10. srpna 2022

Události, komentáře: Inflace roste pomaleji, než se čekalo

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert Jan Skopeček.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Spotřebitelské ceny v červenci vzrostly o 17,5 procenta, meziroční inflace potřinácté v řadě zrychlila. To je ta horší zpráva. Ta lepší je taková, že inflace zpomaluje. Národní banka ji čekala vyšší, podle ministra financí může vláda pomoci zejména nízkými rozpočtovými schodky. Opozice naopak tvrdí, že kabinet by se měl víc inspirovat v jiných evropských zemích.


Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/:
My budeme příští pátek publikovat novou makroekonomickou prognózu, kde budou naše odhady na vyšší inflaci v letošním i v příštím roce, včetně odhadu růstu české ekonomiky letos i příští rok. A platí to, co jsem říkal, ke snižování inflace vláda může přispět tím, že nebude dělat zbytečně vysoké rozpočtové schodky. Jiný nástroj vláda k tomu vlastně nemá.

Alena SCHILLEROVÁ,
poslankyně, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Ta inflace sice mírně zpomalila, to zrychlování 17,5 procenta je stále děsivé číslo, ale je zatížena obrovskými nejistotami. Nevíme, jak vzrostou ceny energií, víme, jak se zachová Putin? Nevíme. A to samozřejmě může tu inflaci dále vystřelit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tady v Událostech, komentářích teď vítám Radima Fialu, místopředsedou sněmovního hospodářského výboru za SPD. Dobrý večer.

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A na dálku zdravím
Jana Skopečka, místopředsedu sněmovny za ODS, i vám dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Dobrý večer z Hořovic vám i divákům.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Krátký komentář, pane Skopečku, inflace roste, ale ten růst zpomaluje. Je to dobrá zpráva nebo by byla ještě lepší zpráva, pokud by ten růst byl ještě menší, než je meziměsíční?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Samozřejmě, ta inflace je stále obrovská. Je to číslo, na které jsme nikdy nebyli zvyklí, naposledy po roce 1989, po liberalizaci cen, ale to byla úplně jiná inflace, to byla inflace skutečně transformační, díky liberalizaci cen. Takováto inflace je skutečně obrovský ekonomický defekt, a nejenom ekonomický defekt, který nahlodává společnost a má obrovské společenské i ekonomické náklady, a smířit se s ní nemůžeme, a byť ta dnešní čísla jsou trošku optimističtější, než jsme předpokládali, tak s takovou inflací se skutečně smířit nemůžeme. A musíme i věřit tomu, že se dál bude snižovat, a nečekat, že to půjde z měsíce na měsíc. Takto vysokou inflaci, která je důsledkem špatných hospodářských politik minulosti, si prostě budeme muset odžít a není žádný rychlý lék, žádná rychlá pilulka, která by ji dokázala vyléčit, bohužel.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Fialo, když se podíváme na ty meziměsíční nárůsty. Očekáváte, že budou ještě opět zase vyšší, že se to zvrátí kvůli možným růstům cen komodit, surovin během podzimu a zimy?

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
No, to asi nikdo z nás neví, to bychom potřebovali křišťálovou kouli. Nicméně já chci být pozitivní a chci říct, že je dobře, že byť jde o 0,1 nebo 0,2 meziměsíčně, tak že prostě je to dobře a že je to aspoň nějaká dobrá pozitivní zpráva pro všechny. Nicméně shoduji se s kolegou, že i tak ta inflace je prostě obrovská, a že si to budeme holt muset odžít i s nějakou částečnou recesí.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Skopečku, Česko je podle prezentace České národní banky premiantem mnoha kategorií, které nejsou přímo spjaté s externími šoky, jak banka píše, to znamená, zdražuje se tu, když to řeknu úplně lidově, víc než jinde, restaurace, hotely, oblečení, obuv, rekreace a kultura. To znamená, nevytváříme my si tady uvnitř tu inflaci taky trošku sami? Protože dost často jsme slyšeli od vás, politiků i od ekonomů, že to je tažené událostmi ze zahraničí, ale tady vidíme zcela jasnou příčinu tady u nás doma.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já jsem rád, že to říkáte, a já jsem také od samého začátku s paní ministryní Schillerovou nebo exministryní Schillerovou, a s dalšími, kteří říkali, nechme to být, je to nákladová inflace, je to kvůli extrémním šokům ze zahraničí, samo to pomine, tak já jsem s nimi ostře nesouhlasil, a říkal jsem od samého začátku, že to je dominantně poptávková inflace, kterou jsme si z velké části způsobili sami, ať už prostřednictvím velmi uvolněné měnové politiky, tak i těmi vysokými deficity v minulých letech a že ty nákladové šoky, které sem přichází, ať už kvůli zeleným politikám, které zdražují energii nebo v poslední době tou šílenou válkou na Ukrajině, tak jenom v té inflaci ty externí šoky ze zahraničí přidávají. Ale samozřejmě ten hlavní problém je u nás doma, a byl v té příliš uvolněné měnové politice a ve velkých deficitech rozpočtů v minulých letech. A pokud si toto nepřiznáme, pokud si nepřiznáme ty pravé příčiny té inflace, tak jsem přesvědčen, že se budeme bavit jenom o jejich symptomech, budeme se bavit, komu ji je možné kompenzovat, ale nebudeme řešit tu samou podstatu problému. Tou je skutečně špatná hospodářská politika v minulosti, příliš velké utrácení vlád a příliš dlouho nízké úrokové sazby ze strany centrální banky.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Kromě toho, že říkáte, že si tu inflaci budeme muset v téhle té vysoké výši odžít, tak co by měla udělat v tuhle chvíli, podle vašeho názoru, Česká národní banka, a co může udělat vláda?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Česká národní banka udělala už dost, zvyšovala poměrně výrazně a ve velkých krocích úrokové sazby. Já jsem v tomto směru Českou národní banku podporoval, a souhlasil jsem s tou měnovou politikou, trošičku bylo překvapením, že v tom nepokračovala i na posledním zasedání Bankovní rady, ale rozumím, že tak velké skoky v minulosti chce nová Bankovní rada vyhodnotit, nechat si nebo počkat na další čísla v tom směru, jak se inflace bude dál vyvíjet a případně postupovat s těmi úrokovými sazbami dál. Co může udělat fiskální politika? Byť jsme ve složité energetické krizi, ve složité sociální situaci, tak si musíme přiznat, že pokud rozpočtová politika, fiskální politika, nepomůže té měnové politice tím, že bude snižovat deficity rozpočtu, tak půjde proti té centrální bance, nebude jí pomáhat, a dál bude tu inflaci přiživovat a prodlužovat ji. Čili chceme-li se té inflace rychle zbavit, a to doufám, že chceme, protože poškozuje úplně všechny, poškozuje ekonomiku, poškozuje domácnosti, tak si musíme přiznat, že i ta fiskální politika, poté, co šlápla na brzdu měnová politika, tak musí šlápnout na brzdu i ta politika fiskální.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Fialo, podobná otázka na vás, to, že Česká národní banka v tuhle chvíli, a ostatně Aleš Michl to také naznačil při nástupu do funkce, není úplně ochotná zvyšovat sazby, tak rozhodně jako v minulých měsících, znamená to, že se nám ta inflace může dlouhodobě roztáhnout na větší plochu?

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já jsem přesvědčen o tom, že i ta Česká národní banka, také jsem podporoval zvyšování těch úrokových sazeb, protože je to jedna z mála věcí, kterou vlastně Česká národní banka může udělat, aby čelila, aby zastavila růst inflace. A myslím si, že dlouhodobě, pokud inflace poroste, není možné, aby úrokové sazby zůstaly 10 % pod nějakou inflací, kterou očekáváme. Takže já se bohužel obávám toho, že i úrokové sazby v budoucnu ještě porostou, a pak je to samozřejmě druhá věc, kterou může Česká národní banka dělat, a to může dělat měnovou politiku. Může prodávat devizové rezervy, které má…

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To asi dělá v tuhle chvíli, měla by velmi výrazně posilovat korunu?

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Měla by posilovat kurz koruny. Už z toho důvodu, že by měla vrátit do společnosti takovou tu víru v tu naši měnu. Víru to, že se ta věc lepší, protože samozřejmě důležité jsou také inflační očekávání, a právě tím posilováním kurzu koruny by došlo ke zlepšení těch inflačních očekávání. Je to nesmírně důležitá věc pro to, abychom té inflaci čelili.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Skopečku. Pokračování intervencí ze strany České národní banky, ano nebo ne?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já s tím souhlasím. Česká národní banka nabrala obrovský objem devizových rezerv, které nikdy v minulosti neměla. Při tom svém měnově politickém závazku, kdy držela kurz koruny de facto na fixní úrovni v těch uplynulých letech, těch devizových rezerv tedy má velký objem. A já souhlasím s tím, že pokud ten kurz neposiluje. A přestože Česká národní banka zvyšuje úrokové sazby a automaticky by se dalo předpokládat, že poroste i reálný kurz koruny, tak je potřeba tomu pomoct tak, aby ten kurz nešel opačným směrem, než jdou právě ty úrokové sazby. Čili ano, já si myslím, že jako doplněk k té úrokové politice, k té politice zvyšování úrokových sazeb může nebo měla by Česká národní banka přistupovat i k tomu, že bude pomáhat české koruně posilovat, což je také samozřejmě jistá forma restriktivní měnové politiky.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Fialo, ekonom Tomáš Havránek, možná trošku provokativně říká, že by měl nový guvernér tlačit na šéfy velkých bank, aby zvýšili úrokové sazby na běžných účtech a na spořicích účtech tak, aby se z té ekonomiky částečně stáhly peníze, a aby to pomohlo snižování inflace. Byla by to cesta?

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano, já jsem přesvědčen, že je to cesta, jakákoliv cesta, která zmenší objem finančních prostředků v prostoru prostě, je cesta. To znamená, pokud by se na běžných účtech a spořicích účtech zvýšily úrokové sazby pro lidi, kteří by spořili, tak by měli zájem víc spořit, než když je tam dneska jedno procento nebo mezi jedním a dvěma procenty, tak málo lidí chtějí spořit. Samozřejmě teď, je to, protože ty banky mají teď tak obrovské zisky, ony by neměly tak obrovské zisky, ale zase by lidé víc spořili. To znamená, že víc by spořili, víc peněz by zůstávalo na bankovních účtech a míň by se dostalo toho objemu finančních prostředků do prostoru, a samozřejmě by to tlumilo ten objem peněz. To znamená, že by to zlomilo celkově inflaci, tak já s tím souhlasím. Já myslím, že to správná cesta. Otázka je, jestli by na to ti šéfové těch bank slyšeli, protože teď všichni vidíme, že banky mají obrovské zisky, a je to spíš na nějaké dohodě s těma bankami, s Českou národní bankou, ale nemyslím si, že to jde, že to lze nějak vymáhat...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To je také klubko, které ještě spojené s tou možnou daní, z těch zisku mimořádných, protože tohle je věc, která pravděpodobně by, nechci mluvit za banky, nemůžu samozřejmě, nemám žádný povoir, ale dokážu si představit, že by tohle to řešili v rámci jednoho balíku věcí, než by přistoupili na jednu dílčí věc. Pane Skopečku, budete jako vláda hrát s veřejností otevřenou hru v tom smyslu, že budete vyzývat během podzimu nebo teď lidi z domácnosti, aby šetřili. Já nemyslím, abyste vyvolal vyvolávali paniku, ale to, co se pravděpodobně chystá za cenové skoky. Ještě dále zejména, co se surovin týče. Alespoň, co vidíme ty signály ze zahraničí, tak mně jde o to, zda si myslíte, že veřejnost je dostatečně připravená, že má informace k tomu, aby se chovala zodpovědně finančně?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já nepodceňuju českou veřejnost. Nepovažuju české občany za hloupé za ty, které potřebují být politiky vzděláváni. V tomto smyslu si myslím, že lidé dobře vědí, co mají dělat. Jediné, co si myslím, je, že v tu plnou tíhu toho, co ta inflace přináší, poznají spíše na podzim až skutečně přijdou faktury za energie, až budou muset refinancovat hypotéky, až budou muset refixovat ty jednotlivé energetické tarify. Takže možná ještě ten větší šok přijde na podzim. Takže žijeme dneska v době dovolených let a nás trošičku možná odvádí, nám odvádí pozornost od toho problému, který existuje, který na nás na podzim dopadne. Ale já se trošku usmívám nebo usmívám. Považuju za trošku trapné, když politici radí lidem, jak dlouho se mají sprchovat, kde mají šetřit. Já jsem přesvědčen, že lidé jsou dostatečně inteligentní na to, aby věděli, kde zrovna u nich je ten prostor ušetřit. A to, že se šetřit bude muset, to je zcela zřejmé. Pokud někdo říká opak, a tak je to populista, a maluje očekávání, která se prostě nenaplní. Životní úroveň občanů České republiky kvůli vysoké inflaci prostě klesne. Nenalhávejme si, že to tak není. Vláda je tu od toho, aby nenechala padnout do nějaké tíživé situace sociální skupiny, které jsou ohroženy, to určitě dělat má, od toho tu je. Má pomoci, aby se dodržel sociální smír v české společnosti. Ale představa, že tu inflaci přechytračíme tím, že budeme kompenzovat všem lidem kdejaký ekonomický výkyv, výkyv v cenách energie, v potravinách, v čemkoliv, to je prostě iluzorní. To bychom pouze roztočili velmi riskantní hru inflační spirály, která by dopadla na lidi ještě hůře, než dopadá dneska.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, děkuju mnohokrát.
Jan Skopeček a Radim Fiala. Díky za váš čas. Hezký večer.

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Děkuji za pozvání.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Děkuju za pozvání. Hezký večer.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice