30. prosince 2022

Rádio Impuls: Chvála českého předsednictví Radě Evropské unie je oprávněná

(Rádio Impuls) Chvála českého předsednictví Radě Evropské unie je oprávněná. V pořadu Impulsy Honzy Benešovského to řekla europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová. Politička připomněla, že se vláda musela během uplynulých šesti měsíců vypořádat s řadou krizí způsobených ruskou agresí na Ukrajině.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na Rádiu Impuls.

Veronika Vrecionová odmítla názory některých vládních odpůrců, že kabinet kvůli předsednictví zanedbával práci pro české občany. „Právě ta krize energetická, migrační ale i bezpečnostní, kterou bylo nutné zvládnout na celoevropské úrovni, o to se ta vláda starala právě proto, že ty dopady bychom v případě nezvládnutí situace bychom pocítili v České republice. Všechna tato práce tedy byla v zájmu občanů České republiky a toho, aby byla krize co nejvíc zmírněna a hlavně abychom s tím uměli pracovat i do budoucna.“

České předsednictví chválila také řada unijních špiček. Například šéf Evropské rady Michel ho označil za úspěšné, aktivní a angažované. „To nebyly jen unijní špičky, ale také řada kolegů z Evropského parlamentu i jiných členských států, české předsednictví chválí i řada analytiků, novinářů.“ Česko si podle Vrecionové získalo velký respekt. „To jsem opravdu cítila a cítím neustále, když komunikuji se svými kolegy.“ Štafetu po Česku od ledna přebere na následující půlrok Švédsko.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství