21. října 2013

Proč nás volit? Víte, co čekat!

Jindy ambiciózní občanští demokraté letos vědí, že jdou na porážku. Hrají už jen o to, o kolik to bude. "Je to pro nás nová situace. Pro mě je ale tato kampaň jen startem opravy ODS," říká úřadující předseda strany Martin Kuba.

Do každých voleb dosud ODS vstupovala jako uchazeč o celkové vítězství. Tentokrát jste v pozici outsidera. Jak to ODS snáší?

Nemyslím, že jsme v roli outsidera. Ale je to pro ODS úplně jiná situace. Jdeme do voleb po sedmi letech vlády, kdy poslední tři roky v koalici byly poznamenány řadou personálních střetů, vláda byla velmi nestabilní a pravicoví voliči měli často pocit, že jsme neuměli uhájit pravicovou politiku. Tím, že jsme měli premiéra, jsme navíc odnášeli většinu negativ – a také do toho padla závěrečná aféra premiéra Nečase s ředitelkou kabinetu. To byla skladba událostí, které nemohly vést k ničemu jinému. ODS ale tuto novou situaci musí zvládnout.

V minulých volbách jsem se lídrů ODS vždy ptal, jak vysokého výsledku chtějí dosáhnout. Tentokrát otázka zní: Kolik procent pro vás bude představovat opravdový průšvih?

V Občanské demokratické straně je nutné vnímat realitu, tyto volby musí být novým startem. Důvěryhodnost a situaci ve straně nelze napravit nějakou čtyřtýdenní kampaní. Pro mě je tato kampaň startem opravy ODS, proto potřebujeme uhájit co nejsilnější pozici pro práci v opozici, abychom mohli nastartovat návrat. Průzkumů je spousta, naše vnitřní šetření ukazuje lepší čísla. Řekl jsem si, že žádná čísla komentovat nebudu a nebudu říkat ani optimální, ani nejhorší výsledek.

Původně jste se chtěli voličům omluvit, teď jste přišli s billboardy "Mirka premiérkou". Nepůsobí to v kontextu reálných šancí ODS směšně?

Kampaň jsme startovali omluvou, chtěli jsme dát najevo, že kromě věcí, jež se podařily – a odmítám přijmout tezi, že se nepovedlo vůbec nic –, jsme se dopustili i řady chyb. Na to odstartovala celá kampaň s obhajobou na pravici. Pražský volební štáb s lídrem Mirkou Němcovou chtěl její pozici akcentovat v tom smyslu, že každá strana s volebním lídrem počítá, že by to byl její premiér. Navíc máme jedinou kandidátku-ženu. Teď toho budeme využívat i v ostatních regionech, je to jeden ze zajímavých atributů naší kampaně. Že to nemusí odpovídat politické realitě po volbách, je jasné. Jde ale o určitý symbol a signál.

O vás kolují informace, že jste Němcové tuto část kampaně rozmlouval a na celostátní úrovni zakázal. Je to tak?

Určitě ne. Kampaň jsme řešili na grémiu, připravovali jsme celou strukturu. Na počátku byla jen hesla bez tváří lídrů, navazovala hesla s regionálními lídry a nakonec přišla fáze, v níž bylo plánováno, že se objeví celostátní lídr. Debata na grémiu byla, zda využít tuto část kampaně pro celou republiku, nebo lídra prezentovat jinak. Rozhodnutí dopadlo takto a já rozhodně nebyl tím, kdo by Mirce něco rozmlouval nebo jí chtěl někde překážet. Naše vztahy jsou korektní a považuji spíše za nešťastné, že má někdo potřebu vytvářet na veřejnosti dojem, že jsou nějaké střety, ke kterým nikdy nedošlo.

V kampani jste se zatím vymezili prakticky proti všem, snad s výjimkou TOP 09, na kterou ale rovněž útočíte. Jak se jde do voleb s tím, že vlastně ani nemáte partnera pro vládnutí?

My teď chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku, abychom dokázali upevnit pozici ODS zpět na pravici a mohli pracovat na návratu ke dřívějším výsledkům. Jsem přesvědčen, že ODS je svou skladbou a počtem poctivých lidí pracujících v terénu stále nejsilnější pravicovou stranou. A to neposuzuji pouze z hlediska aktuálního výsledku. ČSSD přece byla také nejsilnější levicovou stranou, i když měla v roce 2005 kolem sedmi procent. Jde mi o členskou základnu, počet lidí. ODS teď prospěje pobyt v opozici, konsolidace a práce na realistickém pravicovém programu. Takže bych vůbec nepovažoval za problém, pokud bychom se na vládě nepodíleli. Při skladbě ve sněmovně, která se rýsuje, si ani nejsem jist, zda vůbec může vzniknout vláda, na které by se ODS podílet chtěla a mohla v ní prosazovat svůj program.

ODS pro volby alespoň nějaký jasný cíl? Třeba porazit TOP 09?

Cíle samozřejmě máme. Že o nich nechci mluvit, je mé rozhodnutí. Období, kterým si teď ODS prošla, by bylo složité pro každou stranu. Nemá cenu si hrát na to, že do voleb vstupujeme za standardní situace. Ideální by samozřejmě bylo, kdybychom skončili stejně jako TOP 09 nebo ji dokonce dokázali porazit. Pro mě teď ale budoucnost ODS netkví v tom, jestli budeme mít 10, 11 nebo 12 procent. Tkví v návratu k tvorbě programu a jeho poctivému plnění, k opětovné komunikaci s našimi voliči a v tom, aby ODS reprezentovali lidé, kterým voliči program uvěří. To je přece koncept, který nelze udělat světlejším nebo tmavším billboardem během kampaně.

Takže voličům vzkazujete: Dejte nám hlas, ať v té sněmovně jsme a můžeme se připravit na volby za čtyři roky?

Ne, my voličům říkáme: Dejte nám hlas, protože víte, co od nás čekat.

Není spíše negativem, že to lidé vědí?

To si nemyslím. Určitě nejsme stranou andělů, kteří všechno zařídí. Ale ODS vždy stála proti komunismu, nebyla ochotna se spojovat s levicí na příliš levicových věcech, vždy hájila střední třídu. Je důležité si uvědomit, že v těchto volbách jde o to, jestli tady bude vládnout levice, ČSSD s komunisty, možná dokonce s ústavní většinou – anebo zda dají lidé hlasy obskurním projektům typu ANO, o nichž nikdo nemůže vědět, co budou po volbách dělat. Marketingově přece vypadaly hezky i Věci veřejné, hnutí ANO přitom může mít po volbách podobný osud. Ve vládě s TOP 09 jsme sice dělali některé nepopulární věci, ale také jsme to dopředu říkali. Česká republika zvládla projít složitým obdobím krize v celé Evropě poměrně dobře. Čili my říkáme: dejte nám hlas, protože víte, co od nás lze čekat v klíčových věcech.

V jižních Čechách, kde kandidujete, čeká ODS zřejmě porážka. Prohraje asi i Němcová v Praze. Jak myslíte, že se to promítne do vašeho skrytého souboje o křeslo šéfa ODS?

Určitě to není žádný skrytý souboj, mám pocit, že teď spolupracujeme dobře. Myslím, že se teď oba snažíme především o co nejlepší výsledek ve volbách. Až volby skončí, bude dostatek času se bavit o tom, jak to bude v ODS dál.

Pokud by vás voliči v jižních Čechách vykroužkovali na nevolitelné místo, znamenalo by to váš konec v politice?

Naštěstí jsem do politiky vstoupil s tím, že umím své řemeslo, medicína mě baví a mimo politiku jsem si dokázal vydělat více než v ní. Nejsem politikem, který je na své funkci závislý jako někteří mí kolegové a třese se strachem, že by politiku dělat nemohl. ODS jsem se v pozici ministra průmyslu snažil prezentovat co nejlépe, teď je na voličích, aby mé působení zhodnotili. Přijmu to s naprostou pokorou. Nemyslím si, že budu vykroužkován, a nechci proto nic takového předjímat.

Jednou větou

1. S kým byste nikdy nešli do koalice?

Rozhodně si nedovedu představit ODS v koalici s KSČM a po nedávných zkušenostech s Věcmi veřejnými ani s novými neukotvenými, a tedy pro mě nečitelnými stranami.

2. Mělo by se v ústavě zavést obecné referendum?

Nikoli, ODS upřednostňuje v České republice dlouhodobě zakotvený model zastupitelské demokracie, institut referenda považujeme za vhodné využít jen ve výjimečných situacích.

3. Ve kterém roce by měl být státní rozpočet vyrovnaný?

Domníváme se, že bude možné, s ohledem na ekonomický vývoj, dosáhnout vyrovnaného rozpočtu nejpozději v roce 2020.

4. Má Česko v nejbližších 5 (10) letech přijmout euro?

Případný vstup do eurozóny musí nastat, jen pokud takový krok bude pro ČR výhodný a čeští občané jej podpoří v celostátním referendu.

5. Souhlasíte s prolomením těžebních limitů v severních Čechách?

Už jako ministr průmyslu a obchodu jsem pracoval na nové podobě horního zákona, který by měl jasně stanovit striktní podmínky těžby, kdy občané jednají se státem, a ne se soukromou společností.

6. Mělo by být zavedeno školné na vysokých školách?

Nejdřív se chceme zaměřit na revizi stávajících poplatků, tedy kdo studuje nad rámec řádné doby studia, bude si za takto prodloužené studium platit.

7. Zachovali byste současnou podobu církevních restitucí?

Ano.

8. Jste pro pozitivní diskriminaci a ženské kvóty?

Ne.

9. Měly by mít homosexuální páry právo adoptovat děti?

V tomto mám liberálnější přístup než někteří kolegové z ODS: v tom, jaký jste rodič, nehraje roli sexuální orientace; děti by měly vyrůstat v prostředí, kde se jim věnují, kde je mají rádi, kde se cítí v bezpečí, takže pokud tyhle podmínky splní homosexuální pár, proč ne?

10. Jste pro legalizaci prodeje marihuany pro vlastní potřebu?

Ne.

(Autor: Petr Kolář)