19. května 2020

CNN Prima NEWS K věci

(CNN Prima News) Politici jsou pod tlakem velmocí a záleží na jejich integritě, jak se s tím vyrovnají, míní poslanec Marek Benda. Miloš Zeman naopak podle Bendy v posledních letech příliš nadbíhal Číně, uvedl v pořadu CNN Prima NEWS K věci.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Pokud jste tak sugestivně položila otázku, zda jsou politici pod tlakem velmocí, tak samozřejmě, že jsou. Velmoci mají tendenci si hrát své hry všude po světě,“ uvedl na úvod pořadu K věci dlouholetý poslanec za ODS a člen dvou sněmovních výborů Marek Benda.

Osobní integritou proti tlaku velmocí

Vyjádřil se také k dopisu s razítkem čínského velvyslanectví, jehož autoři letos v lednu varovali Jaroslava Kuberu (ODS) před důsledky jeho chystané cesty na Tchaj-wan. Dokument z čínské ambasády byl nalezen v Kuberově pozůstalosti. Podle Bendy byla na tlaku vyvinutém na Kuberu velmi nestandardní skutečnost, „že do něj zřejmě nějakým způsobem – minimálně v tom předávání velmi nevkusného dopisu, nebo memoranda, nebo jak to nazvat – byl zapojen prezident a Pražský hrad“.

Na dotaz, jak se bránit tlaku velmocí, Benda reagoval, že člověk musí mít svoji vlastní osobní integritu. A od toho mimo jiné máme také podle Bendy tajné služby, jejichž úkolem je mapovat případné nepřátelské kroky ze strany velmocí.

„Myslím, že tady prezident Zeman nepříjemně v posledních letech nadbíhal Číně, snižoval úlohu všech ostatních a bohužel i ty výsledky jsou téměř nulové,“ dotkl se poslanec s odkazem na dříve slibované investice při návštěvě čínského prezidenta v ČR. „Nepřišlo sem vůbec nic… Koupili jeden fotbalový klub,“ dodal.

Benda také zdůraznil, že je potřeba, aby nejvyšší ústavní činitelé koordinovali své kroky a jejich výstupy nebyly protichůdné.

Jeden rezort nemůže vypínat celé sektory ekonomiky

Vyjádřil se také k restriktivním opatřením a aktuálním krokům vlády proti šíření koronaviru: „Mně jde o to, abychom se v zemi vrátili do normálních poměrů. Takové věci jako zákaz podnikání nemůže dělat jeden rezort. Kdybychom řekli, že je to na týden, tak nad tím každý může mávnout rukou, ale to přece není na týden. Pokud připustíme, že to ministerstvo zdravotnictví takto může činit, tak co když si v půlce srpna vzpomenou, že na další měsíc zavřou hrady a zámky nebo hračkářství nebo něco dalšího? To je strašně nebezpečný trend,“ prohlásil Benda.

„Nemůže být na jednom rezortu – a je jedno, jestli je to rezort zdravotnictví, vnitra – aby vypínal celé sektory ekonomiky, říkal: ‚Nesmíte podnikat.‘ Prostě zásahy do základních práv, práva vlastnit a práva podnikat, musí být jen na kolektivním orgánu vlády a musí být pod kontrolou Poslanecké sněmovny,“ dodal.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR