25. března 2013

Impulsy Václava Moravce

Hostem diskusního pořadu rádia Impuls byl ministr zemědělství Petr Bendl.

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Potraviny v Česku zdražují rychleji, než je průměr Evropské unie. Tvrdí to členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Ceny potravin v Česku podle ní vzrostly od roku 2005 do loňska o 30 procent. Tuzemské tempo zdražování potravin je vyšší, než činí průměr celé evropské sedmadvacítky. Evropská sedmadvacítka se přitom v poslední době potýká i s problémem falšování potravin. Tady jsou slova ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakuba Šebesty: 



Jakub ŠEBESTA, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce: 

V první řadě by se Evropská unie měla vážně zabývat tím, aby vybudovala informační systém obdobný, jako je ten systém rychlého varování u nebezpečných výrobků. Tak i v tomto případě by měl existovat do budoucna fungující varovný systém. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Říká k falšování potravin ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Nejen o cenách a o kvalitě potravin bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je český ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Vítejte po čase v Rádiu Impuls. Přeji dobrý večer. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Hezký dobrý večer, děkuji za pozvání. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Jak jsme slyšeli v úvodu, potraviny v České republice zdražují rychleji, než je průměr evropské sedmadvacítky. Zatímco v Unii potraviny za posledních sedm let podražily o 25 procent, v Česku bylo tempo o pět procent vyšší. O čem podle vás tento údaj vypovídá? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ta dnešní debata na Žofíně k tématu strategie českého zemědělství a potravinářství na budoucí rok, kterou jsem představil před několika málo týdny, nás posunula a obohatila o diskusi s představiteli České národní banky, kteří upozornili na to, nebo konkrétně paní inženýrka Zamrazilová, upozornili na to, že i produkce nepotravin a její podpora může znamenat, že s sebou vlastně nese zdražování potravin nebo potravinové produkce jako celku. Co to znamená v praxi? Jestliže se rozhodneme ve velkém podporovat například ekologické spalování nebo bioplynové stanice ve velkém a nasměrujeme české zemědělství do systému, kde místo potravin pěstujeme nepotraviny, řepku, kukuřici za účelem jejího spalování v bioplynových stanicích a podobně, no tak si logicky zdražujeme krmivo pro dobytek. A v okamžiku, kdy… 



Václav MORAVEC, moderátor:

Kdybych vám ale namítl, že to dělá i Evropská unie, ale v České republice…

 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Akorát to nedělá tak rychle jako my. 



Václav MORAVEC, moderátor:

V České republice ty potraviny zdražují víc. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Protože tohle jsme si nastavili my sami zhruba před těmi sedmi nebo osmi lety, kdy v tom roce 2005-2006 si bývalý ministr zemědělství v debatě s vládou nastavoval nějaké parametry podpory českého zemědělství. A ty jdou spíš směrem k nepotravinám, k tomu, že tady začíná být atraktivní pěstovat rychle rostoucí dřeviny a ty rychle spalovat, někde místo toho, abychom dělali krmivo pro dobytek. To je to, před čím já varuji a snažím se pootočit to kormidlo podpor českým zemědělcům, kteří produkují potraviny, nikoliv nepotraviny. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Je pro vás ten pětiprocentní nárůst potravin v posledních sedmi letech, pětiprocentní nárůst cen potravin rychlejší, než je průměr evropské sedmadvacítky, překvapením? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Pro mě to není překvapení, proto také jsme vyrazili do boje za podporu živočišné výroby a všeho, co s tím souvisí. Vzhledem k tomu, že to lidé určitě vidí, že té řepky tady máme čím dál tím více. Já se našim zemědělcům nedivím, že pěstují řepku a plodiny, které neslouží primárně k naplňování potravinového řetězce, protože prostě musí se nějak uživit. Ale je to dáno tím, jak jsme nastavili před těmi 7-8 lety podpory a je to uděláno podle mě právě s těmi chybami, na které dnes upozorňujeme, a to bychom rádi změnili. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy připravujete koncepční dokument nazvaný Strategie pro růst českého zemědělství a potravinářství od roku 2014. Chcete ji definitivně mít na stole k polovině dubna, platí to? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Rád bych, aby diskuse k tomu a uzavření kompromisů, protože určitě to nebude dokument, který se bude líbit absolutně všem, s tím jsem smířený. Nicméně je to po deseti letech první dokument, popisující jakousi strategii do budoucna, co by mělo být prioritami českého zemědělství, kam bychom měli finanční prostředky, které nejsou zrovna malé, ta částka se pohybuje ročně někde kolem 42-43 miliard korun, kam je primárně a prioritně směřovat, do kterých oblastí. A rád bych to do 30.6., tuto diskusi a připomínkové řízení, uzavřel. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Do 30. 6.? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy ještě zhruba čtvrt roku se nad tím bude diskutovat? Kdybych vám řekl, že to je příliš pozdě? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Není to pozdě. Deset let na to měli všichni dostatek času, není to pozdě. Já chci, aby byla synchronizována ta debata i s diskusí, která probíhá v tuto chvíli poměrně intenzivně nebo už měsíce intenzivně na úrovni Evropské unie a orgánů Evropské unie, Evropského parlamentu, Rady ministrů zemědělství a Evropské komise, kde my postupně uzavíráme jednotlivé oblasti. Minulý týden po opravdu dlouhých jednáních se podařilo uzavřít kompromis mezi jednotlivými ministry zemědělství evropské sedmadvacítky. Dali jsme mandát irskému předsednictví, aby teď vyjednával s Evropským parlamentem a Evropskou komisí o tom, jak by měla vypadat definitivní podoba společné zemědělské politiky. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Když hodně zjednoduším zatím ten váš návrh oné strategie pro růst českého zemědělství a potravinářství od roku 2014, tak vy chcete především to, aby české zemědělství zajišťovalo potravinovou bezpečnost na národní i evropské úrovni, přičemž soběstačnost ve vašich očích je u jednotlivých komodit alespoň 70-90 procent. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano. My máme u některých komodit, jako je třeba hovězí maso nebo mléko, tam jsme nad těmi sty procenty spotřeby uvnitř České republiky. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Špatně jsme na tom u vepřového a u zeleniny. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Přesně tak. Vepřové, ovoce, zelenina a drůbež. Drůbež je zhruba na 60 procentech, to vepřové maso se pohybuje někde kolem 40 procent. Ale všechno to souvisí s obecnou podporou živočišné výroby, s náklady na krmivo, chemické ošetřování a další a další věci. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Kde bude, řekněme, největší spor a kde si myslíte, že bude těžké uzavřít kompromis v souvislosti s tou strategií a připomínkami, které už vám přišly? Protože jak je vypořádáváte, tak od 41 subjektů jste dostali více než 300 připomínek k tomu vašemu materiálu. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano. Spor uvnitř té diskuse na téma české strategie zemědělství a potravinářství, samozřejmě spor bude mezi oblastmi, které jsou pro produkci téměř předurčeny, kde určitě je velká šance, že je tam kvalitní půda, dobrá orná půda, která s sebou nese i velké předpoklady toho, že tam bude se dobře zemědělcům dařit, na straně jedné. A na straně druhé jsou zde zemědělci v horských a podhorských oblastech, kteří jsou do významné míry handicapováni. Tam prostě není ta orná půda na takové kvalitě, jako v nížinách, to zaprvé. Zadruhé oni pokud tam chovají dobytek, tak ten dobytek mohou pustit na pastviny daleko později než v nížinách a musí jej z těch pastvin stáhnout daleko dříve vzhledem k počasí. A náš zájem je udržet tyto režimy v jakémsi kompromisu nebo v rovnováze. Nemůžeme dopustit, aby na straně jedné jsme maximálně nevyužili ty nížiny k lepší produkci a podpoře zemědělců v nížinách, ale nemůžeme dát zahynout těm, kteří jsou na horách a jsou v handicapovaných oblastech. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak řečeno, zvýhodněny oproti současnému stavu budou ty podniky a ti zemědělci, kteří jsou ve vyšších polohách, chápu to správně? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ne. My musíme najít přijatelný kompromis. To bude těžké. Ptal jste se na to, co bude nejtěžší. A nejtěžší bude toto, domluvit kompromis tak, aby jedni pochopili druhé. Aby samozřejmě ti, co chtějí v zemědělství podporovat maximální produkci a chtějí, aby prostředky šly za maximální produkcí, tomu já rozumím. Obráceně v těch horských, podhorských oblastech, kde nemůžeme nechat tyto oblasti jen tak ladem a nemůžeme se tam na ty lidi vykašlat. Protože v podstatě jediné to zemědělství, udržování pastvin a podobně pomáhá k tomu životu, udržení života vůbec v pohraničí a tak dále. Takže my musíme hledat kompromis a ten bude asi těžké hledat. Ale najít ho musíme, je to naše povinnost. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud byste měl právě ve světle těch čísel, která právě dnes zveřejnila členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová, které se týkají růstu cen potravin v uplynulých sedmi letech o zhruba tu třetinu, tak myslíte si, že podobný nárůst cen potravin můžeme čekat i v těch letech příštích? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Záleží na tom, jak nastavíme parametry dotací a podpor českého zemědělství, co bude tou prioritou. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Jak to chcete nastavit? Jaký podle vás bude trend růstu cen potravin? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My chceme přestat podporovat nepotraviny. Dneska byl dotaz na to, zdali strategie například počítá s podporou území nebo lokalit, kde by byly takzvaně rychle rostoucí dřeviny. Já na to říkám jednoznačně ne, ty podporovat nechceme. Raději tu finanční podporu, která by se jim dnes dostávala, změníme a pošleme ji směrem k podpoře potravinového řetězce, ať už jsou to producenti, ať už je to zlepšování kvality nových technologií a podpory nových technologií v potravinářství a podobně. Tak abychom byli schopni být konkurenceschopní právě v potravinách a vlastně si tou dotační politikou pomáhat ve snižování nákladů v oblasti potravin. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A tedy váš odhad, když prosadíte to, co teď říkáte, jaký bude vývoj cen potravin v Česku v těch následujících sedmi letech? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Věřím, že ten rychlejší nárůst, než je v Evropské unii, zastavíme a naopak dostaneme se, podaří-li se nám přesvědčit lidi, že kupovat české výrobky je správně a nakupovat u českých producentů je správně, tak věřím tomu, že naopak by ta cena a ceny potravin mohly růst pomaleji než v Evropě. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Teď když se zaměříme ještě na kvalitu potravin, tak ta je klíčová, protože Evropou otřásá už několik týdnů skandál se záměnou koňského masa za hovězí. Skandál, který vypukl v lednu v Irsku, ve Velké Británii, následně zasáhl další státy včetně České republiky. Koňské maso není pro člověka sice zdravotně závadné, ale jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je podvodem. Jak ovlivnila aféra se záměnou masa tuzemské spotřebitele? Rádio Impuls se ptalo v pražských ulicích. 



osoba: 

Já moc hovězí maso nekupuji, málokdy. Spíš kupujeme vepřové a drůbeží. 



osoba: 

Naopak hovězí maso mám rád a tyto aféry mě vůbec neovlivnily v tom, abych se vyhýbal jeho konzumaci. 



osoba: 

Vůbec ne, protože já nekupuji polotovary a maso jím velmi zřídka, máme svoje vyhraněné typy, takže mě to vůbec nějakým způsobem neovlivnilo, nezměnilo, nemám problém. 


osoba: 

Jím maso, důvěřuji hovězímu, důvěřuji svému řezníkovi. 


osoba: 

Tak já jím maso jenom střídmě, takže jako mě to ani moc neovlivnilo. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Zaznamenalo Rádio Impuls názory několika náhodně oslovených respondentů v pražských ulicích. České dozorové úřady zatím odhalily šest různých produktů s obsahem neoznačeného koňského masa. Naposledy to bylo začátkem března v lasagních původem z Lucemburska. Je ministr zemědělství Petr Bendl spokojen s tím, jak české dozorové orgány postupovaly v té kauze?

 

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Mě v první řadě moc potěšily ty reakce vašich posluchačů, že říkají, důvěřuji svému řezníkovi. Zaplaťpánbůh, to je dobře, to kéž by se šířilo dál. A jinak samozřejmě naše dozorové orgány, jejich povinností je situaci kontrolovat, monitorovat, reagovat na každou informaci, kterou získají z domácího trhu a nebo z trhu ze zahraničí. Bez ohledu na to, jestli je to v tom systému rychlého varování, jako nám chybělo třeba s polskou solí. Ale už jsme měli s koninou a s některými dalšími nekvalitními výrobky či podvody, chcete-li, protože to opravdu podvody byly. Tohle je cílem potravinářů a veterinářů zejména. Ono to dnes vypadá, to koňské maso v té podobě nezpracované nekontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, ale Státní veterinární správa. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Tady jsme svědky i rozrůstajícího se skandálu v Polsku, kde zkažené maso bylo přidáváno do uzenin. Po všech těch aférách od ledna letošního roku, které se dotkly i starých členských zemí evropské sedmadvacítky, dojde podle vás v těch následujících týdnech k zásadní změně fungování evropského potravinářského trhu a přísnější kontrole fenoménu falšování potravin? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Kéž by. My za to lobbujeme v tom dobrém smyslu slova opravdu víc jak rok. Co jsem ve funkci, tak na úrovni Rady ministrů zemědělství Evropské unie se scházím jak se svými resortními kolegy, tak s představiteli DG Sanco, což je komisariát, který má právě zdraví a kvalitu potravin na starosti. Kde lobbujeme za vymahatelnost jednak poskytování informací, to byl problém, který jsme měli s polskou solí, že jsme nebyli schopni dostat z polské strany relevantní informace, kterých potravin a v jakém množství se to týká. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste ale už před několika měsíci říkal, že tomu sluchu se příliš nedostává, tomu vašemu lobbingu. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

S polskými to moc nešlo, najednou se to objevilo uvnitř staré patnáctky a ledy se daly do pohybu. My můžeme sice zatlačit slzu v tom, že s Poláky se nám to moc nedařilo, ale teď se přece jenom snad ty ledy hýbají rychleji než v minulosti a bude tu stoupat postupně tlak za přispění České republiky. Tlak na to, abychom více hlídali vzájemnou informovanost jednotlivých dozorových orgánů a propojení těchto informací mezi námi. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Dojde tedy k nějaké jednotné evropské databázi falšovaných potravin a těch výrobců, kteří se těchto přestupků dopouštějí? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My jsme připraveni jako Česká republika tomu přispět. Víte, že my jsme přišli v Evropě s ojedinělým projektem Potraviny na pranýři, kdy zveřejňujeme nekvalitu na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V případě, že někdo dostal jakoukoliv pokutu, a jsme připraveni, pokud by na evropské úrovni něco takového vzniklo, se toho aktivně účastnit tak, abychom tlačili na vyšší kvalitu potravin, které se na trhu objevují. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte, že k tomu dojde v dohledné době? Jak daleko jsou ta evropská jednání teď? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My na to tlačíme. Nemůžu říct, nemohu mluvit za Evropskou unii. My jsme povinni i bez ohledu na to, jestli se na úrovni Evropské unie něco stane, tady na kvalitu tlačit, zpřísňovat pravidla, hledat způsoby, jak nacházet čím dál tím vynalézavější způsoby, jak klamat spotřebitele. Protože těch přichází čím dál tím víc. Poslední kauza s tím, že ředí maso vodou a dělají z něj křehké maso nebo jak tomu říkají, v podstatě jde o to toho masa tam tolik nedat a napumpovat jej vodou. To jsou další příklady toho, kde se snaží občas oklamat zákazníka a naší povinností je těmto věcem zamezovat. V okamžiku, kdy na ně přijdeme, tak je trestat. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Uvažujete o zpřísnění těchto podvodů nad rámec toho, jak zatím chcete novelizovat zákon o potravinách? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My nad rámec toho, my v tom zákoně o potravinách zpřísňujeme stávající pravidla, zpřísňujeme pokuty, zpřísňujeme, dáváme více pravomocí jednotlivým kontrolorům a kontrolním orgánům tak, aby mohly třeba vstupovat do nebytových prostor, zdůrazňuji nebytových. Nechceme mluvit o porušování domovní svobody, ta je dána listinou práv a svobod. Ale chceme, aby ty dozorové orgány v případě, že budou mít jakoukoliv indicii, že dochází k ohrožení zdraví obyvatel, pak aby měly pravomoc zasáhnout. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Kdy už konečně ten zákon bude probírat Poslanecká sněmovna? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Novela, která dává více pravomocí jednotlivým inspektorům, malá novela už i prošla vládou a byla poslána do Poslanecké sněmovny, a velká novela zákona o potravinách v tuto chvíli byla odeslána na vládu a je v Legislativní radě vlády. Tudíž řády týdnů, než se dostane do Poslanecké sněmovny. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Připomínám, že hostem dnešních Impulsů je český ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Ministr zemědělství Petr Bendl před 14 dny zrušil výběrové řízení na nového generálního ředitele Lesů České republiky. Důvod? Prý se do něj nepřihlásil žádný vhodný kandidát. Jak dlouho potrvá provizorium v Lesích České republiky? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Neumím vám to říct ani na dny, ani na minuty, ani na hodiny. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Stačilo by na měsíce nebo na týdny. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Stačilo by na měsíce nebo na týdny. Mě to samotného mrzí, nenašel jsem nikoho, komu bych stoprocentně mohl věřit, že je tím správným. Ten tlak na takovouto funkci je veliký. Téměř na koho si ukážete, když se dostala do veřejnosti téměř všechna jména, okamžitě byla napadána těmi či oněmi. Protože buď najdete někoho, kdo už nějakou historii má a na něm je možné ho mučit a nebo někoho, kdo historii nemá, ale tam zase nevíte, do jaké míry tomu člověku věřit, když tu historii nemá. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ale to provizorium už trvá čtvrt roku. Je podle vás přijatelné, aby trvalo dalšího čtvrt roku u firmy, která je vyšetřována policií, kde se kradlo na IT zakázkách a kterou řídí člověk, který byl velmi blízko člověku, který odešel, tedy Svatopluk… 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Pokud myslíte pana náměstka Gaubeho, tak ten přišel až po uzavření těch inkriminovaných zakázek, o kterých se mluví. To já musím tady zdůraznit. Ten tam nebyl v období, které je tak velmi mediálně silné a napadané. Ten přišel až v okamžiku, kdy ty zisky Lesů České republiky začaly stoupat zase do výšin, které já bych raději viděl reinvestovány uvnitř Lesů České republiky. Chtěl bych, aby více byla regionalizována práce Lesů a podobně. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Může to provizorium trvat dalšího čtvrt roku podle vás? Je to pro vás přijatelné, únosné? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já na to neumím odpovědět. Pro mě je podstatné, aby Lesy České republiky fungovaly, aby základní jejich funkce byly plněny, aby bylo dřevo na trhu, to znamená, aby tady probíhalo normální standardní výběrové řízení, které už probíhá i v tuto chvíli. Například spolupracujeme s Transparency International dlouhodobě tak, abychom tu důvěryhodnost procesů, které jsou v Lesích České republiky, více zprůhlednili a dali tomu větší šanci, protože ten podnik si nezaslouží až tak tvrdé zacházení. Stalo-li by se tam něco špatně, padni komu padni, v tom já nemám absolutně žádný problém. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, pane ministře, ale vy kličkujete. Když se tedy podíváme na to provizorium v Lesích České republiky, vicepremiérka Karolína Peake tady minulý týden řekla, že má podezření na to, že výběrové řízení na šéfa Lesů České republiky bylo zrušeno jako součást dohody mezi občanskými demokraty a TOP 09 kvůli jmenování Vlastimila Picka do pozice ministra obrany. 



Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/ (záznam): 

Mně se velmi nelíbí, že se jako koalice nebo jako vedení koaličních stran častěji nescházíme ke společným jednáním a že dochází k jednáním bilaterálním. Respektive nejčastěji mezi vedením ODS a TOP 09. A obávám se, jestli i v souvislosti s těmito významnými personálními změnami například v čele státních podniků nemůže docházet k některým politickým obchodům. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Prozradila minulý týden v rozhovoru pro Rádio Impuls vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. Logicky to časování se nabízí, že když TOP 09, která nesouhlasila předtím s Vlastimilem Pickem, na to kývla, že teď jste vy byl pod tlakem TOP 09, abyste to výběrové řízení zrušil. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Vidíte, že k žádné dohodě nedošlo, já jsem žádného generálního ředitele nejmenoval. 



Václav MORAVEC, moderátor:

No vy jste chtěl, údajně jste měl chtít jmenovat pana Gaubeho, ale právě tomu zase zabránila TOP 09. To znamená, že to výběrové řízení bylo zrušeno na základě… 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Jmenování generálního ředitele je v rukou ministra zemědělství ze zákona. To nemá být proč, čím, kohokoliv obchodem a podobně. Premiér jmenoval ministra obrany a ministr zemědělství nejmenoval šéfa Lesů České republiky, to není předmětem žádného obchodu. Ta situace… 



Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy nikoliv tlaku TOP 09? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ne. Já jsem o tom s nikým v tomto smyslu nejednal a ani jednat nebudu. Tady není žádný prostor, abych já snad kšeftoval s funkcí generálního ředitele za nějakou jinou. Tam já nesu velkou odpovědnost a nemůže se to stát. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Co se tedy teď bude dít dál? Vypíšete nové výběrové řízení nebo platí to, že se bude nový šéf Lesů České republiky hledat na základě personální agentury, takže se nejdříve bude muset vybrat personální agentura, která pak bude vybírat nového šéfa Lesů? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Řekli jsme si s panem premiérem, že se tomu budeme věnovat a já v tuto chvíli nemám žádný termín, který bych vám potom řekl, ono to bude o týden později nebo měsíc později, neumím na to odpovědět. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže ještě není ani rozhodnuto, jestli to půjde cestou nového výběrového řízení nebo personální agentury? Protože premiér, chápu-li to správně, tak chce s vámi tu věc probírat? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Umím si představit obě varianty. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže žádná není zatím vybrána? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Není definitivní. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A premiér chce mít konečné slovo v tom, chápu-li to správně? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
 

To je asi logické, je to významná firma se ziskem ročně na úrovni zhruba čtyř miliard korun, tak že o tom povede ministr zemědělství diskusi s premiérem, je asi normální. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Kdy myslíte, že bude jasno, kdy se s premiérem dohodnete na tom… 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Neumím to říct. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Zatím jste neměli čas o tom mluvit? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Premiér byl vytížený, ale já to neumím odpovědět. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ty věci, které se týkají fungování Lesů České republiky, jako IT zakázka, která v celkovém objemu miliarda a půl, škoda, která měla vzniknout zhruba 350 milionů korun. Jako ministr zemědělství zodpovědný za fungování Lesů České republiky máte už teď jistotu, že ty věci, na které upozorňuje Nejvyšší kontrolní úřad, na které upozorňuje protikorupční policie, na které upozorňuje Bezpečnostní informační služba, na které upozorňuje i finančně analytický útvar Ministerstva financí, že už se nedějí? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Jsou to kauzy převážně z roku 2005-2006. To znamená v době, kdy já jsem … 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ty IT zakázky jsou i rok 2010-2011. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

V době, kdy já jsem na Ministerstvu zemědělství nebyl. Já jsem i na jednání vlády říkal, že jsem připravený spolupracovat s NKÚ a najde-li se tam jakékoliv pochybení kohokoliv, pak prostě zase platí padni komu padni. Je tam několik trestních oznámení, pokud mám správné informace, i ze strany NKÚ. Ty běží. My jsme řadu věcí, na které jsme byli upozorněni v minulosti, upravili tak, abychom té zprávě vyhověli a ucpali díry v lodi, zjednodušeně řečeno. A učinili opatření tak, aby se zjištěné věci nestávaly. A co tam je v tuto chvíli v nálezu, tam jsme připraveni velmi spolupracovat a zcela otevřeně odkrýt karty ve všem, co NKÚ, případně orgány činné v trestním řízení budou chtít. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte, že to už se tedy neděje, ty věci, na které upozorňují všechny ty orgány, že by docházelo k systematickému tunelování Lesů České republiky? 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My jsme učinili řadu opatření v tom systému veřejných zakázek, které reagovaly na zjištění NKÚ. Zároveň intenzivně spolupracujeme s Transparency International tak, abychom dali jasně najevo, že náš zájem není zneprůhledňovat, ba naopak. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Konstatuje ministr zemědělství České republiky Petr Bendl. Děkuji za rozhovor a těším se na další. 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já moc děkuji za pozvání, hezký večer. 

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
předseda regionálního sdružení
poslanec PČR