12. dubna 2013

ODS odmítá zdražení parkovného v Českých Budějovicích

Českobudějovická ODS nesouhlasí se záměrem radnice plošně zdražit parkování ve městě. Podle návrhu, který vzali na svém zasedání radní na vědomí a který se následně objevil i v médiích, by mělo dojít k citelnému zdražení parkovného ve všech zónách, nejvíce pak na náměstí Přemysla Otakara I., kde by cena za první hodinu měla činit 60 Kč, za druhou pak dokonce 90 Kč. České Budějovice by tak pravděpodobně získaly primát města s nejdražším parkovným v republice. Například v centru Prahy přímo na Václavském námě

„Považujeme to za další nekoncepční krok radnice, který pouze tahá další peníze lidem z kapes, ale nenabízí jim za to vůbec nic. Žádná koncepce rozvoje parkování pro občany, žádné plány na zvýšení parkovací kapacity ve městě, pouze zdražení. Dokonce budeme v Českých Budějovicích na náměstí parkovat dráž než v Praze na Václaváku. S tím jako ODS nemůžeme souhlasit. Je to zcela absurdní, ale přesně to vystihuje styl práce současného vedení města,“ říká předseda jihočeské ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„Obáváme se, že tento krok vyžene lidi z města, což poškodí podnikatele a živnostníky, kteří dnes mají v centru své obchody, restaurace či kavárny. Každý oběd v centru se tak lidem prodraží o několik desítek korun za parkovné. Radnice nemá žádnou strategii řešení parkování v centru města, pouze zdražuje parkovné, aniž by lidem nabídla nějakou alternativu řešení,“ dodává předseda zastupitelského klubu ODS Vladimír Brůha.

Podle názoru ODS může město přistoupit ke zdražení parkování až ve chvíli, kdy bude schopno občanům nabídnout jinou alternativu parkování v centru, tedy buď nové parkoviště, nebo parkovací dům. Do té doby by se s cenami nemělo hýbat, neboť již dnes jsou na vyšší úrovni než v jiných krajských městech.

Parkování na náměstí Přemysla Otakara I. by podle ODS mělo být krátkodobé, aby sloužilo občanů k rychlému vyřízení úředních či obchodních záležitostí v centru města. Nemělo by ale sloužit k dlouhodobému parkování – pokud někdo jede do centra na delší dobu, může zaparkovat na Mariánském či Senovážném náměstí. Tomu by podle ODS měly být přizpůsobeny také tarify. Tedy na náměstí Přemysla Otakara I. výhodné krátkodobé stání do 30-60 min, naopak výrazný nárůst při dlouhodobém stání. Ostatní parkoviště by naopak svým tarifem měla motivovat motoristy, aby na nich nechávali vozidla při stání delším než 1h.

ODS se zároveň nebrání diskusi o znovuzavedení možnosti parkování po obvodu náměstí Přemysla Otakara I. pro vyloženě krátké zastávky.

ODS současně vyzývá radniční koalici, aby občany informovala, jak zamýšlí naložit s novými prostředky vybranými od občanů na dražším parkovném. Prostředky by měly být smysluplně investovány do nových parkovacích kapacit, nebo do snížení dotace do Dopravního podniku, který má z výběru parkovného dodatečný příjem. ODS se obává, že prostředky vybrané na dražším parkovném budou spíše utraceny v nějaké další neprůhledné veřejné zakázce.