mít chytrou karanténu, eRoušku, proto se uvolňovalo. Protože se říkalo: Budeme umět trasovat, budeme umět každého. Půjčili se na to 500 miliard. A výsledek? Je přece čistá, ale čistá 0.

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
Pozor, ale to přece není nic proti ničemu. Ten nárůst byl strmější, než se čekalo, proto se přikročilo k těm plošným opatřením, aniž bych nějak hájil podle mého soudu příliš pomalý nástup té chytré karantény a toho trasování a toho všeho, ale až už se přestalo stíhat, tak je přirozené, že přišlo plošné opatření. Opatření musí odpovídat vážnosti a síle té situace.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jaká je vážnost a síla té situace, o to poprosím Janu, protože ty máš ta čísla.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano, Jakube. Já připomenu, že už podruhé za sebou přibylo v Česku rekordní množství nových nemocných. Bylo jich víc než 1100, konkrétně 1161, včera 1160 a dnešek vypadá tak, že je zatím přes 700 nových infikovaných. Laboratořím se daří zvyšovat počet analyzovaných vzorků. V úterý provedli víc než 15 400 testů, a to je nejvíc za celou dobu pandemie. Včera pak přes 14 000. Z grafu za mnou je vidět, že poslední dny překonávají hranici 10 000, za 14 dní celkem 8×. Ještě jedno číslo na této grafice. Dnes laboratoře oznámily, že od začátku testování provedli 1 000 000 odběrů. S rostoucím počtem nakažených se zvyšuje taky počet těch, kteří s nemocí covid-19 leží v nemocnicích. K dnešku jich bylo 249, z toho 64 ve vážném stavu. Před dvěma týdny to bylo o 110, respektive 23 méně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jano, díky. Koneckonců i tohle jsou čísla, kvůli nimž ode dneška opět nosíme roušky. My, kteří teď nově nosíme brýle, si musíme zvykat na to, že pod těmi rouškami se ty brýle docela mlží, takže já se omlouvám, když se budu dívat někam jinam. Tak vy už jste si na to zvyknul, pane
poslanče Bendo, určitě. No, tak se omlouvám. Nicméně, když jsme u těch čísel. Pane poslanče Mašku, i pan premiér a předseda vašeho hnutí ANO říkal, že každý si vlastně může vybrat nějaké to číslo a možná to myslel tak, že každému se třeba hodí nějaké jiné číslo. Poraďte divákům, co sledovat. Nárůst nakažených, počet hospitalizovaných, počet lidí ve vážném stavu, počet lidí na té takzvané plicní ventilaci. Jaká čísla upřímně sledujete vy?

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
Já sleduju, jak ty trendy toho počtu nakažených, ale samozřejmě to samo o sobě není vypovídající, protože tam záleží na počtu těch testovaných a potom by to bylo spíš to procento, kolik je pozitivních z toho počtu testovaných, ale to by bylo příliš složité asi i pro diváky. Ale to, co je podstatné, a to, co se nám stále daří, je poměrně velmi nízká smrtnost na ten COVID a obsazenost těch jipových lůžek, kde máme dostatečné rezervy. Čili já bych tady malinko nechtěl strašit, protože ta kapacita našich zdravotnických zařízení je poměrně velká a pokud by došlo k rozvoji té infekce v těch těžších stadiích, tak jsme schopni se o ty pacienty dobře postarat. Takže to jsou pro mě čísla zajímavá. Čili ta úmrtnost, obsazenost jipek, respektive potom počet hospitalizovaných v nemocnicích. Tam ta čísla ve srovnání se zahraničím jsou pořád velmi dobrá.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak to víte vy, pánové? Pan prof. Dušek, který vede úřad zdravotnických informací řekl, že ta čísla jsou dobrá, i když se to nezdá. Nemocnost a virulence viru se podle něj viditelně nehorší. Jak vnímáte, pane Kováčiku, vy tahle čísla?

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
Ono to prý má různé kmeny, některé, v uvozovkách, silnější, některé méně silné. Ten virus mutuje postupně velmi rychle. A já si osobně myslím, že důležité je sledovat, jak ten nárůst počtu nakažených, tak i to, kolik lidí s tou nemocí, protože zpravidla to není pouze, ale také s tou nemocí, tedy odchází ze světa.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

My to vždycky důsledně říkáme, že s covid…

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:

A tam zatím ta čísla jsou poměrně příznivá. Mimo jiné i díky tomu, že naše zdravotnictví je na to připraveno a našem zdravotníkům je potřeba držet palce a vzdát hold.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
poslanče, vás bych se rád zeptal, jak to děláte, že se vám ty brýle nemlží, ale to se zeptám potom až osobně. Úplně vážně, jak to vnímáte vy ta čísla, která se dají interpretovat různým způsobem a dá se vypichovat to nebo ono číslo?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
S těmi čísly se dá vlastně neuvěřitelně hrát. Mně připadalo od počátku jako velmi sporné sledovat ty počty nakažených.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale to je logické číslo, které ukazuje, kolik je nakažených mezi námi přece má nějakou logiku.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Všichni to milují, no ne, vidět to číslo, jak to vypadá, jak to pěkně stoupá, a tak. Ale současně minimálně, čím víc tam máme těch lidí, kteří jsou úplně bezpříznakoví, tak to číslo skoro o ničem nevypovídá. To byl příběh severní Moravy, skoro o ničem nevypovídá. Možná vypovídá o tom, jestli zvládá nebo nezvládá hygiena trasovat nebo netrasovat, ale to, co jsou skutečně zajímavá čísla a který musíme sledovat, jsou čísla jako těch vážně nemocných, případně lidi na plicích ventilacích. A to je, si myslím, že v České republice vlastně neuvěřitelně dobrý. Jako máme bohaté kapacity, a to říkal pan
poslanec Mašek správně, máme bohatě kapacity na to, abychom to zvládali.

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
On i ten bezpříznakový tu nemoc roznáší stejně jako ten, u kterého se postupně projeví ty příznaky, takže to důsledné sledování, vyhodnocování a také zveřejňování těch čísel má tento smysl, aby prostě jsme tu vážnost situace brali skutečně tak, jak máme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
poslanče Mašku, nechci vůbec malovat čerta na zeď, ale od jakých čísel, ať už se tady díváme na jakékoliv z těch čísel, by se podle vás měla opatření přehodnocovat? Mám na mysli samozřejmě přitvrzovat. Od počtu nakažených, od počtu lidí, kteří se budou muset léčit, kombinace obou, počet nakažených nad 65 let a už je zjevné, jak by se ta opatření měla ještě přitvrzovat, když stále slyšíme, že by se tedy už neměla vypínat ekonomika a že by to mělo být, jak vy jste říkal, ta ekonomicky neutrální opatření.

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
Já bych se ještě vrátil k těm nakaženým bezpříznakovým. Právě proto jsou ty roušky, právě proto ty roušky plní ten účel tak jak jsme to říkali dříve a na začátku. Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Takže to je ten důvod, proč i bezpříznakoví by měli nosit roušku, neboli my všichni. To je 1 pohled na věc. A z hlediska toho, co sledovat, tak určitě počet těch vážných případů, potom ten, kdyby se nějakým způsobem zásadně zvyšoval, tak potom by asi další opatření byla na místě.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já obvykle jsem rád, když hosté hovoří stručně, jasně, ale tady bych čekal řeknete, jaká opatření upřímně, kdybyste ještě mohl pokračovat chvilku.

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
Samozřejmě já nejsem epidemiolog, ale dokážu si představit zase omezování dalších některých hromadných akcí a potom v některých případech třeba nošení roušek i ve vnějším prostředí, například při návštěvě jako divák sportovních utkání a podobně. Takže určitý další ještě zpřísnění. Ale v každém případě tak, jak jste to řekl, všechna ta opatření by měla být přijímána tak, aby nebyla narušována dále ekonomika, aby dál fungovaly všechny podniky a pokud možno jsme se ekonomicky nezastavili.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
S těmi posledními větami pana poslance Maška bude souhlasit jak levice, tak pravice. Nicméně… Vy ne, pane poslanče Bendo?


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já mám pocit, že tady mi chybí od vlády jako nějaké scénáře. Bohužel, jak Andrej Babiš se chová takhle celý život, on reaguje jenom na situaci, která je. Nemá žádný plán, odkud, kam jít. V tom je přece strašidelný problém. Jako měli jsme nějaké semafory, oranžový, zelený. Bude se zavádět všude. Najednou je všechno plošně. Oznamuje to ministr na Twitteru, jako celá republika bez ohledu na to, jestli je to okres Blansko, kde nemají skoro nikoho, nebo Praha, kde to je... V tomhle je problém, že prostě fakt chybí jakýkoliv scénář toho, aby se řeklo při takovém počtu. Upřímně v podstatě dneska my ani sami nevíme, co máme dělat. Když jsem se potkal s někým, jestli teda mám se hlídat týden, 5 dní, 8 dní, trasování evidentně nestíhají. Tak dobře, budeme provádět sebetrasování, ale musím vědět, jakým způsobem ho mám dělat. Viděl jsem někoho, po pěti dnech už se nemám jít kontrolovat nebo po třech dnech nebo po sedmi. Tohleto nevíme přece nikdo z nás.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pan Kováčik to doplní.

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
Pokud semafory, jakože nějakou dobu stačily, protože ty nárůsty začaly být dramatické až v poslední v podstatě 2 týdny, tak samozřejmě se jelo podle semaforu a docela to i šlo, protože v těch zprávách, které i Česká televize dává, tak bylo celkem zřetelné, které okresy jsou ohroženy, kde si máme dávat větší pozor. Donedávna Hodonínsko bylo čisté a najednou tam byla exploze, to znamená v okamžiku, kdy se ta křivka stává řekněme příkřejší, tak už to trasování nebo ty semafory a tato měkká opatření nestačí. Tam už je potřeba doopravdy přistoupit k nějakému plošnějšímu řešení. A tady souhlasím s panem kolegou Maškem, který je přece větší odborník než my všichni dohromady, tak jako tady si myslím, že ano. Ta opatření, o kterých hovořil, tak přirozeně se nabízejí. Jsou odzkoušena už v té první vlně jako účinná. A je třeba je očekávat s tím, že ale nemůžeme si dovolit vypínat ekonomiku, a tak se ale všichni musíme také zodpovědně chovat, aby nebylo nutné tu ekonomiku vypínat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dotaz na vás, pane doktore Mašku. Co dělat, aby lidé byli zodpovědní, aby se ta ekonomika opravdu nemusela vypnout, protože jedna věc je teze nevypneme ekonomiku a druhá věc je, že to možná třeba někdo bude chtít trošku udělat.

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
Jednoznačně důsledně používat teďka nebo dodržovat opatření zpátky. Budou to roušky, bude to sociální distance a její udržování. A bude to dezinfekce rukou. Ale samozřejmě je to také určité chování. A já si myslím, že ta rouška v podstatě tomu člověku i připomene, že by měl být opatrný i při návštěvách nějakých větších akcí, opravdu zvažovat, kam půjde, čeho se bude účastnit a celkově, neměl by to být strach ve společnosti. To v žádném případě, ale mělo by to určitou opatrnost a ohleduplnost vzbudit ve všech v nás.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče Mašku, děkuji vám za odpovědi. Na shledanou.

Jiří MAŠEK, poslanec /ANO/:
Na shledanou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A děkuji za účast ve studiu vám, pane Kováčiku. Na shledanou.

Pavel KOVÁČIK, poslanec /KSČM/:
Na shledanou a hezkou noc přeji.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I vám, pane Bendo. Díky, na shledanou.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji divákům, že na nás vydrželi koukat.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR