28. dubna 2015

Rozhovor pro Český rozhlas Region

Hostem pořadu „K věci“ Českého rozhlasu Region byl předseda středočeského regionálního sdružení Občanské demokratické strany a středočeský krajský zastupitel Jan Skopeček. Moderátor Tomáš Pancíř s ním probral fungování Středočeského kraje z pohledu opozice, činnost zastupitelů ODS ve středočeském zastupitelstvu nebo vnitřní stav ODS ve středních Čechách.

 

Rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Region.


Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Hezký den, posloucháte Český rozhlas Region, začíná další vydání pořadu K věci. Naším dnešním hostem je předseda středočeské ODS a také předseda kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Jan Skopeček. Dobrý den, vítejte u nás.  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Dobré odpoledne, děkuju za pozvání a přeju hezký den.  


Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

V jaké kondici z vašeho pohledu, tedy z opozičního pohledu je v tuto chvíli Středočeský kraj? 


Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Já vždycky, i když jsem opoziční politik, tak říkám, že žijeme v krásné zemi, v krásném Středočeském kraji. Já jsem zrovna o víkendu měl příležitost, protože jsme měli regionální sněm středočeské ODS, projet ten Středočeský kraj napříč, protože já pocházím z Hořovic, z Berounska, takže vidíte tu rozmanitost Středočeského kraje a spoustu krásných míst. Takže v tomto smyslu si myslím, že se nám tu žije ve středních Čechách velmi, velmi hezky a máme krásné okolí. Na straně druhé samozřejmě jako opoziční zastupitel ve Středočeském kraji musím upozorňovat i na věci, které se mi nelíbí, které se mi na současné vládní koalici sociálních demokratů a komunistů, která už na kraji rok a půl vládne, tak je tam spousta kontroverzních věcí, které ten kraj brzdí a ten kraj by se bez těch chyb a bez těch problémů mohl vyvíjet daleko rychlejším tempem dopředu a je to škoda, že tak trošku přešlapuje kvůli této koalici na místě.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Já jsem se díval pozorně na vaše webové stránky, na webové stránky středočeské ODS, za posledních pět měsíců do posledního víkendu jsem tam objevil opravdu hodně tiskových zpráv od vás i od dalších představitelů. Celkem jsem jich napočítal skoro devět desítek. Tipnete si, kolik z nich se týkalo vyloženě agendy Středočeského kraje?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Jak znám tu strukturu středočeských stránek, tak tam přispíváme všichni jak k těm celostátním tématům, tak k těm regionálním. Ta regionální často komentujeme v médiích častěji, než když přicházíme s nějakými články o těch celostátních tématech, a ty tiskové zprávy spíše děláme, když už je to opravdu velké téma, kdy si myslíme, že může zaujmout celou řadu těch regionálních médií.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Já se ptám proto, jestli přece jenom úlohou opozice by nemělo být víc upozorňovat na ty problémy. Vy jste o nich před chvíli mluvil, dostaneme se k nim za chvíli, ale jestli nejste příliš tiší jako opozice?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Já myslím, že ne. Vezměte si Středočeský kraj, to zastupitelstvo Středočeského kraje sestavují jednotlivé body, jednotlivá opatření, tak se schází zhruba jednou za tři měsíce, tudíž během toho zastupitelstva každopádně neděláme tiskové konference, kdy shrneme to, co se v ten den na tom zastupitelstvu schvaluje či nikoliv. Připravujeme alternativy, připravujeme pozměňující návrhy. V okamžiku, kdy to středočeské zastupitelstvo neběží, kdy je tam několikaměsíční mezera, tak se snažíme podle toho, co rada kraje schvaluje či neschvaluje, k tomu přistupovat. A jak říkám někdy těm médiím povídáme přímo, aniž bychom tu tiskovou právu vydávali, někdy, když už je to téma závažné, tak ji vydáváme a já musím říci, že pokud srovnám občanské demokraty s ostatními zástupci v krajském zastupitelstvu opozičním, ať už je to TOP 09, tak Starostové, tak mám pocit a nemyslím si, že by to bylo nějaké fandění si, že jsme výraznější a hlasitější opozicí a svědčí o tom i počet těch pozměňujících návrhů, které přinášíme.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Těžko byste tady říkal něco jiného. Pojďme k těm základním chybám. Co jsou tedy z vašeho pohledu tedy největší chyby současné koalice?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

To je celá řada věcí. My jsme vždycky upozorňovali na to, kdy s nástupem Davida Ratha se začalo hrozně špatně hospodařit s penězi středočeských daňových poplatníků...  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Změnilo se to s odchodem Davida Ratha?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

S odchodem Davida Ratha se to změnilo v tom, že ty finance byly v takovém rozvalu a rozkladu, že té nastupující radě nezbylo nic jiného než dávat ty finance do pořádku. Nicméně stále dobíhají ty problémy, které David Rath a jeho kolegové zavinili.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

A začínají nové problémy, nebo teď z vašeho pohledu se vedení Středočeského kraje chová hospodárně, rozumně?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Je to lepší, než to bylo za Davida Ratha, to já chci férově říci a musím říci, že i v tom středočeském zastupitelstvu je lepší atmosféra. Hrozně nerad vzpomínám na velmi agresivní styl vedení Středočeského kraje za Davida Ratha, velmi agresivní styl směrem k opozici, kdy nám bylo poskytováno velmi málo informací, ty materiály byly vlastně jenom formální a opozice měla opravdu velmi složitou práci. To s odchodem Davida Ratha fakt musím férově říct, skončilo, k informacím se dostáváme, jsou nám poskytovány, ale samozřejmě některé ty projekty mají prostě komunisté a sociální demokraté, které dnes tady vládnou. Mají jiné nejenom takové jedno číslo při projednávání rozdělení peněz, které zbyly z minulého roku, jsme dávali pozměňující návrh, kde jsme posilovali peníze na údržbu silnic, protože si myslíme, že Středočeský kraj trápí ta dopravní situace. Středočeský kraj je dopravou velmi zatížen, protože je to tranzitní region a jestli za vlády ODS v kraji šla na silnice, na jejich údržbu zhruba 1,5 miliarda korun, tak v tom loňském rozpočtu bylo například jenom 800 milionů, což samozřejmě se na stavu té silniční sítě podepisuje a Středočechy to podle mého názoru trápí. A to je třeba oblast, kam bychom my těch více peněz směřovali.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Na druhé straně, když jste před chvílí férově, když vás budu citovat, přiznával, že teď kraj hospodaří lépe, že tam je dědictví z doby Davida Ratha, tak není i tohle to dědictví, nemůže za to místo současné vedení David Rath a jeho garnitura?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Ale to si musíme také férově říci, že spousta radních, kteří s Davidem Rathem na kraji vládli, dneska sedí v krajské radě znovu. Pan hejtman Petera byl krajským radním, pan ministr Chládek, dneska ministr školství, byl pravá ruka Davida Ratha a to jsme i v tiskové zprávě, kterou jsme vydávali před 14 dny, kritizovali, že sociální demokracie dala velmi rychle pryč Davida Ratha ruce vlastně v průběhu těch posledních měsíců, nechtěla vůbec příliš komentovat problémy a škody, které David Rath kraji způsobil s tím, že běží policejní vyšetřování, soudní atd. A teď, když byly vyneseny první rozsudky poměrně tvrdé, tak jsme čekali od jeho kolegů, kteří dneska v té radě sedí, od pana Petery až po řadu dalších, aby se k tomu nějakým způsobem postavili.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

A co jste čekali, že dají své funkce k dispozici, že odejdou nebo co jste čekali?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Čekali jsme minimálně to říci, tak skutečně opravdu tady k rozkrádání majetku Středočeského kraje došlo, nebo docházelo, taková a taková je škoda, kraj se připojí k žalobě, bude nárokovat nějakou úhradu škody, připravili jsme ta a ta opatření, aby se to už nikdy nestalo. Ta opatření některá skutečně přišla jako je změna způsobu zadávání investic. Nicméně, kraj a sociální demokraté dali hlavy do písku.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Čekali jste tedy, že k tomu postaví jasněji, řekněme hlasitěji.  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Přesně tak. 
 


Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

A vyjádří se k tomu. Já se ještě s dovolením vrátím k roli, opozice, může vůbec opozice, když se podíváme na situaci ODS, na počty ve středočeském zastupitelstvu, můžete vůbec něco prosadit? 
 


Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Můžeme minimálně upozorňovat na ty chyby, které se dějí. Samozřejmě my nejsme opozicí destruktivní. Pokud rada kraje přichází s návrhy, které mají hlavu a patu, tak je podporujeme. A kdybyste se podíval na jednotlivá hlasování v rámci Středočeského kraje, tak uvidíte, že i spoustu zastupitelů, zastupitelé za ODS mačkají to tlačítko ano. Takže my určitě nejsme destruktivní opozicí, my máme Středočeský kraj rádi, žijeme v něm, a když jsou ty návrhy dobré, tak je bezesporu prosadíme. Nicméně prostě sociální demokracie se objala ve středních Čechách s komunisty, což je pro mě smutné a já musím říct, že kdy jsem nedávno pokládal kytici u hrobu Tomáše Garrigue Masaryka při výročí jeho narození, tak jsem trošičku...  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Promiňte, to je jasné, a ta koalice tady je dlouho, ale když říkáte, že to je smutné, kdyby hypoteticky ČSSD přišla za vámi, vy byste byli ochotni teď s ČSSD uzavřít velkou koalici a vládnout místo komunistů spolu s ČSSD? 
 


Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

To já nevím, jestli bychom s nimi vůbec uzavírali velkou koalici. 
 


Tomáš PANCÍŘ, moderátor:


Vy říkáte, že se dohodnete, ale ta matematika je celkem jasná.  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Já si myslím, že byla spousta jiných variant. Vezměte si, že třeba v tom předchozím volebním období u nás vládla menšinová sociální demokracie, komunisté prostě nebyli v radě kraje a mě mrzí, že 25 let po revoluci mají komunisté přímou zodpovědnost za řízení kraje a musím říci, že i když se podíváme na kvalitu jejich reprezentantů, tak to podle mého názoru kraji příliš nesvědčí.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Předseda středočeské ODS, předseda kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Jan Skopeček je dnešním hostem pořadu K věci Českého rozhlasu Region. Kdo je vlastně současné době největším soupeřem ODS?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Na politické scéně to má dvě roviny. Jedno, to je to pravolevé soupeření více státu, méně státu, více přerozdělování, méně přerozdělování, více svobody pro jednotlivce nebo více státních zásahů, a to jsou též sociální demokracie a komunisté na jedné straně a občanští demokraté na straně druhé. Ale nástupem populistického podnikatelského projektu Andreje Babiše nám přibyla další aréna, kde ten souboj probíhá. To je prostě souboj mezi standardními politickými stranami a těmi populistickými, podnikatelskými projekty. 
 


Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

A souboj na pravici s TOP 09?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Já si myslím, i když jsem četl ty výsledky komunálních voleb posledních do měst a obcí, tak ve Středočeském kraji TOP 09 výrazně oslabila, co se týče volebních výsledků a mandátů na rozdíl od občanských demokratů. Takže já si myslím to, co jsem říkal už při vzniku TOP 09, že jde spíše o marketingový projekt, který je spojen s jednou až se dvěma silnými osobnostmi, ale nemá ty hluboké programové kořeny. Tak si myslím, že už ty komunální volby ukázaly, že na má slova dochází, a myslím si, že tento trend bude pokračovat.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

V jakém stavu je teď středočeská ODS? Nemusíme připomínat to, co se odehrálo v posledních letech, jak jste na tom teď?  

 

Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Člověk nikdy nesmí být spokojen a musí se snažit o to, tu středočeskou ODS posunovat dál a snažit se, aby měla v těch dalších volebních kláních úspěchy. Ale já musím říct, že středočeská ODS má 38 starostů ve středních Čechách, má 24 místostarostů, 221 zastupitelů. Ke konci minulého roku jsme měli 1922 členů ODS jen ve středních Čechách. Pro některé strany...  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Když se podíváme...  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

... to některé nemají ani celorepublikově. 
 


Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

To jsou čísla, ale když to porovnáme třeba s ODS před dvěma, před třemi lety, jak vypadá to srovnání, když zůstaneme třeba u toho počtu členů?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Ten počet členů 1922, ono se to pohybovalo kolem těch 2 tisíc ve středních Čechách vždycky. Myslím si, že ten hlavní úbytek nastal v tom minulém roce, kdy problémy ODS, které prostě existovaly, a to nemá asi cenu namlouvat nebo skrývat, že nikoliv, tak ten odliv byl největší samozřejmě, ale on ten odliv...  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Co to znamená největší, kolik procent třeba členů mohlo odejít?

 


Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Já myslím, že to bylo v řádu stovek. To číslo 1922 je k 31. 12. 2014. My vždycky počítáme členské příspěvky na konci března, takže teď dobíhá nějaká v uvozovkách inventura členů. Možná to, jako každý rok, v tom dubnu trošičku poklesne, a pak v průběhu roku třeba ten nárůst probíhá. Myslím, že celostátně ODS zaznamená zase nějaký pokles členů, ale tam já vždycky říkám, že je důležité, aby zůstalo to zdravé jádro většinou, když ta...  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

A to máte pocit, že zůstává?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

A to já mám pocit, že ano, a to si vždycky všimnete, že, když ta, každá strana odchází z vlády, tak ten počet členů klesá, naopak když je nějaká strana na špici těch předvolebních preferencí a před vstupem do vlády, tak zase ty počty členů narůstají, protože v tom vidí příležitost nějakého uplatnění. Takže to já si říkám, že ten úbytek, pokud nebude samozřejmě nějaký dramatický, je ve své podstatě zdravý.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

A nemáte s tím tedy problém. Přicházejí také noví členové?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Přichází, přichází.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Co to je za lidi?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Já mám velkou radost, že přichází spousta mladých nových lidí. Já jsem na posledním oblastním sněmu, kde jsem byl v Příbrami, prostě v první řadě seděla čtveřice velmi mladých nadějných lidí a to já si myslím, že je strašně dobře, protože ono na tu politiku jsme si zvykli vždycky nadávat a nikdy to nebude ráj na zemi a nikdy ty politiky nebudeme chválit, protože zkrátka je to konfliktní záležitost, je to o soupeření zájmů. Na straně druhé zkrátka ta politika je přece jenom nebo v historii jsme dospěli k tomu, že je to nejlidštější způsob řešení konfliktu a různých zájmů ve společnosti a pokud chceme mít tu demokracii kvalitní a já si myslím, že demokracie je nejlepší možné zřízení, tak k té demokracii bezesporu ty strany patří. A pokud nebudou početné, aby v nich mohla být ta konkurence a skutečně se mezi těmi straníky vybírali nejlepší lidé, tak to samozřejmě bude mít i negativní vliv i na tu demokracii, a proto já se snažím, aby i do středních Čech do ODS přicházeli noví lidé, kteří tu kvalitu zase posunou dál.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

V médiích se čas od času řeší finanční situace ODS. Jak jste na tom ve středních Čechách?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:


My ve středních Čechách patříme, v rámci těch regionů ODS, k těm zodpovědným, hodným, my jsme jako region se nepodíleli na problémech celostátní Občanské demokratické strany a nemáme žádné dluhy a zrovna v tu sobotu na regionálním sněmu jsme schvalovali velmi úsporný regionální rozpočet, který se sestává pouze z prostředků, které budeme vynakládat na naše scházení se, sněmování, na pořádání ideových konferencí a školení pro naše komunální politiky, protože to, co by ten region měl pro tu členskou základnu dělat je, přispívat i nějakou formu vzdělání a další práce na sobě k tomu, aby kvalita na té členské základny rostla, protože přece jenom ti komunální politici a ti členové jsou těmi prvními lidmi, podle kterých i ostatní spoluobčané kvalitu té strany hodnotí. 

 


Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Vás v příštím roce čekají krajské volby. Chystáte se už teď, už teď tipujete, kdo by mohl kandidovat?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Já říkám, aby se jednotlivé oblasti v těch středních Čechách začaly velmi pečlivě zabývat tím, koho vyšlou do klání v krajských volbách. Já si myslím, že musíme připravit velmi kvalitní tým, protože ten souboj bude těžký. A vy už jste to zmiňoval, budeme bojovat jak proti současné koalici levicové, komunistů se sociálními demokraty, tak budeme pravděpodobně bojovat proti hnutí ANO a... 
 


Tomáš PANCÍŘ, moderátor: 

A možná i proti novým subjektům.  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

A proti novým subjektům. Takže velmi se budeme snažit připravit velmi kvalitní kandidátku a samozřejmě jsem říkal, musíme začít přemýšlet o tématech, byť my jako konzervativní strana ta témata neměníme jako některé populistické strany ze dne na den. A když jsem zmiňoval ten problém dopravy, tak bezesporu budeme chtít, aby nebo ODS bude nabízet takovou politiku, která přinese investice do infrastruktury, aby se Středočechům dojíždělo dobře do práce.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Což možná nebudete jediní, ale to si nechte na ten příští rok, až volební kampaň začne. Jste už rozhodnut a směřuje to k tomu, že budete kandidovat na post hejtmana, tedy jinými slovy, že budete lídrem?  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:
 

To ještě moc předbíháte.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Jste předsedou středočeské ODS.  



Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Jsem předsedou středočeské ODS, já se bezesporu do klání ve středních Čechách zapojím. Velmi silně budu pracovat na kampani, na tom, aby středočeská ODS šla do těch voleb v dobré kondici, ale my máme řadu současných dobrých zastupitelů ať už je to Tomáš Havlíček. Máme vlastně i ze středních Čech pochází místopředseda ODS, starosta Líbeznic Martin Kupka, jsem tam já, jsou tam další, takže ta paleta možných kandidátů je širší. Navíc po těch krajských volbách nás čekají i docela brzo sněmovní volby. Takže já myslím, že úvaha těch, co jsem jmenoval, bude i o tom, kdo by měl vést tu kandidátku do kraje, kdo by měl směřovat jako lídr do sněmovních voleb a jak říkám ta paleta těch možných kandidátů je široká a věřím, že vybereme dobře.  



Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Říká dnešní host pořadu K věci předseda středočeské ODS, předseda kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Jan Skopeček. Díky, že jste byl tady u nás, zase někdy na viděnou, na slyšenou.  
 


Jan SKOPEČEK, předseda středočeské ODS:

Velmi děkuji za pozvání a hezký den vám i posluchačům. 

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel