19. prosince 2023

CNN Prima News: Vláda nenechá nikoho padnout

(CNN Prima News) Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) by se opozice měla „naučit jinou písničku“, než že vláda dělá vše pozdě a špatně.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Hutní společnost Liberty se zhruba šesti tisíci zaměstnanci od středy téměř nebude v provozu, dodavateli energií má dlužit dvě miliardy korun, státu 1,5 miliardy. Vláda minulý týden společnost vyzvala, aby předložila věrohodný plán restrukturalizace. Firma má optimalizační plán, který by podle ní měl vést k úplnému splacení pohledávek.

„Vždycky by to musel někdo zaplatit. Ten, kdo by to byl na konci, je stát. Ale stát jsou jenom daňoví poplatníci. Jinými slovy, úhrady by se rozprostřely mezi všechny,“ oponoval nařčení Martin Kupka. Žádná vláda by podle něj nebyla schopna situaci Liberty sanovat. „Hlavně když se podíváme do historie, tak v ní už řada miliard skončila,“ doplnil Kupka.

Zastropování energií by navíc podle ministra mohlo ohrozit český export. „Nežijeme na ostrově, jsme v sousedství ostatních států, potřebujeme intenzivně spolupracovat s Německem, kde se odehrává intenzivní obchodní bilance, asi 30 procent našeho exportu. Kdybychom udělali takové ostrovní řešení, můžou se nám uzavřít hranice pro export, a katastrofa pro ekonomiku bude mnohem větší. Vraťme se k tomu, jak z toho ven. To znamená v opravdu krátkodobém horizontu pamatovat na to, abychom řadu uhelných elektráren proměnili v paroplynové, abychom dokázali zajistit masivní výrobu elektřiny a tím pádem dostupnější ceny,“ shrnul Kupka.

Podle Kupky vláda stimuluje ekonomiku a podniká protiinflační kroky například vysokými investicemi do dopravní infrastruktury. Pětikoalice navíc dle jeho slov zeštíhlila stát. „Reálná úspora státu, to je rušení úřadů, rušení pozic ve státní správě skrze rušené zbytečné agendy, to je cesta úspor. Stát dělá zbytečně moc věcí a má je škrtat, a to my děláme,“ zdůraznil Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu