21. května 2013

Práce zastupitele není o půtkách a prosazování pozic

Rozhovor s novým jihočeským zastupitelem Vladimírem Homolou pro deník Právo.

* Ve čtvrtek jste nahradil odstoupivšího Karla Poborského. S jakými představami jste skládal slib zastupitele?

Myslím, že práce zastupitele by měla především být o kreativním, konstruktivním a věcném přístupu ke každé problematice bez ohledu, zda reprezentuje koalici či opozici. Není o půtkách a prosazování pozic a zviditelnění za každou cenu, ale o práci pro region, aby byl konkurenceschopný. Právě na tomhle slově mi hodně záleží. Vždyť konkurenceschopnost přináší více pracovních příležitostí i mnohem lepší život. V okamžiku, kdy onu konkurenceschopnost ztratíme a budeme se navzájem přetahovat, kdo bude mít lepší pozici a kdo komu přihraje ten či onen kšeft, pak končíme a nelze mluvit o konkurenceschopnosti.

* Kterou oblast považujte pro své aktivity za klíčovou?

Rozhodně se nechci soustředit jen na jednu, i když mám odborné znalosti především o infrastruktuře a dopravě. Vždy se však budu snažit, abych k problému přistupoval bez předsudků a seriózně. Rozhodně nehodlám podporovat nějakou skupinu, které by šlo o mocenský zájem.

* Neobáváte se, že vám může někdo vytknout, že řídíte velkou autobusovou firmu, která dostává právě zakázky od Jihočeského kraje?

Takové praktiky jsem nikdy nepoužíval a nenapadlo mě vstupovat do politiky proto, abych měl z toho výhodu. Naopak se snažím v rámci možnosti pomáhat, sponzorovat různé kulturní a společenské aktivity a dělat něco nad rámec svých běžných časových limitů. Naše dopravní společnost trvale zavádí progresivní dopravní systémy a myslím, že je schopna konkurovat nejen dopravním firmám v ČR, ale i v zahraničí. Řadu věcí, které se povedly, nyní zamýšlejí převzít i naši rakouští partneři. Je na cestujících, aby kvalitu našich služeb posoudili. K tomu nepotřebujeme žádnou protekci.

* Zmínil jste, že odmítáte osobní politické šarvátky. Jak vnímáte půtky mezi levicovou koalicí a rovněž opozičními Jihočechy 2012 týkající se údajné neprůhledné podpory poskytované společností ČEZ kraji.

Je potřeba si uvědomit, že sponzorské podpory a dary z účtů jakékoliv firmy jsou rozhodnutím statutárních orgánů každé takové společnosti a politici napříč spektrem by za takovouto podporu, zejména v době ekonomické recese, měli být vděčni. Za to ČEZ patří dík, neboť přispívá k rozvoji kraje, a proto nechápu trvalé, někdy až směšné útoky lídra Jihočechů 2012 Luboše Průši.

 

Zdroj: Právo

Autor: Vladimír Vácha

Vladimír Homola

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady