15. prosince 2016

Bitva u Verdunu, regulační smršť a EET

(iDNES.cz) Titulek možná vypadá šíleně. Co má společného krvavá bitva z I. světové války s poslední vlnou nesmyslných regulací všeho možného i nemožného a vládním hitem EET? Strategický úmysl tvůrců.

O bitvě u Verdunu, jejíž sté výročí ukončení si v těchto dnech připomínáme, víme, že to byla jedna z nejkrvavějších bitev dějin, kde ztráty se dodnes jen odhadují v řádu statisíců (dohromady snad 700 tisíc mužů, z toho 300 tisíc padlých). Němci marně útočili a Francouzi se úspěšně bránili. Za cenu statisíců mrtvých se fronta posunula jen o jednotky kilometrů tam a zpátky.

Ale málokdo ví o skutečných strategických cílech německého velení v této bitvě. Nechtělo totiž vyhrát ve smyslu prolomit frontu, obsadit nějaké území. Velení chtělo něco jiného - nechat francouzskou armádu vykrvácet. Proto Němci zaútočili na místo, ze kterého nemohli Francouzi se strategických a prestižních důvodů ustoupit a museli ho proto bránit za každou cenu. Náčelník německého generálního štábu Erich von Falkenheyn vědomě rozpoutal doslova mlýnek na lidské maso s myšlenkou, že oni to déle vydrží. Které straně dojdou jako první živá mužská těla, ta prohraje. My to zvládneme! A hnal vlny pěšáků proti ostnatému drátu.

Podobnou „Verdunskou“ strategii zastávají i mnohé velké firmy, povětšinou oligopolního postavení, k nejrůznějším regulacím. Škodí jim, ale jejich malé konkurenci mnohem více. Proto například podnikatelské svazy proti nesmyslným regulacím ani nějak zvlášť neprotestují. Jim ublíží jen trochu, jejich konkurenci však zásadně. A ti velcí navíc mnohem lépe dosáhnou na všelijaké dotace a investiční pobídky.

Totéž platí v případě EET. Obere nebo zlikviduje chudáky, oligarchové se budou smát a počítat zisky.

A ani současné vyvolávání nenávisti proti drobným živnostníkům není nic nového pod Sluncem. Boj proti černému trhu vyhlásil za svou prioritu již Reinhard Heydrich a aktivističtí novináři z protektorátních tiskovin se doslova rozplývali nadšením nad odhalenými hospodskými a řezníky putujícími do koncentračních táborů.

To vše tu již bylo.

 

 

Zdroj:http://mith.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=573941

Jaroslav Míth

člen oblastní rady ODS Praha 4
předseda místního sdružení Podolí - Braník
člen rady MČ Praha 4

Štítky:
komentář