10. září 2019

Interview ČRo Plus: Premiér se bojí prezidenta. To se ale neřeší impeachmentem

(ČRo Plus) Ústavní žalobu na prezidenta republiky zřejmě Poslanecká sněmovna projedná 26. září. Očekává se, že souhlas s jejím podáním nedá a žaloba se k Ústavnímu soudu nedostane.

Celý rozhovor s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Jsem lehce skeptický. Přijde mi, že žaloba, kterou nám poslal Senát, je takový soubor všech hříchů Miloše Zemana. Nejsem si jistý, že to je věc, kterou máme žalovat u Ústavního soudu,“ říká předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS). Připouští, že žaloba je formálně napsaná správně, přijata prý ale nebude.

Senátoři za ODS navrhovali podat žalobu, která by se týkala pouze dění okolo letního odvolávání (a jmenování) ministra kultury. Ta by prý měla větší šanci se k Ústavnímu soudu vůbec dostat. Zároveň upozorňuje, že Ústavní soud může případně rozhodnout jedině o tom, že prezident republiky ztrácí prezidentský úřad a způsobilost ho znovu nabýt. „Dokážete si představit, že by Ústavní soud rozhodl takto? Já ne,“ konstatuje Benda, který zřejmě pro žalobu ruku nezvedne.

Vraťme se k nepřímé volbě

Největšího „ústavního hříchu“ se prý Zeman dopustil v roce 2013, když jmenoval vládu Jiřího Rusnoka. „Byla chyba, že se tehdy drtivá většina politické scény sklonila před prezidentem republiky. Všem vyhovovalo, že viníkem všeho je ODS,“ připomíná poslanec.

Za hraniční krok Zemana považuje i téměř půlroční vládnutí první vlády Andreje Babiše (ANO) po volbách v roce 2017. Bez důvěry Sněmovny.

Naopak – v případě nedávného sporu o ministra kultury měl premiér možnost podat kompetenční žalobu, prý se jí ale podat bál.

„To, že se jeden ústavní orgán bojí bojovat s druhým, se přeci nemá řešit impeachmentem,“ zdůrazňuje Benda.

Vím, že většina mých voličů mi nebude rozumět, protože nemá ráda Zemana a chtěla by ho sesadit za všech okolností. Ale já tak trochu koukám i na ústavu. Jak byla napsána a myslím, že takové věci se dělat nemají,“ dodává.

„Premiér se rozhodl, že se před prezidentem shrbí. Je to jeho právo, je to škoda. Nejsem si jist, že kvůli tomu máme hnát prezidenta před Ústavní soud.“  Marek Benda

Zavedení přímé volby prezidenta bylo podle Bendy chybou, ke které se sám přiznává. „Situace kolem Zemana – a ono to příště nebude lepší – ukazuje, že bychom se měli bavit o tom, jestli se nevrátit k nepřímé volbě. Problém dvou legitimit tu jinak bude trvale,“ uzavírá.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR