29. května 2018

Interview ČT24: EU trápí polská justice, ale peníze chce směřovat zemím, které porušují ekonomická kritéria

(ČT 24) Evropská unie formuje podobu rozpočtového rámce pro období let 2021 až 2027. Peníze z unijních fondů by se třeba mohly propojit s dodržováním zásad právního státu. Člen rozpočtového výboru a ekonomický expert ODS Jan Skopeček se obává, aby se tím ale z rozpočtu nestal nástroj, jak si vynucovat chování některých států. V pořadu Interview ČT24 se zároveň podivil, že EU řeší právní stát v Polsku, ale nevadí jí systematické a dlouhodobé překračování maastrichtských kritérii ve státech na jihu Evropy. Ty by přitom v příštím období měly získat více peněz – narozdíl od zemí V4.

 
Jan Skopeček je kritický ke snaze provázat evropský rozpočet s dodržováním principu právního státu. „Byl bych rád, kdyby praxe rozdělování evropského rozpočtu byla jako doposud, kde žádná taková kritéria nebyla brána v úvahu,“ poznamenal.
 
Pokud se podle něj nebudou brát v úvahu kvantitativní kritéria jako HDP, ale kvalitativní typu úroveň právního státu, obává se, že se z evropského rozpočtu stane nástroj na vynucování dobré chování některých států. Konkrétně těch, které třeba zrovna nesouhlasí s hlavním proudem evropské politické elity.
 
„Je to jako otevírání Pandořiny skříňky – u kohokoliv, kdo se znelíbí Evropské komisi nebo jádru Evropské unie, budou vynucována pravidla nebo chování způsobem, že pokud nebudeš poslouchat, tak přijdeš o nějakou část evropského rozpočtu.“ Jan Skopeček
 
Skopeček míní, že už existují dostatečné mechanismy, kterými se tyto věci dají řešit. „Pokud má někdo pocit, že země udělala změny, které jsou v rozporu s principy evropských smluv a primárního práva, tak tu máme evropský soudní dvůr, na který se mohou jednotlivé členské státy obrátit a zažalovat členský stát, že porušuje legislativu Evropské unie,“ přiblížil.
 
Více peněz přesměruje EU podle Skopečka zemím, které hospodařily nezodpovědně
 
Pro Skopečka je překvapením, jakým způsobem chce současná Evropská komise peníze přesměrovat, a to zemím jako Itálie a Řecko. Ty přitom mají obrovské potíže se zadlužením.
 
„EU trápí, že Polsko podle ní porušuje pravidla právního státu. Nicméně máme tu země eurozóny, které by měly dodržovat základní ekonomická kritéria, maastrichtská kritéria, například 60 procent dluhu vůči HDP nebo ne vyšší než tříprocentní deficit státního rozpočtu k HDP. Když se podíváme na Itálii, má více než 130 procent dluhu vůči HDP,“ poznamenal.
 
„Podíváme se na Itálii, Španělsko a Řecko a vidíme, že tam je systematické, dlouhodobé překračování maastrichtských kritérií, a to nevadí.“ Jan Skopeček
 
Vadí mu, že tím Evropská komise říká, aby se země zadlužovaly, hospodařily neefektivně, vytvářely deficity. A přesto získají podíl z peněz dříve určený zemím Visegrádské čtyřky, přestože ta kritéria plní a přestože životní úroveň a ekonomika zemí V4 je stále na horší úrovni.
 
Připouští nicméně, že faktorem pro přidání peněz jižním státům je také migrační otázka. „Jednou z priorit nového finančního rámce je i snaha více platit zemím, které mají největší potíže s vlnou migrantů. To je logické, na druhé straně si musíme přiznat, že vedle nějakých objektivních příčin tu byla ze strany některých evropských politiků směřována pozvánka pro migranty, aby do Evropy přijeli. Docela dost jsme si problém způsobili sami,“ řekl.
 
Přepis rozhovoru:
Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Evropská unie prochází důležitou zkouškou. Tentokrát jde o její rozpočet. Jak se v něm projeví odchod Británie? A doplatí na něj Česko? Splní Unie svoje sliby a pošle víc peněz na bezpečnost? A je dobře, aby se peníze pro jednotlivé země odvíjely od toho, jak dodržují zásady právního státu? I o tom bude dnešní Interview s poslancem za ODS Janem Skopečkem. Děkuju za to, že jste přišel. Hezký podvečer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Hezký podvečer.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Z nového návrhu rozpočtu Evropské unie vychází Česká republika opět jako příjemce, i když těch peněz má být ve výsledku o něco méně. Je to samo o sobě překvapivé a je to dobrá zpráva?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Překvapivé to není. Když se podíváme na úroveň naší ekonomiky, tak jsme stále pod tou úrovní těch nejbohatších zemí Evropské unie. A dotace a fondy, ta původní myšlenka byla pomáhat těm slabším chudším regionům, aby konvergovaly, aby se dostaly na tu úroveň těch bohatších států. Takže v tomto to překvapení není. Spíše je překvapení, jakým způsobem chce současná Evropská komise přesměrovat ty peníze. Vy dobře říkáte, že sice budeme zase čistými příjemci, nicméně ten objem peněz, který se krátí pro ten náš region střední a východní Evropy, tak bude směřovat nebo záměr je, aby směřoval do zemí, jako je Itálie, Řecko, zkrátka ty jižní státy Evropské unie, eurozóny, které mají obrovské potíže, které jsou zadluženy. Takže Evropská komise tím říká: budeme stále pomáhat, ale méně státům, které na tom nejsou ještě ekonomicky tak jako například to Španělsko nebo Itálie, ale více peněz přesměrujeme těm, kteří hospodařili nezodpovědně.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Pak jsou tady ale další výhrady. Ty se týkají například tématu, jako je bezpečnost a migrace. Nemůže to právě v souvislosti s Itálií a Řeckem souviset s tímto tématem? Tam asi částečně to musí souviset.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Určitě to částečně souvisí. Jednou z priorit toho nového finančního rámce je i snaha více platit zemím, které jsou v té první vlně nebo mají největší potíže s vlnou těch migrantů.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A to je ale logické.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
To je logické. Na straně druhé si musíme přiznat, že vedle nějakých objektivních příčin tu byla ze strany některých evropských politiků směřována pozvánka pro ty migranty, aby do té Evropy přijeli, což samozřejmě motivovalo ty statisíce migrantů vydat se na tu pouť do Evropy. Takže trošku jsme si ten problém nebo ne trošku, ale docela dost jsme si ten problém způsobili sami. Samozřejmě Řecko...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale tato výhrada ale nikdy nepadala na hlavu Řecka nebo Itálie, že když zvaly...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Ne, nepadala na řadu Řecka a Itálie, ale některé silné evropské státy a jejich politici toto pozvání učinili a samozřejmě Itálie a Řecko za to bohužel platí i tím náporem, který musí absorbovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Když jste hovořil o té zemi, která je v kategorii prosperující a možná i mezi těmi zeměmi rostoucí, je to i díky příjmům tedy z Evropské unie? Dá se to takto popsat částečně?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Ptáte se, jestli dotace pomáhá těm zemím. Já si myslím, že nikoli...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Vy jste říkal, že to je ten smysl, když se země měly dostat, dostat na tu úroveň. Teď to vypadá, jako kdyby na to neměly žádný vliv evropské fondy.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Myslím si, že částečně pokud by ty peníze dominantně směřovaly do takzvaných tvrdých projektů, jak rozdělujeme měkké a tvrdé projekty, to znamená do infrastruktury, do vybudování silnic a dálnic, železnic, tak si myslím, že to nějaký aspekt nebo pomoc k růstu té země může přinést. Pokud ale ty dotace směřují třeba soukromým podnikatelům, to znamená, že jeden dotaci získá a druhý ne, tak je to podle mého názoru křivení trhu, je to neférová konkurence a podle mého názoru to naopak ten ekonomický výkon zpomaluje.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Pak je také ale otázka asi, jak si jednotlivá ta daná země, jak si nastavuje ty jednotlivé programy, jak si je kontroluje a tak dále.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
S tím naprosto souhlasím. Byť jsem často kritik Evropské unie, tak nelze všechno svádět na Evropskou unii a Evropskou komisi. To, jaké programy a jaké priority budou financovány z evropských peněz, bylo do značné míry i na vyjednávání české vlády, která v tom prvním období udělala obrovskou podle mého názoru chybu v tom, že si určila spoustu priorit, spoustu programů a ty peníze se tak nějakým způsobem trošku poztrácely...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A možná ale i těch předchozích vlád. Když si vzpomene na problémy s rozdělováním evropských dotací.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Bezesporu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Těch předchozích vlád mám na mysli, aby to bylo tedy fér. Česká eurokomisařka Věra Jourová si zaměření rozpočtu pochvaluje. My už jsme hovořili o migraci, o bezpečnosti, o lepší ochraně hranic. To si ale zaslouží větší pozornost? I když říkáte, že tedy některé ty země nehospodařily, tak jak měly.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já si myslím, že určitě ano. Já se nebudu zlobit na to, když větší část evropského rozpočtu bude směřována na větší ochranu hranic a větší ochranu celého evropského kontinentu, protože migrační krize se samozřejmě netýká jenom těch zemí, do kterých migranti primárně směřují, ale můžeme očekávat z hlediska toho počtu, který na evropský kontinent přišel, že dříve nebo později se z těch jednotlivých zemí ti migranti posunou dále. A když slyšíme některé návrhy ze strany evropských politiků na to, že by se třeba měla sjednotit sociální politika na úrovni Evropské unie, to znamená stejný sociální příspěvek, jako dostávají migranti v Německu, ve Švédsku nebo v těch bohatších zemích, které mají rozvinutější sociální systém, větší míru přerozdělování, takže by měl být podobný nebo na stejné úrovni v rámci celé Evropské unie, tak to je samozřejmě snaha redistribuovat ty migranty nikoli na základě povinných kvót, ale právě na základě té pobídky ze strany sociálního systému.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Nic takového ale zatím vážně nehrozí, ačkoli takové nápady padají.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Nic takového zatím vážně nehrozí. Na straně druhé od řady významných politiků jak členských států, tak Evropské komise to slyšíme a koneckonců jsme slyšeli i to, že to, jak se budou rozdělovat právě peníze na dotace, by mělo být podmíněno i tím, jak třeba budou ty či ony státy otevřeny k tomu přebírat z těch zemí, které jsou postiženy nejvíc, další migranty, což já považuju za chybu. Vždycky...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
To bylo jedno z těch kritérií, která byla zvažována. Tak to ale zatím úplně není ještě odsouhlaseno, co se týče té návaznosti na migraci a tak dále.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Hovořilo se o tom, odsouhlaseno to není. Koneckonců není ani odsouhlasen takzvaný návrh Dublin IV, který bude řešit změny v azylové politice. Ale diskutuje se o tom a pokud to slyšíme od výrazných, významných politiků Evropské unie, tak si myslím, že si na to musíme dávat pozor. V dotacích vždycky hrálo kvalifikační kritérium to, jakým způsobem je země na tom ekonomicky v hrubým domácím produktu. A já bych byl velmi nerad, pokud bychom se v Evropské unii vydali cestou toho, že bychom to podmiňovali například snahou nebo podmínkou toho, že budeme muset přijmout a akceptovat kvóty na migranty nebo že budou evropští komisaři, respektive úředníci Evropské komise posuzovat to, zda ten či onen stát dodržuje pravidla právního státu, což narazím na Polsko a Maďarsko...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
K tomu se ještě dostaneme.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
...bylo velké téma a je velké téma.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Vyšší podpora vědy a výzkumu, navýšení rozpočtu v rámci vzdělávacích programů, jako je Erasmus, to vám dává smysl?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já učím částečně ještě na vysoké škole, shodou okolností teď učím zahraniční studenty. Čili já si myslím, že vůbec není špatně, když studenti vyjíždějí do zahraničí. Já vždycky říkám, že s těmi velkými očekáváními, jak kvalitnější školy a kvalitnější vzdělání, zainvestovanější školy tam studenti uvidí, tak se vrací s tím, že zjišťují, že úroveň našeho vysokého školství není vůbec špatná. Samozřejmě pokud se nedostanou na ty...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jsou tam i zkušenosti, jazykové znalosti, dovednosti a tak dále.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
...nejšpičkovější univerzity, kde jsou nositelé Nobelovy ceny a podobně. Ale bezesporu myslím si, že pro mladé je životní zkušeností vyrazit na semestr se vzdělávat, získat jazykové znalosti, prostě získat nadhled nad světovým děním. Na straně druhé já se trošku obávám, aby do té výměny zkušeností, respektive toho vzdělání a snahy se třeba učit od nějakého špičkového profesora, aby do toho nebyly implantovány právě ty politické aspekty výchovy k evropanství a podobně, což se v některých těch materiálech můžeme dočítat. Čili pokud to bude o tom vzdělání, pokud to bude o získávání zkušeností a nadhledu, tak jsem jedině pro.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Takže máte obavy, že by čeští studenti mohli načichnout nějakým jaksi vzděláváním a zaměřením k evropanství nebo co by to rizikového mohlo způsobit?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já si myslím, že čeští studenti mají dostatečnou míru kritického myšlení, že je to neovlivní. Ale když čtete jednotlivé ty návrhy, když čtete jednotlivé ty komentáře právě třeba k Erasmu a k potřebě navýšit peníze, tak je tam často zmiňováno, že je potřeba podpořit evropanství, podpořit pozitivní stránku nebo chápání evropské integrace a na to si myslím jako na řadu dalších politických hodnotových témat si má udělat člověk názor sám, třeba i na základě toho, že získá nějaké vzdělání.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Anebo se do takového programu nemusí přihlásit.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
A pak mám pocit, že je dostatečně inteligentní na to, aby si udělal názor na evropský integrační proces, na Evropu sám.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, říkám, pak se ale do takového programu nemusí přihlašovat, pakliže o tom dopředu ví. To je další věc. Je to otázky volby.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Otázka, co ho tam čeká, jestli to ví dostatečně dopředu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Když to víte vy, předpokládám, že se to může dozvědět i nějaký student české univerzity. Pak jsou tady dotační podpůrné programy například v zemědělství. Tady se sice plánuje snížení, ale řada konzervativních politiků, kterým jste i vy, předpokládám, to kritizuje. Zemědělci ale říkají a vždy to opakují: Bez těchto dotací bychom nemohli přežít. Co by to tedy podle vás mohlo způsobit, pakliže by takovéto programy neexistovaly?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Vlastně když se podíváme na ten evropský rozpočet, tak společná zemědělská politika je vůbec jedna z největších položek, kterou ten rozpočet obsahuje. Já si myslím, že v rámci Evropské unie skutečně máme socialistické zemědělství a obávám se, že zejména ze strany Francie, která je politicky silným hráčem v Evropské unii a která je jedním z největších příjemců právě dotací na zemědělství, tak ta nedovolí jakoukoli liberalizaci toho prostředí a byť to říkám nerad, tak se zatím musíme smiřovat s tím, že byť ten pokles tam nějaký drobný je, že zkrátka zemědělství bude předotovaným, přeregulovaným sektorem. Myslím si, že to je ve finále špatně.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A kde by tedy podle vás měla Unie ještě ubrat? Například v otázce zemědělství, anebo v dalších kapitolách?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já myslím, že kdyby Evropská unie ubrala na nulu v uvozovkách ze společné zemědělské politiky, tak to bezesporu spousta zemědělců nepřežije, protože evropské zemědělství je závislé na dotacích. A na straně druhé, kdyby to byl nějaký dlouhodobý proces postupného snižování těch dotací a trošku tržnějšího prostředí v zemědělství, tak si myslím, že by to bylo ku prospěchu věci.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A je zemědělství zrovna takovou kapitolou, kde se dá spoléhat jenom na tržní procesy?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
O tom se můžeme bavit celý pořad. Existuje několik modelů. Je zřejmé, že tento druh podnikání je závislý nejenom na tom podnikatelském úsilí, ale třeba na takových jevech, jako je počasí, což zemědělci nemůžou ovlivnit. Ale pak už se můžeme bavit o těch jednotlivých typech řešení. Třeba ve Spojených státech existují pojišťovny, kam zemědělci dobrovolně přispívají a v případě nějaké nenadálé události z něj naopak ty peníze čerpají. V Evropské unii je systém jiný. Můžeme se bavit o tom, jakým způsobem ta opatření v případě, že se ten sektor dostane do nějaké krize nebo že jsou nějaké nepřiměřené přírodní podmínky, které těm zemědělcům zničí úrodu, tak je možné se bavit o tom, jak jim pomoci. Ale když se podíváme na naše zemědělství, tak máme dotaci na přílišné sucho, když moc prší a vlastně nalezneme dotaci na téměř cokoli.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Pak jsou tady ještě nová pravidla. Vy už jste to trochu zmínil. Co si tedy myslíte o provázanosti evropského rozpočtu rozdělování peněz s dodržováním principů a zásad právního státu v jednotlivých zemích?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já si myslím a byl bych velmi rád, aby praxe financování nebo rozdělování evropského rozpočtu byla jako doposud, kde žádná taková kritéria nebyla brána v úvahu. Tam se skutečně posílaly peníze buď podle toho, že si Evropská unie, respektive členské státy řekly, že zkrátka zemědělství je natolik významný a důležitý sektor, že tam půjde dominantní část evropského rozpočtu. A naopak když se bavíme o té kohezní politice, když se bavíme o fondech, tak tam to bylo primárně počítáno podle skutečně objektivního kritéria, což je hrubý domácí produkt. A pokud tam budeme vkládat nikoli tato kvantitativní kritéria, ale kvalitativní, tak se obávám, že se z toho evropského rozpočtu stane nástroj na to, jakým způsobem si vynucovat dobré chování ze strany některých států, kteří zrovna třeba nesouhlasí s tím hlavním proudem evropské politické elity.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A tady narážíte třeba na Polsko a Maďarsko. Na druhou stranu změny v polské justici kritizovali představitelé řady států a nebyli to jenom samotní představitelé Evropské unie. Jak si myslíte, že lze jinak dávat najevo jednotlivým národním státům, že Evropská unie je společenstvím, které dodržuje zásady právního státu?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
I Maďarsko i Polsko muselo při vstupu do Evropské unie prokázat to, že jeho právní princip, jeho legislativa je v souladu s primárním evropským právem. Pokud má...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Změny se můžou odehrávat i za pochodu.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Přesně tak. Pokud má někdo pocit, že ta země učinila takové změny, které jsou v rozporu s principy evropských smluv a primárního práva, tak tu máme Evropský soudní dvůr, na který se mohou jednotlivé členské státy obrátit a zažalovat členský stát za to, že porušuje legislativu Evropské unie, protože to, pokud...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A to jsou podle vás mechanismy, které jsou dostatečné?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
To jsou mechanismy, které jsou dostatečné. Nechť se Evropský soudní dvůr vyjádří, zda Polsko je stále právní řád nebo nikoli, ale ať to nedělá Evropská komise, ať to nedělají nikým nevolení evropští úředníci. Skutečně to vidím spíš jako otevírání Pandořiny skříňky, kdy kdokoli, kdo se znelíbí Evropské komisi nebo tomu jádru Evropské unie, ať se týká kvót, ať se týká něčeho jiného, tak na něj budou vynucována ta pravidla nebo to chování způsobem, že pokud nebudeš poslouchat, tak přijdeš o nějakou část evropského rozpočtu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře a dá se dopředu říci, že se nelze spolehnout na orgány a představitele Evropské unie, kteří by jaksi hlídali průhlednými mechanismy to, aby nedocházelo k porušování zásad právního státu, nebo hovoříte o evropském justičním systému...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Podívejte, třeba když si vezmeme to Polsko, tak polská vláda s tím programem kandidovala ve volbách, dostala velmi výrazný voličský podíl voličských hlasů, má legitimitu ty změny provádět. A na straně druhé občany zvolenou vládu chce posuzovat někdo, kdo z Bruselu, nějaký úředník, který zvolen nebyl. I evropská...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Tudíž si myslíte, že by mohlo docházet jaksi k nějakým politickým vztahům?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já si myslím, že by mohlo docházet nebo nikoho nepodezřívám, ale obávám se, že by to mohlo být v budoucnu používáno jako nástroj skutečně toho vynutit si na Polsku, na Maďarsku, na České republice, na jakémkoli státu v Evropské unii, vynutit si chování, které bude v souladu s představou toho hlavního proudu. Když položím takovou řečnickou otázku, tak na straně jedné Evropskou komisi trápí, že Polsko podle ní porušuje pravidla právního státu, nicméně máme tu země například eurozóny, které by měly dodržovat základní ekonomická kritéria, Maastrichtská kritéria, to znamená například 60 % dluhu vůči HDP nebo nikoli vyšší než 3procentní deficit státního rozpočtu k hrubému domácímu produktu. A když se podíváme na Itálii s více jak 137 % dluhu vůči HDP, když se podíváme na Řecko, tak to nikomu vůbec nevadí. Je to porušování...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že to nikomu vůbec nevadí, když víte, co se dělo kolem řecké krize, kterak právě Řecko dostalo jaksi za úkol změnit svoje chování, ať už ekonomické úrovně a tak dále a možná tam bylo cítit možná i jakási spoluzodpovědnost některých států, jako je například Německo, takže je otázka, jestli to nikomu nevadí. Říkáte, že to nikomu nevadí. Neměla jsem úplně pocit, že to nikomu nevadí.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Dneska jsme začínali tu debatu, že se budou přesunovat podíly těch evropských peněz z regionu střední a východní Evropy a budou se přesouvat právě k zemím, jako je Itálie, Španělsko, Řecko. Čili přesouváme peníze z V4, která všechna ta kritéria, o kterých já mluvím, dodržuje. Teď jsem se nedíval na poslední data, ale všechny ty země hospodaří velmi dobře v porovnání s těmi Maastrichtskými kritérii a naopak se podíváme na Itálii, Španělsko, Řecko a tam vidíme, že je to systematické dlouhodobé překračování Maastrichtských kritérií a to nevadí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
To už jsme hovořili o té zátěži, které třeba Řecko a Itálie čelí.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Dobře, ale Evropská komise tím dává zprávu, že zadlužujte se, hospodařte neefektivně, vytvářejte deficity, vytvářejte větší dluh, my vám přesuneme z V4, která ta kritéria plní, tak vám přesuneme peníze, přestože vaše životní úroveň, přestože vaše ekonomika je na tom stále lépe než ta polská, než ta česká, než ta maďarská. To si myslím, že úplně férový přístup není.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Když se podíváme na podmínky a sestavování jaksi podmínek možná pro budoucí vládnutí v České republice, tak vy máte za sebou programovou konferenci, kde jste se vymezili vůči možné vládě, která by mohla vzniknout v České republice. Jak si myslíte, že byste vy jakožto občanští demokraté mohli získat v současném politickém prostředí jaksi na svoji stranu více voličů a více přízně? Protože hovoříte o tom, že jste jakousi alternativou vládě, která by mohla v této zemi vzniknout.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já doufám, že to každým dnem děláme a děláme to každým dnem ve sněmovně, kde nejenom hlasujeme o návrzích, které předkládá vláda v nedůvěře, ale že přinášíme i návrhy naše. Minulý týden jsme začali s projektem Úklid byrokracie, úklid legislativy, kdy jsme navrhli balík norem, které už nemají v právním řádu jakékoli opodstatnění, protože jejich předmět nebo jejich důvod dávno zanikl a přesto v tom právním řádu, hypertrofovaném našem právním řádu, který je složitý pro samotné právníky, tak v něm zůstávají, tak my touto cestou chceme zjednodušovat například právní systém. Navrhovali jsme opakovaně v Poslanecké sněmovně snížení nebo zrušení podle nás zbytečných daní. Protože když se podíváme na náš daňový systém a srovnáme ho mezinárodně, tak zjistíme, že je jeden z nejsložitějších vůbec v rámci vyspělých zemí OECD. Takže my předkládáme velmi konkrétní, velmi praktická řešení na to, aby se České republice dařilo.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jak moc úspěšně třeba na půdě Poslanecké sněmovny?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Zatím moc úspěšně ne, protože hned vlastně po těch volbách v Poslanecké sněmovně vznikla nepsaná koalice, která se sama sebe stydí pojmenovat. Je to koalice hnutí ANO, KSČM, SPD, tu a tam jim pomáhá sociální demokracie a byť hnutí ANO spíše pro své voliče nebo spíše pro veřejnost říkalo, že má nejblíže k občanským demokratům, tak od prvního hlasování ukazuje pravý opak. Jediný místopředseda Poslanecké sněmovny, který nebyl zvolen hlasy ANO v prvním kole, byl Petr Fiala. My jsme v den, kdy Andrej Babiš řekl, že je mu ODS nejblíže, tak ve Středočeském kraji hnutí ANO vyhodilo občanské demokraty z koalice. Když jsme přinášeli návrhy na zrušení či snížení daní, tak právě koalice hnutí ANO, KSČM a SPD tyto naše návrhy nepodpořila.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
To znamená, tím se dá říci...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Čili my jsme v politické situaci, bohužel Občanská demokratická strana nevyhrála, tak jako vyhrálo hnutí ANO, čili jsme omezeni nějakým počtem poslanců, které v Poslanecké sněmovně máme. Ale to nám nebrání k tomu, abychom nepředkládali dobré nápady.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Ale i z vašeho pohledu, promiňte, nelze se tedy bavit jenom o trestně stíhaném premiérovi, ale myslíte si, že vy jakožto občanští demokraté byste stejně s hnutím ANO nemohli vládnout, protože byste se neshodli v těch programových otázkách? Je to tak i z vaší strany?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Když pozorujeme skutečně realitu, to, pro co hnutí ANO hlasuje, tak je to samozřejmě vzdáleno programu občanských demokratů a blíží se to programu SPD nebo programu komunistů. V tomto smyslu ne.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Proto se na to ptám.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Je velký rozdíl mezi rétorikou Andreje Babiše po volbách směrem k voličům, kdy říká, že je mu nejblíže Občanská demokratická strana, a je pak rozpor v činech a v realitě. Jestliže Andrej Babiš říká a jeho ministryně, že na příští rok navrhne rozpočet znovu s 50miliardovým deficitem, přestože už několikátý rok rosteme poměrně slušnými tempy hrubého domácího produktu, tak je to věc, která je pro nás zkrátka nepřijatelná. My nechceme dostávat naši zemi do problémů s veřejnými financemi, když vidíme, co se dneska děje...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Z toho tedy, promiňte, vyplývá jednoznačná odpověď, že byste stejně spolu vládnout nemohli, jestli to dobře chápu.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Prostě ANO se rozhodlo realizovat velmi levicový program a my skutečně s levicovými politickými stranami spolupracovat nemůžeme, protože my jsme v ekonomických otázkách liberální strana, v těch hodnotových spíše konzervativní a s tím se ANO neidentifikuje.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Takže dnes už by to nezachránilo ani to, kdyby, dejme tomu, trestně stíhaný člověk ve vládě nebyl?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
To by hnutí ANO muselo přijít a říct: my jsme přepnuli v našich hlavách uvažování, nám také došlo to, že asi v době ekonomického růstu bychom neměli vytvářet deficity a zvyšovat riziko pro české daňové poplatníky, až přijde v budoucnu nějaká krize. My jsme si uvědomili skutečně, že náš daňový systém je velmi složitý a naše daně vysoké, pojďme je společně zjednodušovat a snižovat. Andrej Babiš skutečně asi v evropských podmínkách není normální, aby trestně stíhaný premiér zastával funkci, pojďme se o tom začít bavit. A pak asi by nějaká diskuse možná byla a pak bychom se bavili o tom, jestli nějaký programový průsečík existuje. Ale podle mého názoru je to opravdu virtuální realita, protože když se podíváte na jednotlivá hlasování hnutí ANO v Poslanecké sněmovně, tak je to velmi levicový program, který realizují.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Je pro vás varianta spolupráce ANO, ČSSD s možnou podporou komunistů stravitelnější než varianta bez sociálních demokratů s účastí, anebo tichou účastí SPD, ačkoli vidíme, že podobná koalice v podstatě už ve sněmovně funguje?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
To je, jak by se řeklo, staré české přísloví z bláta do louže nebo pod okap. To je, to já myslím, že prostě mě to mrzí, ale podle mého názoru, ať už komunisté budou hlasovat otevřeně, skrytě a tak dál, tak ten jejich vliv je zřejmý. Bohužel byť zaznamenali nejhorší volební výsledek po roce 89, tak ta náruč Andreje Babiše, která je objala, pro ně znamená velmi výrazné posty už ve vedení sněmovny. A když jsme slyšeli velmi sebevědomého Vojtěcha Filipa, že budou trvat na tom, aby měli své zástupce ve státních firmách, tak já myslím, že je de facto jedno, jestli se bude říkat, že komunisté nejsou v koalici, ale stejně ty personální požadavky u nich se uplatní a ti lidé v těch státních podnicích budou, nebo jestli budou otevřeně v koalici a bude de facto to samé.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Když mluvíte o vládě levicové, o tom, co tady vzniká, o možná polokomunistické vládě, tak jak o tom hovoří předseda Fiala, jste skutečně alternativou, nejste prostě jenom stranou pro úplně jiný typ voličů? Možná někde se vám to prolíná, ale z toho, co vidíme, z toho, co i vy sám říkáte?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já věřím, že hnutí ANO vyhrálo, a to se musí nechat, skutečně velkým náskokem. Je to 30 % voličů. Já je nějak neurážím, já je na rozdíl od jiných politiků nepovažuju za hlupáky a tak dále. Já jim chci poctivě a pravidelně a setrvačně vysvětlovat v následujících týdnech a měsících to, že možná udělali chybu, že to, co Andrej Babiš nabízel ve volbách, tak ta realita taková není. A těmi právě našimi konkrétními opatřeními a konkrétními návrhy, nejenom tím, že budeme v té Poslanecké sněmovně kritizovat, hlasovat proti a vždycky být negativní, tak tím, že budeme předkládat naše vlastní alternativy, naše konkrétní návrhy, což děláme od samého začátku, dělali jsme to i v tom předchozím volebním období, tak věřím, že řada voličů si uvědomí, že Občanská demokratická strana je pro ně lepší alternativou, než volit hnutí ANO, které se třeba v předvolební kampani zdálo pravicové.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jak moc by ODS upřednostňovala předčasné volby po vyčerpaných pokusech před sestavováním vlády, která vzniká?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Předčasných voleb my se nebojíme. To je určitě potřeba říci. Nemáme obavy z toho a jdeme i sebevědomě do těch nadcházejících komunálních a senátních voleb a věříme, že tam uspějeme a že to bude takové první referendum na to, co se děje v Poslanecké sněmovně, jak Andrej Babiš má velmi blízko ke komunistům. Myslím, že řada voličů si tuto věc uvědomí a občanští demokraté pro ně budou už tou alternativou v těch senátních a komunálních volbách. Čili my se předčasných voleb nebojíme, nicméně je potřeba říci, že předčasné volby budou fatálním selháním politické reprezentace. A v tuto chvíli podle mého názoru ten největší díl odpovědnosti za případné předčasné volby ponese Andrej Babiš, který si zkrátka neuvědomil, že nevyhrál 51 % a chová se tak, jako kdyby vyhrál 51 %.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Vy už to skoro říkáte tak, jako by bylo jisté, že budou.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Ne, já nevím, jestli budou. Nedokážu odhadovat. To je sázka do loterie.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Ale třeba i to vaše úsilí by k nim směřovalo spíš.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Ještě chci říct, že druhým, kdo ponese za předčasné volby případnou odpovědnost, byť říká, že si je nepřeje, je Miloš Zeman, který dal při prvním pokusu bianco šek Andrejovi Babišovi bez jakýchkoli podmínek, bez čehokoli, aby sestavoval vládu. Andrej Babiš se o to ani vážně nepokusil. Okamžitě bylo jasné, že ta vláda nedostane důvěru. A teď dostává bianco šek druhý.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Říká Jan Skopeček, který přišel do dnešního Interview. Já vám za to děkuju a na shledanou.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS /ODS/:
Já děkuju za pozvání. Hezký večer.
Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS