11. dubna 2017

Odměny manažerů nemocnic se musí upravit

(Mladá fronta Dnes) „Jednáme o vzniku stabilní středopravé krajské koalice, která by mohla mít čtyři pět subjektů. V této chvíli nemáme personální nebo resortní podmínky,“ říká Martin Kuba, šéf jihočeské ODS a předseda klubu nejsilnější opoziční strany v krajském zastupitelstvu.


Jak vnímáte konec koalice?

Je to poprvé, kdy na úrovni Jihočeského kraje končí koalice za těchto podmínek. Myslím, že je to výsledek chování pana hejtmana a vedení ČSSD, že to nakonec dospělo k rozkolu, kdy ANO má na vysoké odměny v nemocnicích jiný názor. Je to věc koaličních stran. My jsme jako opozice vždycky říkali, že máme z principu demokracie upozorňovat na tyto věci. Je to výsledek koaličních jednání a my ho respektujeme a budeme se dál podle toho chovat.

Usilujete dál o svolání mimořádného zastupitelstva?

Ano. Už jsme se potkali s hnutím ANO, které se ujalo pozice lídra při vyjednávání o nové středopravé koalici, a jeho zastupitelé se k naší žádosti přidali. Je na ní 29 podpisů a shodli jsme se, že ji podáme tak, aby bylo mimořádné zastupitelstvo svoláno co nejdříve a vyřešilo se období bezvládí, které teď nastává.

Co musí splňovat nová koalice?

S hnutím ANO jsme se shodli, že je pro nás přijatelná koalice složená ze čtyř pěti subjektů. Ale především za podmínek, že to bude stabilní koalice, která dokáže tři a půl roku řídit tento kraj. Dokáže se shodnout na programových prioritách a vést kraj tak, aby tady skončilo socialisticko-komunistické vedení, které tady za poslední čtyři roky Jihočeský kraj zažíval.

S jakými personálními, nebo resortními nároky ODS přichází?

Pro ODS je stěžejní vznik stabilní středopravé koalice a v této chvíli jsou pro nás všechny personální nebo resortní debaty nezajímavé. Pokud se strany shodnou na programových prioritách toho, co s krajem chtějí dělat a my uvidíme, že je to program, se kterým šla ODS do voleb, novou koalici podpoříme.

Máte připraveno nějaké řešení pro nemocnice?

Pro nás je jasné, že musí dojít k personálním změnám, že Martin Bláha musí opustit své pozice. A zároveň musí dojít k jasným úpravám odměňování manažerů. Je naprosto neadekvátní, aby si někdo z jihočeských nemocnic odnášel plat ze zdravotního pojištění, který je dvojnásobný, než má guvernér České národní banky. Přitom krajské nemocnice stále potřebují sestřičky i lékaře. Předpokládáme, že to by měla být jedna z priorit vznikající koalice.

Uvažujete už o nějakých jménech místo Bláhy?

Znovu říkám, že v této chvíli neřešíme jména. Já nejsem fanouškem politických nominací na tyto posty, myslím, že v současné době vedou nemocnice šikovní a schopní lidé. Nemyslím si, že strakonickou nebo píseckou nemocnici řídil Martin Bláha a může za to, že prosperuje. Přijel tam možná jednou za dva měsíce, takže je to holý nesmysl.

Jakou zásluhu má tedy vedení kraje na fungování nemocnic?

Nemocnice jsou dobře řízeny, ale ne kvůli panu Zimolovi, paní Stráské a panu Bláhovi, ale protože v nich pracují dobří manažeři. Znovu připomenu: jediné, co nového do sítě jihočeských nemocnic přinesla ČSSD po roce 2008, je nemocnice v Dačicích a ta je pořád v minusu. Paní Člupková, která ji řídí, má vlastní nemocnici v minusu a pobírá odměny za to, že objíždí představenstva jiných okresních nemocnic a tváří se, že je řídí. Zdravotnictví přece funguje úplně jinak a je velmi naivní tvrdit, že ČSSD zařídila, že jihočeské nemocnice fungují dobře.

 

Martin Kuba

krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení
expert pro průmysl a obchod