11. února 2019

Pokládám předchozí i současnou vládu za nezodpovědnou

(www.parlamentnilisty.cz) „Už nyní je zřejmé, že Andrej Babiš byl stejně jako předtím Bohuslav Sobotka slepou cestou vývoje České republiky, která nás jen zdržela a nepřinesla nic užitečného,“ říká poslanec Marek Benda (ODS). Jeho opoziční kritika míří k současné vládě, která podle jeho slov v tučných letech rozežraně utrácela jako zběsilá. Voliči už začínají chápat, že sliby létajících pečených holubů do úst nefungují. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prohlásil, že investice jsou na tragické výši a ty soukromé navíc brzdí zoufalá neefektivita rozhodovacích procesů.

Co říkáte na vyjednávání o Brexitu a na chování obou dotčených stran, jak Bruselu, tak i Velké Británie?

Nechci se tvářit jako extra odborník na vyjednávání mezi Evropskou unií a Velkou Británií, protože u toho nejsem. Nesleduji to, protože myslím, že první, co se má v dané věci říci, je neštěstí referend jako takových. A toho, že dojde k nějakému rozhodnutí lidu, které mají zrealizovat lidé, kteří s rozhodnutím nebyli vnitřně ztotožnění. To je první problém, který je podle mne jednoznačně nastaven.

Současně Velká Británie stejně jako před referendem, tak bohužel i po něm mnohem více řeší vnitřní problémy a vnitřní války než nějaký celonárodní zájem, co dál. K tomu je třeba dodat, že Evropská unie se teď tváří, že už se s Velkou Británií nebude o ničem dalším bavit, všechno je dohodnuto. Když vidí, že to britský parlament odmítl, připadá mi to lehce absurdní. To už je na hranici naschválu.

Často se objevuje kritika směrem k Evropské unii s tím, že trestá Velkou Británii za to, že chce odejít, a dává exemplární příklad ostatním, co se stane, pokud by ji chtěl někdo následovat. Co říci k takové kritice?

My jsme součástí Evropské unie. Podmínky spoluurčujeme, ale v poměrně kritické situaci před Brexitem bych čekal, že budou zasedat evropské summity každé tři hodiny nebo každé tři dny a budou se bavit, jakým způsobem se přátelsky a s co nejmenšími bolestmi rozejít. Vůbec se mi nezdá, že by tomu byla míra zájmu na úrovni Evropské unie věnována. Jedná se o kdejaké blbině, ale o tomhle se fakt nejedná.

Věnujeme tedy příliš pozornosti tomu, co není podstatné…

Správný rozchod s Velkou Británií je nesmírně důležitý i pro Evropskou unii. A nemám pocit, že by tomu Evropská unie věnovala dostatek pozornosti. A to my všichni, nejde o nějaký zlý Brusel, to jsme my všichni. A přijde mi, že jednání vlád, které se baví o tom, kde se dá ustoupit a co se má dovolit, by se měla konat mnohem častěji, než jak to vidíme dnes.

Co o stavu Evropské unie vypovídá spojení Německa a Francie? Hodlají vystupovat jednotně v zahraniční i bezpečnostní politice a v postojích vůči Evropské unii i Severoatlantické alianci. Co to vypovídá o Evropské unii?

My tuto myšlenku v podstatě vítáme. Vždy jsme říkali, že Evropa má a může být více rychlostní a nemusí se za každou cenu na všech politikách sjednocovat celá sedmadvacítka. Jestli se chce někdo více integrovat a více propojovat, ať tak nepochybně činí. V tomto směru je spojenectví přeci obnova Římské říše – nebo jak to nazvat – nebo Francké říše. Já jsem zvědav, co to udělá v jednotlivých zemích a jaké tam bude panovat nadšení. Nevím, zda jsou tyto země dostatečně připravené a přišlo mi, že jde o vystřelené téma, které má zachraňovat Macrona.

Myslíte kvůli tomu, jaké vnitřní problémy oba státy mají?

Ano. Člověk z toho má lehce dojem… To není nějaký úplně promyšlený dlouhodobý plán, který by se ve Francii a Německu diskutoval, probíraly se jeho výhody a nevýhody, ale že je to takový výstřel, který má dát najevo, že francouzský prezident je schopen alespoň něco ze svých reformních plánů splnit.

Neměli o takovém spojení hlasovat Němci a Francouzi?

Na začátku jsem vám řekl svůj názor na referendum. Referendum je naprosto nevhodné k rozhodování čehokoliv včetně těchto otázek. Ani zákonodárci s nimi nejsou vlastně seznámeni – s tím, co to obnáší.

Ukazuje se, že ekonomika dle předpokladů zpomaluje a bude nutit vládu škrtat v rozpočtu. Pravděpodobně půjde minimálně o desítky miliard korun. Co na to říkáte vy? Ukázalo se konečně to, co odborníci říkali – tedy, že vláda kryje své utrácení za hospodářský růst, nebo to není vinou současné vlády?

Pokládám předchozí i současnou vládu za nezodpovědnou. Už v Bibli máme sedm tučných a sedm hubených let. V tučných letech se šetří na hubené roky, což vláda tragicky nedělala. I v tučných letech rozežraně utráceli jako zběsilí – jak minulá, tak i tato vláda. Nyní sice ministryně Schillerová začíná mluvit o úsporách, ale poslední věc, kterou jsem se dozvěděli z koaličních jednání, je skutečnost, že ještě potřebují přidat na dětské obědy. Připadám si trochu jako v blázinci. Sice mluví o šetření, ale nešetří ani náhodou.

Na tom se jistě shodujete i s mnoha ekonomy, s nimiž se bavím. Zároveň tvrdí, že naše země na tom od revoluce nebyla tak špatně jako nyní. Souhlasíte s tímto výrokem, nebo Andrej Babiš skutečně prosazuje správně teorii „řídit stát jako firmu“? Navíc státní investice jsou důležité pro ekonomiku země, například stavebnictví a podobně.

Musíme to odlišit. Jedno jsou soukromé investice a jedno jsou veřejné investice. Veřejné investice nepřinášejí téměř nikdy nic a jediné, co se má realizovat, je infrastruktura. Vše ostatní jsou vyhozené peníze, protože veřejný sektor neumí nikdy investovat lépe a efektivněji než sektor soukromý.

Ano, investice jsou na tragické výši. Soukromé investice jsou podle mého názoru v České republice připravené a brzdí je zoufalá neefektivita rozhodovacích procesů ve veřejném sektoru. Typicky je to vidět ve stavebnictví a výstavbě bytů, když se dnes otevřeně přiznávají, že v Praze vyřízení trvá deset let. To je tragédie a velká zodpovědnost Andreje Babiše, minulé a této vlády. Neudělali pro zefektivnění nic. Naopak procesy ještě prodloužili a pozastavili. Do toho ještě celá ta slavná antikorupční revoluce vedla k tomu, že se každý na své úrovni bojí rozhodnout a každé rozhodnutí jen odkládá.

To mě logicky vede k následující otázce. Jak dlouho Andrej Babiš dokáže tohle všechno ještě před voliči ustát? Se svými sliby a vysvětleními, jak dlouho se to dá vydržet?

Nechci posuzovat voliče Andreje Babiše. My věříme, že vyhrajeme příští volby, ať už budou v termínu řádném, nebo předčasném – jednoduše při nějakém výrazném zpomalení státu. Peníze dojdou, přestanou mít na uplácení voličů. Už nyní je zřejmé, že Andrej Babiš byl stejně jako předtím Bohuslav Sobotka slepou cestou vývoje České republiky, která nás jen zdržela a nepřinesla fakt nic užitečného.

Je pravda, že ODS pomalu, ale jistě v preferencích roste. Čím to podle vás je? Vytrvalou prací předsedy Petra Fialy, nebo členové ODS dokazují znovu voličům, že se jim dá věřit?

Nepochybně je to velká zásluha Petra Fialy. Nepochybně i všech ostatních, kdo se na tom podílejí. Myslím, že vidíme střízlivění občanů z toho, že sliby pečených holubů létajících do huby nemusí nutně fungovat. Domnívám se, že ten nárůst bude pokračovat a příští volby vyhrajeme.

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR