21. ledna 2013

Návrh ministra Kalouska jde proti zájmům občanů

Ve vládní koalici to znovu skřípe. Tentokrát se jablkem sváru stane nová podoba daně z převodu nemovitostí. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) se totiž hodlá postavit proti návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten chce přenést břemeno daně z převodu nemovitostí z prodávajících na kupující. Až dosud přitom platil daň prodávající a kupující byl jen jejím ručitelem. "Další zatížení občanů už nepřipustíme," říká ministr průmyslu Martin Kuba. Podle něj by to české občany motivovalo k in

 

ODS se skřípáním zubů souhlasila s konsolidačním vládním balíčkem, jehož součástí bylo i zvýšení DPH a daně z příjmů. Ministr financí Miroslav Kalousek do něj prosadil i zvýšení daně z převodu nemovitostí ze tří na čtyři procenta. K čemu je tato změna dobrá? 

Pro ODS byl balíček velmi bolestivou záležitostí a myslím, že to bylo cítit. Program ODS stojí dlouhodobě na co nejnižších daních, štíhlém, ale silném státu, který vytváří prostor pro aktivní lidi. Zvýšením daní bylo nutné reagovat na současnou rozpočtovou situaci, která je bohužel kvůli ekonomické situaci v Evropě složitá i v ČR. Bez tohoto opatření by došlo k dalšímu neúměrnému zadlužení, tedy k nárůstu deficitu. Z tohoto pohledu to bylo pro ODS řekněme krizové řešení a za sebe budu určitě prosazovat, aby bylo pouze přechodné a sazby se co nejdříve zase vrátily na svou původní výši. Hlavní cíl ODS ale musí zůstat strukturální změna ve veřejných rozpočtech. Snížení zbytečných výdajů, opravdu efektivní řízení výdajů a ořezání zbytečných agend státu. Tam je obrovský prostor k šetření. Bez tohoto systémového kroku veřejné rozpočty budou polykat jen více a více daní nás všech. 

Daň z převodu nemovitosti má v budoucnu platit kupující, nikoliv prodávající jako dosud. Nebojíte se, že trh s nemovitostmi se tím ještě víc zmrazí? 

Pro mne je takový návrh neakceptovatelný. Podle návrhu ministerstva financí, který je nyní v meziresortním řízení, by každý, kdo si kupuje nemovitost, odvedl do státní pokladny daň ve výši čtyř procent z hodnoty nemovitosti. To znamená, že pokud se občan, který si uspořil a své už jednou zdaněné peníze se rozhodne investovat do nemovitostí, bude z nich muset odvést tuto novou daň. Pokud by stejné prostředky investoval do zlata, investičních fondů či v zahraničí, žádnou daň by neplatil. Tento krok by ztížil například mladým lidem pořízení vlastního bydlení, které by bylo nově zdaněno. Zahraničním investorům bychom zhoršili podmínky pro vstup na náš trh, protože bychom jim přidali další daň ještě předtím, než by u nás stačili cokoli začít. Návrh ministerstva financí také motivuje naše občany, aby neinvestovali do nemovitosti v ČR, ale vyváděli své úspory do zahraničí a nakupovali nemovitosti raději tam. Myslím, že tento návrh kromě ulehčení práce ministerským úředníkům nikomu a ničemu neprospěje a je třeba jej odmítnout. 

Jak na tuto politiku ministerstva financí budete reagovat? 

Přiznám se, že mě zaráží, že návrh přichází od ministra strany, která o sobě tvrdí, že je nejvíce pravicová. Podle mého to spíše popírá principy pravicové politiky. Pokud je záměrem TOP 09 přenášet na úspěšné, podnikavé a zodpovědné lidi další a další daňové zátěže, pak za ODS říkám, že náš politický program je jiný. Na kongresu to ostatně znělo často, že ODS musí sdělovat jasně svoje názory v koalici. Bez toho pak lidé mají pocit, že tyhle nápady koaličních partnerů schvalujeme. Tenhle návrh není koaliční předlohou, ale čistě TOP 09. A my s ním nemůžeme souhlasit. 

Proč jste si v rámci koalice daňové otázky nevyříkali? Chcete, aby tato záležitost byla součástí upravené koaliční smlouvy? 

Znovu říkám, že je to návrh ministerstva financí(MF), a přiznám se, že mě překvapil. Pro mne a myslím většinu ODS je nepřijatelný. Setkávám se v krajích se členy ODS, s podnikateli i s lidmi, kteří jsou zaměstnaní, a jsou to lidé, kteří jsou aktivní, starají se o svůj život, investují své peníze do své budoucnosti nebo budoucnosti svých dětí, a tito lidé nechtějí, aby na ně stát přenášel další a další daňovou zátěž a trestal je za aktivitu. Pokud se MF odkazuje na obtížnou vymahatelnost daně od prodávajících, pak ten argument musím odmítnout. Když má ministerstvo financí problém s výběrem daní, tak má hledat cesty, jak výběr zefektivnit, a ne ho řešit tím, že zvedne sazbu nebo převede povinnost platit na nakupujícího. MF by podle mého mělo přicházet se zjednodušením daňového systému a zefektivněním výběru daní. Na tom přeci vždy stál program ODS a ODS vždy podporovala aktivní lidi. Takový program musíme hájit. 

(Autor: Kateřina Perknerová)

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města