18. ledna 2023

Povolenou rychlost 150 km/h plánujeme na dva úseky dálnic

(iDNES.cz) Začátkem ledna vláda schválila novelu zákona o silničním provozu, která pro řidiče přináší nejzásadnější změny za poslední roky. Patří mezi ně třeba úprava bodového systému, stopadesátka na dálnicích nebo řidičák od 17 let. Zákon teď musí projít Sněmovnou. „Novela zákona by měla platit od 1. ledna 2024,“ věří ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Jak často jezdíte vy osobně jako řidič?

Teď je toho méně, ale řídím každý víkend. Ať už jedu za tátou do Krkonoš, nebo se přesouvám po kratších vzdálenostech, tak pořád jezdím a řídím sám.

A jak se cítíte v českém provozu?

Aktuálně víc jako pozorovatel. Je to logické vzhledem k tomu, že mám na starosti i úpravu zákona o silničním provozu. Vnímám i závěry statistických šetření, která ukazují, že česká veřejnost se opravdu na silnicích necítí bezpečně. A je to mimochodem i jeden z důvodů, proč směřujeme k novele zákona o silničním provozu, abychom v tomto směru dokázali přinést změnu, která je podle mého soudu potřebná.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou čtěte na iDNES.cz nebo v deníku MF Dnes.

Martin Kupka

ministr dopravy