6. března 2023

Události, komentáře

(ČT 24) Na 97 hodin protáhly obstrukce opozice schůzi sněmovny ke snížení červnového růstu penzí. V sobotu po pěti dnech nakonec sněmovna předlohu schválila. Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka řekl v pořadu Události, komentáře ČT24, že vláda musela zajistit fungování ekonomiky a opozice měla v dolní komoře dostatečný prostor. Významně přitom podle něj překročila „hranice demokratického nástroje obstrukcí,“ podotkl Martin Kupka.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

„Udělali jsme maximum, aby Česká republika mohla zvládnout nejen důchody v nejbližších dvou letech, ale abychom dokázali zajistit důchody nejen pro všechny současné seniory, ale pro více než deset milionů těch současných i budoucích seniorů,“ zhodnotil Martin Kupka.

„Je jasné, co by Česko čekalo, kdybychom úpravu valorizace projednat nezvládli,“ sdělil také. „Dopad, pokud bychom valorizaci neupravili, by znamenal ohrožení v řádech desítek miliard korun,“ upozornil Martin Kupka.

„Jestli si vybavíte průběh loňského roku, pro žádnou vládu v žádném státě to nebylo jednoduché,“ odpověděl na dotaz, proč s úpravou valorizace vláda nepřišla dříve. „Česká republika navíc nesla odpovědnost za předsednictví v Radě Evropské unie, (…) Bylo jasné, že inflace se zásadním způsobem nesnižuje. Ale oficiální číslo, na které bylo možné reagovat, vešlo ve známost oficiálně 10. února,“ hájí kabinet Kupka.

Co se týče několikadenního vyhroceného jednání poslanců, pro Kupku to nebyl „pozitivní obraz“. Sněmovna by takovým způsobem jednat neměla, podotkl. Ustoupit nakonec podle něj musely obě strany.

Přepis debaty:

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Na 97 hodin protáhly obstrukce opozice schůzi Sněmovny ke snížení červnového růstu penzí. Jednání provázely dlouhé projevy, procedurální návrhy i spory o omezení času na vystoupení poslanců. V sobotu po pěti dnech Sněmovna předlohu o omezení valorizace penzí schválila.

 

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Byl bych rád, abychom se vrátili do debat, do diskusí, do seriózního rozebírání témat. A to si myslím, že je ten důležitý předpoklad, aby toto se nemuselo odehrávat. Rád bych věřil, že se to povede jak poslancům, tak vládě, tak veřejnosti, protože nejlépe je věci debatovat, i když mohou být debaty ostré, a aby to nepřekročilo nějakou mez. Je to v zájmu České republiky, a to by mělo být vždycky nade vším.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Premiér Petr Fiala neočekává, že by snížení růstu důchodů narazilo v Senátu nebo u Ústavního soudu. Případné prezidentské veto by pak považoval za nezodpovědné.

 

Petr FIALA, premiér /ODS/:
Já to neočekávám, že to odmítne Ústavní soud a ani nepředjímám jeho rozhodnutí a dobrý stát má, určitě nemá šetřit na seniorech, a to my neděláme. Za naší vlády došlo k rekordnímu zvýšení důchodů. Během roku a půl zhruba o 5 tisíc korun. Ale to, co je nejdůležitější, průměrný důchod dosáhne i po té snížené valorizaci 20 tisíc. A poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě vzroste během naší vlády ze 40 % na 50.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
První dvojice hostů. Martin Kupka, ministr dopravy, místopředseda ODS. Dobrý večer.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Taktéž Radim Fiala, místopředseda SPD a předseda poslaneckého klubu.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobrý večer.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane ministře, s odstupem dvou dnů jste skutečně přesvědčeni ve všem, že jste udělali maximum a že jste na té vyhrocenosti se žádným způsobem nepodíleli?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Udělali jsme maximum pro to, aby Česká republika mohla zvládnout nejenom důchody v nejbližších dvou letech, ale abychom dokázali zajistit důchody fakticky nejenom pro všechny současné seniory, ale pro více než 10 milionů těch současných i těch budoucích seniorů. A v tomto směru udělat jakýkoliv jiný krok. My jsme oslovili opozicí s tím, zda by bylo možné postupovat formou zkrácených lhůt tak, abychom to zvládli. Opozice to odmítla. Bylo jasné, co by Českou republiku čekalo, kdybychom nezvládli projednat tu úpravu valorizace. A zdůrazňuju, že ta úprava valorizace neznamená její vynulování. Znamená navýšení v průměru o 750 korun.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nicméně, ano, ty argumenty chápu, mně jde teď o tu proceduru jako takovou. Vy říkáte, že to musíte udělat proto, že státní rozpočet na to prostě peníze nemá. Chápu, jsme ve velmi složité situaci a budeme samozřejmě rozebírat tak, jak to často děláme v Událostech, komentářích i to, kde na to vzít, kde šetřit, kde omezit výdaje. Nicméně ta legislativní nouze jako taková, nezneužili jste tohohle nástroje, který se používá při ohrožení zdraví, při ohrožení bezpečnosti, jak máme mít jistotu, že tenhle ten institut nepoužijete k čemukoliv?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
My jsme vycházeli i z toho, jak rozhodoval Ústavní soud v podobných případech v minulosti. Kdy máme k dispozici celou řadu takových nálezů, a dokonce i v případě…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jde o Ústavní soud jako takový. Proč jste to neudělali v listopadu, proč jste to neudělali v prosinci dostatečně dopředu?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Protože nikdo a skutečně nikdo v této zemi neměl jasnou informaci o tom, protože ona vzešla až z toho rozhodného údaje, který zveřejnil Český statistický úřad 10. února. To jsou fakta. Na to jsme reagovali a reagovali jsme okamžitě. Kdy vláda hned na nejbližším jednání ve středu rozhodla o tomhle nezbytném kroku. A hledala cestu i po debatě s ústavními právníky, jak to udělat. Ten dopad, pokud bychom neupravili tu valorizaci, by znamenal ohrožení v řádech desítek miliard korun konkrétně 20 miliard.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Mně jde stále o to, zda jste tu situaci nepodcenili, protože to, že je vysoká inflace víme dlouho. To, že státní rozpočet je na tom velmi bídně, víme taky dlouho. Proč jste s tím nepřišli dřív?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Jestli si dobře vybavíte průběh toho loňského roku. To pro žádnou vládu v žádném evropském státě nebylo jednoduché. Česká republika navíc k tomu nesla odpovědnost za české předsednictví, které dopadlo úspěchem. A tady jsme postupovali krok za krokem i ve vztahu k tomu, co skutečně bylo možné předjímat. Bylo jasné, že inflace se zásadním způsobem nesnižuje. Ale to klíčové je ta meziměsíční inflace. A to konkrétní číslo, na které je možné reagovat, to opravdu vešlo ve známost oficiálně 10. února.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Takže vy jste před 10. únorem neuvažovali o tom, že byste tak učinili?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
My jsme přece věděli, že, a na to jsme se připravili, že v lednu bude ta pravidelná valorizace. Ta se odehrála a důchody vzrostly na 19 500 Kč.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Prezidentské volby s tím neměli nic společného?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
…prezidentské volby s tím přímou spojitost žádnou neměly.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nepřímou, vy jste to nechtěli vytahovat jako téma, kterého by třeba mohl zneužít Andrej Babiš.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Všechna témata, která se v tom minulém roce objevila, byla zneužitá různým způsobem.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale tohle víte, že je vlastně taková tikající bomba pro mnohé.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Že by si někdo řekl, tady je přece jasné, že bude mimořádná valorizace v té a v té výši, tak proto to nebudeme vytahovat. No, to se určitě nestalo. Mimochodem v době, kdy se tím už vláda zabývala, tak Marian Jurečka i na základě odezvy ministerstva práce a sociálních věcí odhadoval tu mimořádnou valorizaci, která by teoreticky mohla nastat v rozsahu nějakých 790 korun. To skutečně je možné dohledat i ve veřejných zdrojích. Ale to, že ta valorizace, respektive ta inflace narostla tak, že by ta valorizace ve výsledku překonávala významně částku 1 700 korun, tak to skutečně bylo známo až toho 10 února.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane ministře, když odhlédneme od té části té procedury, a za chvilku s panem Fialou se na to ještě podíváme. Nicméně, když se podíváte na to, kam jsme se jako parlamentní demokracie, sněmovní dějiny dostaly v sobotu nad ránem. Nemáte pocit, že v tu dobu prohrála česká politika bez ohledu na jakékoliv strany?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Pro mě to nebyl v žádném případě pozitivní obraz, to vůbec nezastírám. A myslím, že takhle Parlament jednat nemá. Zároveň výsledkem té dohody půlnoční z pátka na sobotu bylo fakticky vyřešení toho problému. Ustoupit musely fakticky obě strany. Myslím, že ale ve výsledku to bylo jasné přiznání opozice, že opravdu v tomto směru významně překročila hranice toho, co je přijatelné jako demokratický nástroj obstrukcí.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Opozice hned dostane prostor reagovat. Ale vy jste reagovali až poté, co opozice zablokovala ten řečnický pultík. Pak teprve jste byli ochotni k dohodě.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Mimochodem, co předcházelo tomuhle kroku? Hodiny a hodiny opakovaných, ale opravdu přes kopírák přenášených projevů. Sedmihodinové projevy Tomia Okamury a další věci, které často postrádaly elementární smysl. Některé projevy Andreje Babiše, tam už ani větnou vazbu nebylo možná dohledat. Tak tady si troufnu tvrdit, že ten krok, kdy my jsme museli jako koalice sáhnout k hraničnímu kroku, na to reagovala opozice, jak reagovala. Ale ta reakce přece nebyla přirozená. To, že většina v tomto směru v Poslanecké sněmovně rozhodla a opozice to v tom pohnutí několika dnů nevyspání vyhodnotila jako důvod k obklopení řečnického pultu. To není normální reakce, to je vyhrocená reakce. Ale bylo ve výsledku…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak pojďme tady dát opozici prostor, ať se obhájí.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Já jenom dokončím jednu věc. Když něco podobného nastalo před lety, kdy podobným způsobem tehdejší koalice omezila projev Petra Fialy. Tak Petr Fiala odešel od řečnického pultu s tím, že bude prostě nutné využít jiné nástroje, které demokracie zná. Ale, že tímto způsobem nedojde k okupaci řečniště a že ve výsledku se neukáže, že tento způsob obstrukce...

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
… má už definitivně svoje limity a svoje dno.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Fialo, to, jak jste obestoupili ten řečnický pult poté, co se Sněmovna usnesla na zkrácení řečnické doby, poté co i váš předseda hovořil více než 7 hodin v tom projevu. Myslím, že to byl hned ten první den. Považujete tohle to za důstojné chování? Měla by takhle sněmovna jednat?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Pojďme se podívat na to, co tomu předcházelo. A pak si řekneme, jaké byly možnosti, jaká byla východiska. V podstatě došlo k tomu, že, a vy jste se tady správně ptal na začátku, že prostě podle našeho názoru koalice zneužila legislativní nouzi, která se používá v opravdu mimořádných případech. A ten zákon chtěla mít schválený během jednoho dne. Ale i tak ho měla schválený během 4 dnů. Jenom si řekněme pro to, abychom věděli. Normální legislativní proces trvá i třeba 11 měsíců. Takže koalice to neměla během jednoho dne a byla úplně vynervovaná z toho, že to má až během 4 dnů. A já vám řeknu, co se stalo. Stalo se to, že prostě na konci toho čtvrtého dne prostě koalice řekla, tak to dál nepůjde a my změníme zákon o jednacím řádu. Ale nezměníme ho jako změnou zákona, nějakou novelou, ale prostě jedním hlasováním. A podle mě to je porušení práv, porušení zákona. A tak se to dělat nedá. Jestli máte některý zákon, jakýkoliv zákon, který prošel běžným legislativním procesem. Tak ho prostě ani Sněmovna nemůže změnit jedním hlasováním. To prostě podle mého názoru nejde. A tam já jenom řeknu, a tam došlo k zásadní věci, že prostě to, když omezí ostatní poslance, to se běžně děje, že už je to jakýsi precedent. Ale tady došlo i k omezení přednostních práv. A de facto ta opozice byla úplně vynulována. Řekli nám, že můžeme hovořit dvakrát pět minut. A to i včetně faktických poznámek, a to prostě nejde u takové věci.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale pane Fialo, skutečně lze hovořit o tom, že opozice byla vynulována, když ten první den se Tomio Okamura zmocnil jednání Sněmovny, kdy víc než 7 hodin v kuse přednášel své argumenty proti tomu a spoustu dalších věcí více či méně souvisejících s tím projednávaným tématem. Vždyť vy jste dostali prostor...

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
No dobře.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nemůžete si přece stěžovat na to, že ten prostor nebyl vám dán?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobře, ale já znovu ještě řeknu, o co šlo. V podstatě podle našeho názoru a bude to předmětem ústavní stížnosti. Koalice zneužila Institutu legislativní nouze. A jestliže sáhla k tak extrémnímu nástroji, jako je pokřivení Ústavy a zákona o jednacím řádu tím, že zneužijete Institut legislativní nouze, a to je náš legitimní názor, tak prostě i my musíme sáhnout k extrémním nástrojům. A to jsou prostě obstrukce.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Počkejte, vy tady přiznáváte, že když se vám nelíbí něco, jak dělá vláda, tak vy to budete dělat…

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ne, ne, ne.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
… jinak jenom proto, že něco dělá vláda?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ne, ne, pozor. To je velký rozdíl. Jestliže, jestliže někdo ohýbá Ústavu a zákon o jednacím řádu tak, že to prostě podle našeho názoru je protiústavní a protizákonné. Tak my se na to přece nemůžeme dívat. My jsme, my máme.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Takže obstoupíte řečnický pultík, aby Sněmovna nemohla jednat, aby výkon Sněmovny nemohl pokračovat?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
My jsme ztratili svoje práva jako opozice v tu chvíli. Ztratili jsme svoje práva.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vy jste neztratil svoje práva, tam byla jen snížená ta doba, po kterou jste mohl mluvit.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano, ale my jsme neobstoupili ten pult, my jsme obstoupili v situaci, kdy předseda hnutí ANO předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který mluvil s přednostním právem, byl vypnut mikrofon. To je prostě něco nevídaného, neslýchaného.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale byl poté, co Sněmovna odhlasovala zkrácení té řečnické doby.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ale to podle našeho není možné.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Máte nějaký názor, že to není možné.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Protože to je součástí zákona o jednacím řádu.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale pak jste jednali v rozporu s tím, co ta Sněmovna schválila?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
No dobře, ale podle nás to není možné. Podle nás je to ohýbání zákona a ohýbání Ústavy o svobodě slova. A to prostě podle našeho názoru není možné. A dáme na to ústavní stížnost. Takže jsme obestoupili ten řečnický pult a dožadovali jsme se, abychom jako opozice mohli dál hovořit. My jsme ho nechtěli utrhnout, odnést. My jsme nechtěli udělat nic takového. My jsme chtěli jenom dál hovořit k tomu zákonu.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane ministře.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Pojďme se teď podívat na to, jak na to reagovala koalice. Následně jsme vyvolali jednání, kterého se účastnili i předsedové politických stran, nejenom grémium. A podařilo se z toho najít východisko. Ale tohle není normální reakce a znovu zdůrazňuju, já jsem tady předložil několik pádných argumentů, proč to v žádném případě nebylo zneužití stavu legislativní nouze. Nijak jsme neohnuli Ústavu, jak zaznělo. Museli jsme v tomto směru odpovědně sledovat to, jak zajistit další fungování české ekonomiky, českého státu. A znovu zdůrazňuju, nikdo z nás přece nemůže dělat s jakýmkoliv potěšením, s lehkým srdcem ten zásah, který pro někoho znamená omezení. Na druhou stranu, pokud bychom to neudělali, tak ve výsledku ohrozíme i samotné seniory mnohem víc dalším růstem inflace. A vystavíme všechny vrstvy české společnosti mnohem větším nesnázím. A tohle ta odpovědná vláda musí zhodnotit. A snažili jsme se využít i jiné nástroje. Našli jsme nakonec i z téhle kritické situace nějaké východisko. Ale já se fakt ohrazuji proti těm silným slovům, která tady nejsou na místě. Prokazatelně opozice dostala unikátní prostor. Bere si ho mimochodem jenom za to poslední období pravidelně. Každé úterý, kdy se schvaluje program schůze, tak v historii to byla obvykle otázka jedné hodiny, jedné hodiny a čtvrt. Teď je to obvykle čas dvou či tří hodin, kdy se projednává jenom program jednání pro následující dny. A to samozřejmě znamená ohrožení toho, co musí Poslanecká sněmovna dělat, to je průkazné. Těch obstrukčních jednání za poslední dobu bylo 9. A tohle není ukázka funkční demokracie. To, na čem nám musí záležet. A tady si troufnu tvrdit, tohle je přece stejně tak odpovědnost opozice jako koalice. Platí, že co jste vy, byli jste vy, byli jste i vy. Co jsme my, budete i vy…

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Jasně.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Tak to prostě v demokracii chodí.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Fialo, prosím o reakci.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
A tohle destruktivní jednání nikomu neprospívá.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
To s tím souhlasím, že destruktivní jednání nikomu neprospívá. Ale vy jako koalice jste s tím začali. Vy jste nás začali omezovat, začali omezovat řečnickou lhůtu. Potom jste dokonce řekli.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Teď už se tady začínáme trošku cyklit.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Pane redaktore, ale já řeknu ještě jednu důležitou věc, která je vážně důležitá. Na té tabuli bylo dalších a vy mi to potvrdíte, 45 opozičních poslanců, kteří ještě neměli čas, kteří ještě neměli čas se vyjádřit.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Mohli mluvit, kdyby Tomio Okamura nemluvil 7 hodin?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobře, ale 7 hodin. Znovu opakuji, legislativní proces trvá 11 měsíců. Tady za 4 dny měli snížení valorizaci důchodů schválené. Tak nemohli počkat ještě jeden den nebo 5 dnů nebo 10 dnů nebo měsíc prostě. To si myslím, že nebyl problém. A tam 7 hodin Tomia Okamury nehraje žádnou vážnější roli. Ale znovu opakuji, jestliže máme pocit, že byla ohnuta Ústava a že prostě byl zneužit Institut legislativní nouze. Tak ať ten Tomio tam mluví prostě protože, co bude následovat dál, pane redaktore? Takže v legislativní nouzi budeme, zrušíme stavební spoření. Budeme snižovat přídavky, všecko v legislativní nouzi, protože to tento stát hospodářsky potřebuje, protože bychom ho mohli zničit? A já vám řeknu, pane ministře, kdybyste zvládli energetickou krizi a neplatili ty stamiliardy těm překupníkům a spekulantům.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Nic takového se nestalo.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
S energiemi, tak máte stovky miliard a můžete je dát důchodcům.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Pojďme se podívat, a přímo zareagujou na to, co říkáte. Je to jedna velká lež. A když se podíváte i na okolní státy, tak se dneska už ukazuje.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Tak se podívejte na Švýcarsko.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Počkejte, nechte mě domluvit.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobře.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Že s velkým přispěním i podnikatelů i českých domácností díky jejich úsporám a díky konkrétním krokům vlády se podařilo vyhrocený problémový loňský rok i z hlediska energií zvládnout. Byli jste to vy, kdo říkal, nebude plyn. Plyn je. Dokonce se podařilo vzdát se...

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ale za kolik?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Je za cenu, která klesá, která mimochodem klesá velmi významně a poslední údaj ukazuje na polovičku hodnot z loňského roku.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Jasně.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Tohle jsou jasná data. A to mimochodem by nenastalo, kdyby se nepodařilo i české vládě zajistit mimochodem alternativní terminál pro LNG. Kdybychom neudělali spoustu dalších kroků, nezastropovali ceny elektřiny a opravdu nedali dohromady i nezbytnou pomoc pro občany.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, pojďme zpátky.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
A teď jednu důležitou věc.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale jenom jednu prosím.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já taky jednu.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano každý jenom jednu.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Jestli je chce dostat dál, tak to také znamená, že opozice nebude naskakovat na vábničky všech laciných populistických kroků.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobře.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
A že se bude dívat nejenom měsíc dopředu, ale že bude sledovat i zájem české společnosti za rok nebo za dva.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Fialo, jednu věc.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Jednu větu. Tak dobře nepopulistická věc. Zeptejte se, pane ministře, těch důchodců, kolik dnes platí za energie a vy jim vlastně ještě snížíte reálný důchod, takže budou mít míň peněz, než měli loni na ty energie. A ty energie jsou přitom dražší. Zeptejte se jich, neptejte se mě, zeptejte se jich.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Já se seniory normálně pravidelně potkávám.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Tak to musíte vědět.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, řekněte mi jednu věc.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Že třeba pomoc, která měla charakter třeba právě toho stabilního navyšování důchodů, jim významně pomohla. Vezměte si že to...

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Jasně, že pomohla.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
… je to jediná skupina a je to dobře.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Jasně, že pomohla souhlas.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Ty příjmy se zvýšily o 31 %, žádná jiná skupina takovou pomoc neměla a k tomu ještě pomoc v podobě příspěvku na bydlení pro ty, kteří opravdu čelili dramaticky inflaci.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme se podívat do, lehce do budoucna, možná ne do příliš vzdálené budoucnosti. Kdyby Ústavní soud zamítl to, co jste schválili ve Sněmovně v sobotu ráno. Co by to znamenalo pro vás v praxi? Dokážete si představit, že byste to znovu protáhli tím procesem ve Sněmovně a dokázali pro to získat dost hlasů?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Tam jsou zákonné termíny. Ten jeden konkrétní je 22. březen, od kterého už opravdu může vznikat legitimní očekávání, protože k tomu termínu musí vzniknout nařízení vlády, které určí právě ty konkrétní podmínky valorizace. To je důvod, proč se snažíme zvládnout.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já jsem si toho vědom, mně jde o to, poté, co jsme viděli, zda skutečně jste schopní schválit ve Sněmovně znovu?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
No, pak bychom to nebyli schopni zvládnout před tím termínem, a pak by nutně muselo dojít k tomu, že ta valorizace bude mít tu podobu původní. Ale tomu se snažíme předejít a snažíme se tomu předejít způsobem, který je citlivý i vůči všem seniorům. Znovu zdůrazňuji, je to navíc navýšení, které má svoji fixní částku 400 korun pro všechny. Jeden z bohužel neočekávaných nebo nepředvídatelných dopadů té valorizace bylo dramatické rozevírání nůžek mezi seniory s extrémně nízkými důchody a s těmi nejvyššími. A ten krok, který teď děláme v podobě toho návrhu valorizace, je, že všichni budou mít fixní částku 400 korun a potom 2,3 % z té zásluhové složky důchodu.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Řekněte mi oba, prosím, na závěr stručně, dokážete si po tom výbuchu ve Sněmovně z uplynulého týdne představit to, že opozice se bude bavit s vládou o těch důležitých věcech, tak jak vláda říká, penzijní reforma, věci, které se týkají úspor ve státním rozpočtu. A zároveň, že vláda bude naslouchat v téhle chvíli opozici? Nejsou ty vztahy, já nevím, jak to vypadá, já jsem na to ptám zevnitř. Nejsou ty vztahy tak potrhané teď, že už žádná dohra nebude možná, pane Fialo?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já za sebe chci říct a za SPD naprosto jednoznačně, že prostě to je naše práce. Pokud jsme profesionálové, tak o tom musíme umět mluvit a komunikovat. Pokud to bude ve prospěch občanů České republiky a českého státu. A to, co říkám, myslím vážně. Protože penzijní reforma bude chtít, abychom o tom mluvili jak opozice, tak koalice. A my jsme v SPD k tomu připraveni naprosto vážně a seriózní o tom jednat.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane ministře, jste schopni zakopat válečnou sekeru?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
My například zítra bychom se měli domluvit na stavebním zákoně. A zdá se, že tady se podařilo opravdu najít shodu. My o všech těch závažných věcech logicky s opozicí mluvíme, nabízíme diskuse. Kde jsou hranice těch našich možností? V okamžiku, když vidíte, že obvyklá rétorika opozice je - musíte rozdat všechno a zároveň musíte všechno ušetřit. To prostě nedává logiku. To prostě nejde zařídit. Na to neexistuje ani Arabelin kouzelný prsten. To je prostě kvadratura kruhu. Ale opozice celkem vytrvale pořád tvrdí, že je možné udělat obojí. Ale myslím, že každý, kdo se dívá dál než nakonec dnešního pořadu, tak ví, že prostě tohle možné není. A že před tou vládou je odpovědnost i za nezbytné nepopulární kroky. A jestli je máme zvládnout ve prospěch toho státu, tak to také ale znamená, že opozice bude schopná připustit, že jsou i jiné zájmy než jejich aktuální politické body teď v diskusi, ve vztahu k jejich voličům jenom v tom konkrétním okamžiku.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
A neseme i odpovědnost za to i opozice, abychom dokázali vysvětlovat, jaké dopady mají ty naše kroky nejenom s ohledem na nejbližší dva měsíce, tři měsíce, ale i s ohledem na následující léta.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Fialo.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Jedna věta.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Penze a důchodová reforma je zrovna téma, které tohle ten pohled dál do budoucna vyžaduje.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já s vámi souhlasím na to, že musíme být zodpovědní. Ale my máme prostě jinou představu o tom, kde jsou ty naše priority a třeba občané patří do té jasné priority pro nás. My bychom šetřili prostě jinde než vy. Ale samozřejmě zodpovědní bychom byli taky.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak to zde rád slyším na závěr. Konec dobrý, všechno dobré. Radim Fiala, Martin Kupka. Pánové, děkuju mnohokrát za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů a pěkný zbytek večera.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Děkuji za pozvání.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu