3. července 2013

Větším škodám předešla prohrábka Vltavy

Jakkoli letošní povodeň napáchala v jižních Čechách velké škody, jsem přesvědčen, že vybudovaná protipovodňová opatření výrazně pomohla snížit rozsah škod a Povodí Vltavy s manipulací vody neselhalo.

Příkladem škod budiž nešťastná Putim i další obce a množství drobných podniků a podnikatelů, ale z celkového pohledu si myslím, že jsme na jihu Čech povodně (zatím) zvládli.

Cítím lítost a soucit nad každým povodněmi postiženým občanem a snažím se pomoci, kde mohu.

Konkrétně mohu samozřejmě mluvit pouze za města a obce, které znám. V Českém Krumlově, jakkoliv jsou škody na sportovní a další infrastruktuře veliké, počet vytopených bytů je nula (nepočítám krumlovské chaty a sklepy).

V Českých Budějovicích bylo vodou zasaženo pouze několik desítek bytů. V Bavorovicích dva domy a na Hluboké šest domů.

Prohrábka Vltavy, kterou realizovalo Povodí Vltavy ve všech uvedených městech, zcela jistě pomohla zvládnout množství odtékající vody a zabránila větším škodám. Vzpomeňme si však, kolik emocí a negativních reakcí v tisku tyto prohrábky vyvolaly.

Vytopené domy u nás na Hluboké byly po několika dnech již bez vody, vyčištěné. Protipovodňové zábrany, hráze, zpětné klapky a mobilní hráze jsme budovali deset let a zafungovaly na 90 procent .

U nás na Hluboké to byla taková „generální zkouška“ na povodně. Jedna zpětná klapka nefungovala, jedna hráz se propadla o deset centimetrů, museli jsme jednu hráz nasypat. Došly nám pytle na písek, a tak jsme jich objednali do rezervy třikrát tolik.

Situace byla samozřejmě komplikovaná, pršelo až lilo, ale pokud jsem informován, tak všechny jihočeské přehrady průtoky v řekách snížily. Lipno zadrželo v době největší krize 200 vteřinových kubíků. Pochvalu zasluhují zejména dobrovolní hasiči ve všech obcích, jejich připravenost a vybavení, které se od minulých povodní výrazně zlepšilo.

Berme letošní povodně jako další poučení. Po povodních vyhodnoťme situaci, musíme zlepšit prvotní komunikaci mezi krajem, okresy a jednotlivými obcemi, dobudovat hráze a protipovodňové stěny. Je to práce, ale letošní povodně považuji za dobře zvládnuté.

Ing. Tomáš Jirsa MBA.

místopředseda místního sdružení