6. prosince 2021

5x pro Václava Krále

(www.ods.cz/region.jihocesky) Jednačtyřicetiletý Václav Král přebral po letošních volbách do Poslanecké sněmovny štafetu po ikoně Jihočeských občanských demokratů Janu Zahradníkovi a stal se novým poslancem za ODS.

Vašku cítíš nějaký tlak, že zrovna po Janu Zahradníkovi přebíráš štafetu v parlamentu?

A víš, že ne? Spíš je to výzva obstát, protože Honzy Zahradníka si samozřejmě obrovsky vážím. Práci, kterou odvedl jako první jihočeský hejtman, doceňujeme do teď. Vždyť třeba transformaci nemocnic v jižních Čechách spustil právě on a jihočeská ODS. A když koukneme na výsledky našich nemocnic, které patří opakovaně mezi nejlepší v republice, tak kromě lvího podílu celého personálu v nemocnicích byla na začátku i vhodně zvolená transformace.

Zmínil jsi nemocnice, ty ale teď úpí pod náporem další vlny covidu. On se k tomu ale asi už vyjádřil kdekdo, že ano?

Přesně tak. Tu situaci veřejně moc nekomentuji, i když se někdy hodně koušu do jazyku... Jsem přesvědčen, že v české společnosti existují i jiná, důležitá témata. Navíc já nejsem lékař, i když si nemyslím, že covid a s ním spojené dopady vládních opatření jsou pouze medicínské téma. Sleduji země s vyšší proočkovaností, jako třeba Izrael, Anglii, Portugalsko a neřekl bych, že tam za covidem „udělali tečku“. Docela se mi líbí, jak to dělají ve Švýcarsku, ale vzhledem k již zmíněnému robustnímu systému zdravotní péče v ČR bych se vůbec nebál chytré české cesty. A na kraji máme hejtmana, který tu situaci zvládá velmi dobře. Takže si snad dovolím jenom malou výzvu do budoucna. Uberme trochu nohu z plynu při vzájemných debatách a poslouchejme různé argumenty. Vím, je to těžké, ale musíme to zkusit.

Věnuješ se tedy hlavně energetice?

Ano, jsem předsedou představenstva teplárny v Budějovicích. Ono se to teď někomu možná nezdá, ale fungující energetika, dostupné teplo a elektřina, jsou pro budoucnost našeho města i republiky zásadní. Tento obor je dramaticky přeregulován a navíc prožívá velice dynamické období. Vše se mění pod rukama. Legislativa, technologie, tržní prostředí. Je to velký adrenalin, ale děláme vše pro to, aby naši zákazníci měli stabilně zajištěnou 100% službu za rozumné peníze. Když vidím, jakým způsobem letí v Evropě ceny energií nahoru, jak ideologicky a krátkozrace se k tomu staví nejen Evropská komise, ale i někteří fanatici u nás bez ohledu na následky, tak mě to nejenom jako energetika, ale i tátu tří dětí prostě nemůže nechat nečinného. Nebo on nějaký rozumný rodič chce, aby jeho dítě bylo povinně chudé kvůli rozhodnutí jiných? Nesmíme rezignovat na energetickou soběstačnost, stejně jako na tu potravinovou.

Takže s „green dealem“ nesouhlasíš?

S cílem ochrany životního prostředí jednoznačně souhlasím. S momentálně volenými prostředky, bezbřehým utrácením veřejných prostředků a časováním už ale ne. Nehrajme si na to, že za 10 let vymění obyvatelé houfně stará vozidla za nová elektroauta. Jako by se v důsledku povinného papouškování různých klišé dunících z bruselských kanceláří vytratil zdravý rozum a elementární zodpovědnost za své rozhodování. Mě zajímají dopady bruselských rozhodnutí na osudy rodin tady v Česku, a ne proslovy Ursuly von Leyen, která se klidně z Bratislavy do Vídně přemisťuje svým letadlem. To je přece šílené. Nesmíme dopustit federalizaci EU a ještě větší ztrátu národní suverenity.

Za chvíli končí rok, který nebyl jednoduchý. Těšíš se na něco do toho dalšího?

Jasně… tak snad se konečně zmírní epidemie. Ta přece nemůže trvat věčně. Také věřím, že nová vláda bude výrazně lepší a chci jí v tom pomoci. A přál bych sobě i všem lidem, abychom si dokázali najít alespoň jeden malý důvod k úsměvu denně.

Ing. Václav Král

poslanec PČR