9. srpna 2022

Události ČT: Zdanění mimořádných zisků energetických firem

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vysoké zisky vykázaly v prvním pololetí i banky. Volné rezervy si můžou u České národní banky ukládat za vysoký úrok. Ten už aktuálně narostl na 7 %. Třeba Česká spořitelna zvýšila pololetní čistý zisk o 2/3, na 11 miliard korun. U Komerční banky to bylo 8,5 miliardy. Moneta pak svůj zisk zdvojnásobila na 3 miliardy. Právě bankovnictví je druhým sektorem, o jehož mimořádném zdanění uvažují vládní strany.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Podle analýzy Národní rozpočtové rady by případné zavedení mimořádné daně ze zisků bank přineslo do rozpočtu ještě víc peněz než v případě energetických firem. Při 40procentním zdanění mimořádných zisků by mohl stát za rok 2023 získat téměř 40 miliard. Vyšší sazba by pak pochopitelně vedla ještě k vyššímu výběru.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Hostem Událostí je teď
Jan Skopeček, místopředseda Sněmovny a zároveň poslaneckého klubu občanských demokratů. Dobrý večer. O té mimořádné dani nemáte jasno ve vládě, ale ani v samotné ODS. Nebude to nakonec šité horkou jehlou? Bude to něco, za co se dokážete postavit jako celá pětikoalice?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům. Určitě to šité horkou jehlou nebude. Koneckonců, řekli jsme, že přijdeme s něčím v září. Případné schvalování, ať už to bude mít jakoukoliv formu, přijde na přetřes na podzim, čili je dostatek času, aby to bylo prodiskutováno jak ve vládní koalici, ve vládě samotné, v NERVu jako ekonomickém poradním orgánu vlády, tak i v jednotlivých
poslaneckých klubech. A věřím, že je dostatek času na to, abychom došli k řešení, za které se všichni budeme moci postavit a které, jak říkáte, nebude šité horkou jehlou, ale bude domyšlené se všemi ekonomickými a politickými důsledky.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Slova jako populistické a není to optimální, to říkáte o zvažované dani pro energetické firmy, nebude to ale nakonec tak, že tomu mimořádnému odvodu budete sice říkat jinak, ale výsledek bude vlastně stejný?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Nemyslím si. Já skutečně kritizuju sektorovou daň nebo windfall tax, ať už to nazveme jakkoliv, protože je to špatná zpráva pro potenciální investory, že tu nemáme stabilní daňové prostředí. Navíc každé dodatečné daňové břemeno jsou schopny ty energetické firmy přenést na zákazníka prostřednictvím ceny. Čili já preferuji skutečně dohodu a dohoda je taková, že si obě strany sednou a nakonec si podají ruku. Když uvalíme daň, je to jednostranný akt ze strany vlády. Čili dohoda je podle mě lepší řešení.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jak postupovat u bank, u té druhé velké oblasti, které mají kvůli dalšímu zásahu shůry, tedy zvyšování úroků Českou národní bankou, taktéž mimořádné příjmy?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Přestože ty úrokové sazby u České národní banky jsou vysoké, tak si musíme uvědomit, že díky vysoké míře inflace jsou to stále záporné úrokové sazby. Ale rozumím tomu, bankovní domy mají vyšší zisky, i v tomto případě bych preferoval jakousi dohodu, aby se například banky podílely na investičních projektech. Potřebujeme soběstačnost v energetice. Potřebujeme obrovské investice do energetické infrastruktury i do infrastruktury obecně. To si myslím, že je cesta, ať už prostřednictvím nějakého státního fondu, kam by ty prostředky mohly nasměrovat, kde by se jak energetické firmy, tak bankovní domy na tom mohly podílet, a podle mého názoru ten ekonomický efekt by byl větší a ty
ekonomické náklady spojené s novými daněmi by tam nebyly.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Jan Skopeček. Děkujeme za rozhovor.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Díky za pozvání, hezký večer.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice