3. března 2021

„Vize Vimperk 2030“, tak snad už to vyjde....

Na konci roku 2020 byl odsouhlasen zastupitelstvem nový Strategický plán Vimperk pro období 2021 – 2030. Byla zde stanovena vize, že v roce 2030 bude Vimperk vyhledávaným turistickým, ekonomickým, kulturním, sportovním centrem Šumavy, které bude atraktivní pro život a bude mít dostatečnou kupní sílu, aby zde byla velmi kvalitní infrastruktura služeb, což v konečném důsledku zkvalitní život místním obyvatelům, ale i návštěvníkům města.

Co zde bylo definováno? – i) rozvoj podnikání (primárně maloobchodu přes turistický ruch), ii) dostupnost služeb – zlepšení života pro lidi, iii) finančně dostupné a atraktivní bydlení pro zabezpečení nárustu obyvatel na úroveň před 100 lety.., iv) zlepšení podmínek pro sportovní vyžití jako jeden z klíčových faktorů pro rozvoj cestovního ruchu, v) rozvoj cestovního ruchu jako nástroj revitalizace města, zvýšení kupní síly ve Vimperku... Toto je vize – budoucnost , kterou chceme a všichni se na tom určitě shodneme. Teď to musíme „jen“ zrealizovat. Byla by obrovská škoda, pokud by jsme mne nedokázali využít obrovský potenciál našeho města z pohledu geografické polohy, historie (znovuotevření zámku) , tradice sportu, potenciálu místních lidí...

Velmi pozitivním bodem při diskusi o novém strategickém plánu města bylo uvědomění, že potenciál v rozvoji větší průmyslové výroby je velmi omezený (to prosté nebude...) a budoucnost Vimperka bude v oblasti maloobchodního prodeje, služeb spojených s cestovním ruchem a možna v získání investora v podnikání s vyšsí přidanou hodnotou (hight-tech, IT), kde nepotřebujeme mít velké fabriky, ale potřebujeme mít vzdělanostně kvalitní lidi s motivací žít ve Vimperku...

Jak na to? Město Vimperk není schopno z vlastních finančních zdrojů profinancovat realizaci stanovené vize – budoucnosti Vimperka. Nemá na to objektivně dostatek finančních zdrojů, které by umožnili zrealizovat veškeré cíle, plány, aktivity pro žádoucí rozvoj města.

Co ovšem může udělat, vlastně musí, je vytvořit podmínky pro privatní investory, kteří budou ochotni ve Vimperku utratit své peníze. Toto je klíčová změna oproti období v posledních 15-20 letech. Podívejme se, kolik větších investic do rozvoje cestovního ruchu bylo zrealizováno od místních podnikatelů ve Vimperku? Možná by mně na to stačila jedna ruka...Co ovšem vidím ješte jako horší „indikátor“ tohoto stavu je počet nových soukromých investorů, kteří by chtěli nebo dokonce už něco investovali v našem městě. Myslím, že sem nepřišel nikdo a to je škoda, vlastně naše „viditelná“ chyba a musíme to rychle napravit.

Jako klíčové vídím v krátkém čase udělat následující a budu to z pozice zastupitele podporovat:

  1. Definování 3-5 rozvojových lokalit pro podnikání v oblasti prodeje, služeb (např. lokalita letního kina), kde město stanoví podmínky pro privátního investora (už dnes existuje jeden nástroj pro radnici – územní plán města) a vytvoří mu podmínky (např. prodej pozemků po realizaci investičního záměru, podpora při vybudování lokální infrastruktury), které ho budou motivovat, aby utratil peníze a bude dávat smysl podnikat ve Vimperku.
  2. Krytý plavecký bazén – nezměnil jsem názor a výstavbu bazénu vidím jako klíčový faktor pro rozvoj cestovního uchu ve městě . Pokud dnes dáváme dotaci na zimní stadión a přilehlé letní sportoviště 6 mil. Kc nebo na provoz knihovny přes 3 mil. Kc, tak i dotace na provoz bazénu v kritickém scénaři na úrovni 3-4 mil. Kč nevidím špatně, protože ty peníze město dostane zpět přes daňové příjmy (bude zde více turistů). Ale hlavně – bude další důvod k návštěvě Vimperka, zvýší to kupní sílu a umožní rozvoj služeb a maloobchodu. V neposlední řadě to přinese zkvalitnění života pro Vimperáky. Takže záměr vybudovat bazén nesmíme opustit, měla by to být znovu jedna z priorit investic ve městě a ke zvážení je zapojení soukromého investora (spolufinancování s možností provozovat služby na bazénu)
  3. Vybudování parkovacích ploch – myslím si, že by se mohla použít „dobrá praxe“ z areálu Vodník, kde soukromý subjekt realizoval na vlastní náklady výstavbu parkoviště na pozemku města, kde bylo zřízeno právo stavby, tj. pozemek zůstal ve vlastnictví města, došlo k realizaci potřebného parkoviště, město nemuselo vydat ani korunu a všem zúčastněným subjektům tato investice dávala smysl. Proč toto neudělat na jiných místech ve Vimperku, kde v blízkosti, těchto často nezkolaudovaných parkovacích ploch, jsou soukromé podnikatelské aktivity. Tímto by se mohli vybudovat velmi rychle nové parkovací místa ve městě a radnice by musela řešit z vlastních financí už jen omezený rozsah investic do parkovišt, které určitě budeme potřebovat v budoucnosti.
  4. Revize bytovych a nebytových prostorů z pohledu současné využitelnosti a ekonomiky provozu a nabídnout soukromých subjektům, aby se o tyto nemovitosti lépe postarali než to děla dnes město.
  5. Definice investičních projektů, kde by město mohlo společně investovat s privátním subjektem a pro obě strany by to dávalo smysl (např. pečovatelský dům, bytové domy, multifukční kulturní středisko atd..)
  6. Kolaudace zimního stadiónu na letní provoz (jak dlouho už o tom mluvíme?) a efektivnější využítí tohto objektu pro kulturní, společenské, sportovní vyžití obyvatel, ale i návštevníků Vimperka, kde opět můžeme najít koncept při provozování ZS.

Musíme více pracovat na koncepčních, strategických věcech a k samotné realizaci přizvat soukromé investory. Pokud budem v tomto úspěšný, tak město může opravdu rychle „nastartovat“ a znovuotevření zámku v tomto roce bude jen další impuls pro rozvoj Vimperka.

Musíme se zbavit pocitu, že každý privatní podnikatel nám něco chce vzít z Vimperka, protože proč by to jinak dělal... Naopak, musíme si připustit nutnost, že potřebujeme privátní finance, musíme ve velmi krátkém čase vytvořit investiční příležitosti a „nalákat“ do Vimperka nové investory. Pak skutečně využijeme potenciál Vimperka, konečně to „klikne“ a radnice bude „pouze kormidlovat směr lodi“, která přijede do přístavu „Vize Vimperka 2030“ a všichni obyvatelé našeho města z toho budou mít prospěch.

Tak nám držte palce, Vimperk si to zaslouží...

Ing. Martin Paštika, MBA.

člen místní rady
člen strany