9. června 2016

S komunisty ne!

Lídrem středočeské kandidátky ODS do krajských voleb je Martin Kupka. Ten na Středočeském kraji již pobýval v roli mluvčího tehdejšího hejtmana Petra Bendla (2000 – 2008). Nyní starostuje dvouapůltisícovým Líbeznicím v okrese Praha – východ.

 

Na kandidátce máte 12 žen, bylo těžké tyto ženy přemluvit? 

Žen máme méně, ale jsem rád, že je máme, jsou důležitým kořením. A kývnout na pozici dvojky, jako to udělala Jana Poláková, to chce nejen mít zkušenosti, ale i odvahu a chuť dělat něco pro veřejnost. 

Na současném vedení kraje nenecháváte nit suchou. Můžete svoji kritiku zhustit do několika vět? 

Kraj si nechává ujít důležité příležitosti k rozvoji. Rezignoval na to, že mohla existovat jednoduchá cesta jak cestovat po regionu i v Praze s jednou jízdenkou. Nepodařilo se otevřít regionální železnici konkurenci. V oblasti vody považujeme návrh na velkou přehradu na Berounce za megalomanský. To není cesta, kterou podporujeme, chceme podpořit vznik drobných vodních děl, a odpovědné hospodaření na polích. Jsme proti zdražování vody, nemá to důvod. Ve zdravotnictví ujíždí vlak. Osm let žil kraj z toho, co se podařilo vytvořit soustředěním péče do oblastních krajských nemocnice a není schopen čelit odlivu kvalitních lékařů a sester. 

Je vůbec něco, za co byste současné vedení kraje pochválil? 

Já vím, že člověk má i chválit, jen to v tomto případě hledám dost obtížně. Jedna věc tu je, ale nestačí to – že se podařilo dokončit řadu projektů v oblasti zdravotnictví, tedy modernizovat nemocnice. Je třeba ale vědět, že kvalitu zdravotnictví dělá na prvním místě lékař a zdravotní sestra. 

Jakým způsobem se vydáte za voličem? 

Už jsme se vydali, máme diskuse s občany. V létě pozveme lidi do letních kin a na country večery a také organizujeme výlety na kolech. Už 19. června chceme oslavit 25 let od odsunu sovětských vojsk, kdy pořádáme z Benátek nad Jizerou a Milovic výlet na kolech po bývalém vojenském prostoru. 

Říkáte, že s komunisty ne, s kým tedy ano? 

Pořád platí, že o koalici se jedná až po volbách, na což je tedy ještě docela dost času. 

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení