24. dubna 2020

ČRo Plus: Vláda se zalekla toho, že by musela platit odškodnění podnikatelům

(ČRo Plus) Pražský městský soud zrušil některá mimořádná opatření proti koronaviru a označil je za nezákonná. Podle soudu je měla nařídit vláda, a ne ministerstvo zdravotnictví. Kabinet reagoval tak, že večer schválil soudem zrušená opatření ministerstva zdravotnictví jako krizová opatření vlády podle krizového zákona.

Celý rozhovor s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Je šance na odškodnění?

„Soud ta opatření neruší pro jejich věcnou podstatu, ale protože vláda začala vymýšlet chytristiku. Na začátku je přijala v režimu nouzového stavu jako krizová opatření vlády, ale pak se zalekli toho, že by jim podle krizového zákona hrozilo, že budou muset platit vzniklé škody,“ reaguje poslanec Marek Benda (ODS).

Po 14 dnech proto vláda rozhodla, že o omezujících opatřeních bude rozhodovat jen ministerstvo zdravotnictví. „Obešli krizový zákon. Už tři týdny zpátky jsme všichni říkali, že je to nemožné a nesmíme připustit, aby jeden ministr zdravotnictví mohl zakazovat veškeré setkávání lidí, bohoslužby nebo zavírat obchody,“ zdůrazňuje.

Nekonečný chaos

Vláda také ve čtvrtek rozhodla o ukončení zákazu volného pohybu osob, lidé se zároveň mohou pohybovat ve skupinách až 10 osob. Možné je také cestovat do zahraničí, včetně dovolených. Při návratu do Česka se ale lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo podstoupit dvoutýdenní karanténu.

„Jsem překvapen, s jakou rychlostí najednou začali uvolňovat. Ukazuje se, že pokud vládnete zemi jen na základě marketingu, tak to možná funguje v klidných časech, ale v době krize to vyvolává nekonečný chaos,“ podotýká Benda.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR