2. září 2013

Rozhovor pro časopis Týden

Martin Kuba vede občanské demokraty na porážku. Ale doufá, že to bude pro stranu nový začátek. Rád by spojil síly s Václavem Klausem, ale netrvá na tom. "Kdyby se rozhodl jít jinou cestou než ODS, strana by to zvládla, jen by to poškodilo pravici," říká o Klausovi šéf ODS.

Potěšilo vás, když Václav Klaus oznámil, že v nadcházejících volbách kandidovat nebude?

Po jednáních, která jsem s Václavem Klausem v uplynulých dnech vedl, jsem to očekával. Považuji to za poměrně racionální a správné rozhodnutí. Zdálo by se mi zbytečné v těchto volbách drolit hlasy pravice.

Jednal jste s ním dost intenzivně. Existovala vůbec reálná varianta, že by do těchto voleb šel?

Nikdy jsem se s ním nebavil o žádné variantě lídra pro parlamentní volby. Spíše jsem chtěl najít formu spolupráce mezi Václavem Klausem a ODS, nějakého sblížení. Nejsem zastáncem toho, aby se ODS vracela do své historie, aby se stala "klausovskou ODS". Má-li se vyvíjet, musí být moderní stranou, která dokáže přitahovat nové lidí, jako je Petr Fiala (bývalý ministr školství, pozn. red.). Měla by však mít přízeň člověka, který ji zakládal a je stále fenoménem na české politické scéně.

O tom jste jednali, ale pak do toho vstoupila Miroslava Němcová a Klause zkritizovala. Zlobil jste se na ni?

Některé výroky nebyly šťastné. Vzkazy přes média situaci významně zkomplikovaly. Jsem politik, který nemá vzkazy přes média rád. To se má dohadovat mezi politiky v rozhovorech mezi čtyřma očima. Nemá smysl to dále pitvat, ale nepovažuji to za dobrý styl komunikace.

Václav Klaus se pak nechal unést při své cestě na Sněžku, když zkritizoval paní Němcovou. Jak jste hodnotil jeho reakci?

Znovu říkám: na obou stranách zazněly věty, které byly podle mě zbytečné. Na výkonné radě jsem zaznamenal 95 procent hlasů pro to, aby ODS spolupracovala s Václavem Klausem. Jsem přesvědčen, že to musí být nová, moderní pravicová strana a Václav Klaus by měl být její součástí. Takový projekt je podle mě smysluplný.

Klaus pak oznámil, že si počká na výsledky voleb, ale rád by spolupracoval s ODS jako s vůdčí pravicovou silou. Je to pořád ve hře?

Teprve budoucnost ukáže, co je možné. Mluvili jsme spolu o budoucnosti pravice. Pro mě pak bylo trochu zarážející, jací lidé se začali hlásit k myšlence kandidatury Václava Klause. Myslím, že pravicová barikáda, na níž by stál vedle Václava Klause Mirek Topolánek, za jehož předsednictví čestný předseda ODS stranu opouštěl, by musela působit minimálně trochu zvláštním dojmem. K tomu lidé jako Pavel Bém… To je barikáda prezidenta poměrně nedůstojná.

Dá se integrovat pravice s Janou Bobošíkovou, která kandidovala na prezidentku za KSČM?

Znovu říkám, že některé persony stavěly tento projekt od samého počátku do složité pozice. Nejsem politik, který by sbíral body na tom, že komentuje své soupeře. Ale každý, kdo to sledoval, musel vidět atributy osob, které se k projektu přihlásily.

Použil jste slovo soupeř. Tak kdo je pro vás Václav Klaus? Spojenec, nebo soupeř?

Je to nejpřirozenější politický spojenec ODS. Pořád má k naší straně sympatie. Jsem přesvědčen, že kolegové, kteří vedli ODS v minulosti, neudělali dobře, když se rozešli se zakladatelem a dlouholetým předsedou strany. Ukazuje se to na ČSSD, že mít dobré vztahy s předsedy je důležité i ze strategicko-taktických důvodů. ČSSD dnes významně doplácí na špatné vztahy s Milošem Zemanem. Konzervativní strana musí umět udržovat dobré vztahy. Pravda je, že chuť musí být na obou stranách.

Uvažoval jste i o variantě, že bude Klaus váš soupeř?

Pokud by se Václav Klaus rozhodl kandidovat a vytvořit jiný politický subjekt, je naprosto jasné, že by se z něho stal náš soupeř. S tou situací jsem také v určitý moment kalkuloval. Kdyby se rozhodl jít jinou cestou než ODS, strana by to zvládla, jen by to uškodilo pravici, protože by se hlasy dál dělily mezi větší počet menších stran. To pravici neprospívá.

Jaký je váš ideální scénář Klausova návratu?

Vidím Václava Klause jako jednoho z nejvýraznějších politiků zvláště v evropské politice. Ukazuje se, že teze, které dlouho prosazoval, byly správné. Už je to prověřené časem. ODS je dnes jediná strana, která je eurorealistická. Nedívá se na Brusel přes růžové brýle, a když se podíváme na vývoj veřejného mínění směrem k Evropské unii, je jasné, že stále více lidí si uvědomuje problémy spojené s fungováním EU. Zvlášť v evropské politice by byla spolupráce s Václavem Klausem přínosem.

Když mluvíte s Václavem Klausem, bavíte se s ním až v takových detailech?

Musím říct, že jsem s ním nikdy nediskutoval o žádné konkrétní pozici. Často vedeme debaty o ideových podstatách pravicové politiky. Co by měla v České republice hájit a jak. Nebavíme se ve stylu "vy za nás budete tady kandidovat a my za to něco nabízíme". Jsou to spíše hovory a úvahy o tom, co si kdo myslíme. Snažím se také vést debaty i s lidmi z jiného politického prostředí, například s panem profesorem Bělohradským, který je vnímán jako levicový filozof a intelektuál. Pro mě je však oživující, že musím obhajovat své názory a poslouchat jiné.

Ale pan Bělohradský je ideologický zběh. Nejprve podporoval Klause a pak skončil na levici. Víte to?

Ano, ano. Ale v politice je důležité diskutovat s oponenty a učit se obhajovat své názory, brousit argumenty. Diskutovat na stranické platformě ODS, kde to všichni vidí stejně, je výborné. Ale já tvrdím, že schopnost obhajovat argumenty vzniká v diskusi s oponenty. ODS se často zavírala před okolím a upínala se jen ke svým fanouškům, přitom trošku zapomněla, že ztrácí měkké jádro příznivců.

Takže bude chtít onen pověstný "měkký obal" získat zpět?

Když se podíváte, jaké voliče měla ODS v roce 2006, kdy zvítězila se ziskem 36 procent, tak dvacet procent se jich identifikovalo jako voliči pravého středu, nikoli vyhraněně pravicoví voliči. To je věc, o níž je třeba mluvit. ODS se v minulosti upínala k elektorátu podnikatelů, který je velký, ale 55 procent našich voličů jsou běžní pracující lidé ze státní správy nebo soukromé firmy. Jsou to lékaři, učitelé, zkrátka standardní střední třída. ODS se podle mě musí vrátit k obhajobě pravicových ideálů pro střední třídu.

Takže se začnete otevírat liberálně-intelektuálním kruhům, které vám "ukradla" TOP 09? Budete chtít zaujmout to, čemu se říká pražská kavárna?

Ne, to vůbec ne. To jsme si nerozuměli. TOP 09 má pražskou kavárnu a já pochybuji, že to jsou pravicoví voliči. Naši pravicoví voliči jsou aktivní lidé, ať už mladí, v průměrném věku nebo senioři. Nečekají, že se o ně stát postará. Pouze říkám, že ODS se nesmí upínat jen na jeden segment voličů, v našem případě osoby samostatně výdělečně činné. Musí být schopna vysvětlit svůj volební program zaměstnancům v klasické střední třídě. Tím naprosto nemám na mysli pražskou kavárnu. Jsem také jedním z těch, kdo tvrdí, že TOP 09 není pravicovou stranou. Mám pocit, že i na ministerstvech ukázali, jak obyčejným pravicovým voličům komplikují život.

Víte, že strategie "tvrdé jádro – měkký obal" byla základem rozkolu mezi Mirkem Topolánkem a Václavem Klausem? Jen roli Václava Bělohradského sehrál Alexandr Vondra.

Nemyslím, že role pana profesora Bělohradského je nějak převratná. Potkávám se s ním jednou za měsíc na nějaké večeři a diskutujeme spolu. Ale když chceme jít cestou catch-all party, být stranou pro všechny, chceme-li ve volbách získat pětatřicet procent hlasů, pak musíme komunikovat se všemi voličskými skupinami. Naši voliči jsou z patnácti procent podnikatelé, ze šestnácti procent důchodci, z pětapadesáti procent zaměstnanci. Musíme je naším programem všechny oslovit, což není otázka úkroků doleva, ale musíme těmto lidem nabídnout jasné a jednoduché pravicové ideály.

Kdo je teď skutečným lídrem ODS. Vy? Miroslava Němcová? Nebo někdo jiný?

Delegáti stranického kongresu loni jasně rozložili mandáty. Skončil jsem jako první místopředseda. Po rezignaci předsedy stranu automaticky vede první místopředseda. Mandát, který jsem k tomu získal, byl velmi silný, takže stranu v této chvíli řídím já. Teď diskutujeme o pozici volebního lídra, protože chceme ODS představit se všemi atributy, které obsahuje. Jsem přesvědčen, že více než pozice volebního lídra je důležité ukázat, že jsme týmem. Politika nikdy nestojí na jediné tváři. Hlavně však musíme ukázat, že to s pravicovou politikou myslíme vážně. Od programu jsme se začali odklánět v roce 2006, když Mirek Topolánek začal dělat řadu ústupků. Mimochodem, do tohoto období bych zasadil i odchod Václava Klause z funkce čestného předsedy.

Jak se vám pracuje s Miroslavou Němcovou? Jeden dlouholetý člen ODS nám nedávno říkal, že by mohla získat syndrom Margaret Thatcherové, na což však prý intelektuálně nestačí. Vnímáte to podobně?

Podařilo se nám vytvořit docela funkční tým. Každý má určité vlastnosti, které může do týmu přinést. Oceňuji na Mirce Němcové, že do týmu umí přinést klid, noblesu, být první dámou ODS. Ale také musíme připravit programové teze, objíždět oblastní sněmy, řídit stranu. Mám pocit, že to by jí ani neslušelo. Já jsem fanoušek skládání týmu, který dokáže své dobré vlastnosti propojit.

Je toho paní Němcová schopna? Zdá se, že v torničce objevila maršálskou hůl a zalíbila se jí role vůdkyně.

To nechci hodnotit a v žádném případě teď není doba, abychom vedli diskuse o tom, kdo má větší maršálskou hůl. Jsem připraven podřídit všechno tomu, aby byl výsledek ODS ve volbách co nejlepší, abychom dokázali nastartovat projekt obnovy ODS.

Kde budete kandidovat vy?

Předpokládám, že budu kandidovat doma v jižních Čechách.

Nejsou pro vás jižní Čechy rizikem? Právě tam je vám nejvíce předhazováno těsné spojení s Pavlem Dlouhým, takzvaným "knížetem z Hluboké"…

To je věc, kterou poslouchám tři, čtyři roky stále dokola. Ještě mi nikdo přesně nevysvětlil, v čem to spojení vlastně spočívá. Je to folklor mých politických soupeřů, bohužel i členů ODS, kteří si svoji kariéru postavili na tom, co je dnes nejpopulárnější. A to je říkat, že je někdo vlastně trochu podezřelý, když se s někým baví. Já se vždy v politice rozhodoval sám za sebe. Ale také jsem jeden z mála politiků, který se nebojí a nestydí říct, že se v politice musí setkávat i s lobbisty. Na ministerstvo za mnou běhala řada takových lidí. Třeba od firem, které provozují telekomunikační služby. A snažili se mě přesvědčit, že tu nemá být čtvrtý operátor. Jsou to lidé mnohem vlivnější než jména, která se stále omílají v novinách. Nikdy jsem těm lidem neměl potřebu podlehnout, vyhovět jim. Pavel Dlouhý je místostarostou na Hluboké. Skoro každému doporučuji, aby se tam zajel podívat, jak to město vypadá a funguje. A nespoléhal jen na to, co čte v novinách. S Pavlem Dlouhým jsme se v některých pohledech sešli, v jiných rozešli. Ale tato účelově vytvořená pohádka je věcí, se kterou se musím vypořádat. Buď voliče zajímají takové povídačky, anebo fakta.

Pro ODS bylo vždy důležité, že na pódiu za předsedou pokaždé stály silné politické osobnosti. V prvním období stáli za Klausem Josef Zieleniec, Miroslav Macek, Petr Čermák či Ivan Kočárník. Po roce 1998 to byl Ivan Langer, Petr Nečas nebo Vlastimil Tlustý. Topolánek měl Nečase, Langera, Alexandra Vondru či Petra Tluchoře. Za Nečase už to bylo horší. Drobil, Vondra a Kocourek odpadli, nakonec zůstal sám. Koho byste chtěl mít za zády vy?

Mám určitou představu o lidech, kteří podle mě patří do budoucího vedení ODS. Nemá cenu to sdělovat po médiích, s těmi lidmi se snažím diskutovat. Od kongresu jsem objel velké množství oblastních a regionálních sněmů a je tam vidět mnoho zajímavých osobností. Strana prochází určitou generační změnou. Hráli jsme první ligu deset let s jedním týmem a teď přichází moment, kdy musíme tým omladit. Noví hráči nebudou hned v prvním roce silnými jmény, ale musí dobře hrát. Musí to být lidé, kteří se umí uživit i mimo politiku.

ODS byla nejsilnější v době, kdy ji ovládali ekonomové a lékaři. Lékaře už máte. Ale kde chcete vzít ekonomy?

Já jsem lékař záchranář, to ano. Také jsem si v medicíně vydělával více než v politice. Ale vážně. Je řada ekonomů, kteří jsou připraveni s námi spolupracovat. Mám pocit, že za minulých vedení jsme neměli odvahu realizovat naše ekonomické koncepty. Pro mě to byla fatální selhání ve vládě TOP 09, kdy jsme uhnuli ze standardních principů pravicové strany. Byly to koncepty Miroslava Kalouska a s pravicovostí příliš společného neměly. Zájem udržet vládu byl větší než ochota dělat čistou pravicovou politiku. Proto už ODS nemůže jít do koalic, kde nebude schopna garantovat splnění svých slibů.

Není to i tím, že ODS od roku 2006 neměla ministra financí?

To je přesné. Já třeba na ministerstvu průmyslu a obchodu připravil balíček, který měl pomáhat podnikatelům snižovat administrativní zátěž. A vrátil se nám na vládu s připomínkami. Všechna ministerstva, která k tomu měla co říct, tedy ministerstva financí, zdravotnictví a práce a sociálních věcí, řídila TOP 09. A všechny moje návrhy zamázli. Navíc řekli, že když projdou, položí vládu. To je něco, co ODS fatálně zničilo. Vyklizení silových ministerstev byla na začátku ohromná chyba.

Jak vám voliči mají věřit, že chcete snižovat daně, když jste je v posledních dvou vládách zvyšovali?

To přesně ukazuje zásadní chybu, kterou jsme v této vládě pod vedením Petra Nečase udělali. Opustili jsme programové priority a ustoupili jsme vůli Mirka Kalouska. Z mého pohledu se ODS musí vrátit k dobrému hospodaření v tomto státě. Stát hospodaří zhruba s tisícem sto miliardami příjmů, to jsou peníze, které vybereme od nás všech. A ještě si sto miliard musíme půjčit na roční provoz. To je, jako kdyby vaše rodina nevyšla s měsíčním příjmem a musela si půjčit ještě jeden měsíční plat. To není dlouhodobě udržitelné. Je třeba si tedy říct priority, které od státu chceme. Naše ekonomika nemůže fungovat tak, že budeme jen všude škrtat. Musíme si říct, co od státu očekáváme. Podle mě jsou to dobré školy pro děti, prostředí pro svobodné podnikání bez otravování úředníků. Vybudování nějaké sociální sítě, která člověka zachytí, když ztratí práci. Ale nesmí se v ní válet ti, kteří pracovat nechtějí. Není možné žít z dávek lépe než z práce. Úkolem pravicové politiky teď je předefinovat pozici státu tak, aby to nebyl malý, ale slabý stát.

To říkáte už dvacet let.

Jenže si sedáme do vlád, v nichž to nejsme schopni realizovat. Proto, že hlasy nad 101 nedrží ODS, ale levicový elektorát. To je dle mého zásadní chyba. A řešit to lze jen posílením většinových prvků ve volebním systému. Aby byla buď silná pravicová, nebo silná levicová vláda. Věřím, že když se dnes podíváte na frustraci voličů, přispívá k ní třeba právě pohled pravicového voliče na to, jak je slepená vláda podporovaná lidmi z levice a jeho strana není schopna realizovat svůj program. ODS podle mě nejvíc doplatila právě na to. My jsme přistoupili na levicové koncepty TOP 09, na zvedání daní, na otravování živnostníků, na sKarty, na věci, které nejsou politikou ODS.

Měli jste jinou možnost? Jinak by přece vládl Jiří Paroubek…

To je sice pravda, ale dnes bychom nebyli v situaci, v níž jsme. Do voleb bychom šli s ambicí je vyhrát a velmi pravděpodobně získali někde kolem třiceti procent.

Co tedy chcete říkat lidem na náměstích?

Považuji za přirozené voličům říct, že toto byla chyba. Je vždy důležité odhadnout, jestli koaliční kompromis ještě nese to, co od vás vaši voliči očekávají. Předložit tak zásadní teze, jako je zvedání daní, je prostě chyba poškozující stranu z dlouhodobého pohledu. Musím říct, že jakkoli si o triu Šnajdr, Tluchoř a Fuksa můžu myslet cokoli, principiálně měli pravdu. Myslela si to velká část členské základny. Bohužel ve vládě nefungovala komunikace mezi Petrem Nečasem a ministry za ODS. Petr Nečas řadu těch věcí diskutoval s Mirkem Kalouskem a nás často stavěl před hotovou věc. Navíc to často stálo tak, že když budeme proti, padne vláda. Takhle se ODS dohnala do nepřirozené a špatné pozice.

Mluvil jste s Ivem Rittigem, dohadoval jste se o trafikách pro exposlance ODS s Janou Nagyovou. Alespoň to tvrdí policie. Z ODS jsme zaslechli, že se nahrávky mají objevit během čtrnácti dnů na veřejnosti, a pak třeba nebudete kandidovat nikde. Hrozí vám to?

Žádné takové informace nemám. S Rittigem jsem vůbec nikdy žádné telefonické hovory nevedl. Musím říct, že kdyby řešení situace okolo daňového balíčku neprobíhalo v době volebního kongresu ODS, tak bych si během pěti hodin výslechu neměl s policisty téměř co povídat. Většina těch diskusí totiž byla o situaci před kongresem. Poslanci Šnajdr, Tluchoř a Fuksa – a zdaleka nejen oni – přece byli křídlem, které nesouhlasilo s vedením Petra Nečase. Formovala se tam skupina, která chtěla změnit vedení ODS, což je legitimní. Jako kandidát na post prvního místopředsedy jsem legitimně mapoval celou situaci, mluvil s lidmi ze všech regionů. Jelikož jsem podporoval setrvání Petra Nečase a odmítal kandidaturu proti němu, konzultoval jsem po telefonu řadu věcí s Janou Nagyovou. Což je naprosto přirozená záležitost.

(Autor: Petr Kolář)

MUDr. Martin Kuba