8. ledna 2014

Je třeba znovu hájit zájmy voličů

Jižní Čechy – Podle Martina Kuby má ODS šanci dostat se z krize. A to s novým vedením i jasně zformulovaným pravicovým programem.


V pondělí 13. ledna hodláte obhájit post předsedy jihočeské ODS. Proč do toho jdete znovu? 

I přes nedobrý výsledek ODS jako takové v posledních volbách na tom jihočeská ODS není ve srovnání s ostatními regiony nijak špatně. Měli jsme v rámci ODS čtvrtý nejlepší výsledek. Tím se samozřejmě nemůžeme nijak zvlášť utěšovat, ale svědčí to o tom, že problém má celá ODS, nikoli pouze my v jižních Čechách. Naopak jsme regionem, který pokles preferencí postihl méně než jiné. Funkci hodlám obhajovat především proto, že mě k tomu vyzývá řada spolustraníků. 

ODS je v krizi. Jaké léčebné metody je nutné použít, aby se z ní dostala? 

ODS si musí na nadcházejícím kongresu zvolit nové vedení, které musí následně zformulovat jasný pravicový program naší strany, trpělivě ho v opoziční roli vysvětlovat a prosazovat a samozřejmě využívat chyb, které nově vzniklá koalice ČSSD, ANO a KDU­-ČSL bude dělat. Jiné cesty není. ODS přestala hájit zájmy svých voličů, neměla ukotvené programové teze. Bez toho prostě nemůže politická strana obstát. Já osobně i jihočeská ODS podporujeme na post předsedy Petra Fialu, který má určitě schopnosti i zkušenosti vrátit ODS na pozice, které tradičně zastávala. 

Vaším protikandidátem bude Jan Bauer. Překvapila vás jeho kandidatura? Co o ní soudíte? 

Honza Bauer je dlouholetý jihočeský starosta, poslanec a jeho domovská organizace jej vyzvala, aby se ucházel o post regionálního předsedy. Nepřekvapilo mě, že kandidaturu přijal. Je to zcela legitimní. Honza Bauer je řadu let členem nejužšího vedení jihočeské ODS, byl u jejích volebních úspěchů i neúspěchů a jeho ambice je v tomto směru pochopitelná. Uvidíme, koho delegáti zvolí. Na naše vzájemné vztahy to jistě nebude mít vliv. 

Razíte uvnitř ODS názorovou jednotu, nebo spíše různost názorů. Ptáme se na to, protože váš protikandidát s názorovou jednotou příliš nesouhlasí. 

Dlouhodobě prosazuji názor, že pokud chce být ODS velkou stranou, musí se naučit žít s různými názorovými platformami uvnitř strany. Stejně jako to umí velké strany v Evropě. Bohužel, v ODS to dosud fungovalo spíše tak, že ti, kdo se v ODS dostali do názorové menšiny, volili místo prosazování svých názorů uvnitř ODS odchod ze strany, kritiku ODS a zakládání různých vlastních "nezávislých" projektů. To je smrtící pro celou pravici, která se tím rozdrobila na spoustu malých subjektů, které spolu často ani nedokáží normálně komunikovat a spolupracovat. Tím samozřejmě umetáme cestičku jak levici, tak různým populistickým hnutím. 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města