15. března 2020

XTV.cz: Dopady koronaviru? Výpadek cestovních kanceláří, hotelů, klesající exportní trhy, to vše bude mít na ekonomiku velmi výrazný negativní aspekt

(XTV.cz) „Myslím, že koronavirus musíme brát všichni vážně. Je to věc, která má jednak zdravotní aspekty, ale i ty ekonomické. Taková ta online tisková konference pana ministra zdravotnictví, který podle mne nemůže ani dělat nic jiného než oznamovat každého nového nakaženého, klidu příliš nepřidá. Spíše bych radil větší mediální zdrženlivost. Informování o skutečně důležitých věcech a nedělat si z toho PR,“ říká v rozhovoru pro XTV.cz ekonom a místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na XTV.

„O ekonomických potížích se ještě moc nehovoří. A je to logické, zdraví je na prvním místě. Ale já si myslím, že to bude mít ekonomické důsledky bezesporu negativní, a jak velké, to lze v současné době jenom odhadovat. Je potřeba si uvědomit, že klesají a pravděpodobně budou klesat poměrně důležité exportní trhy, kam míří značná část naší produkce – Itálie, Německo, Francie. A klesá také Čína, což je velký globální hráč v ekonomie,“ konstatuje ekonom místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS