28. září 2016

Rozvoj venkova si zaslouží naši pozornost

Ve srovnávacím projektu regionů Místo pro život skončil za loňský rok Jihočeský kraj na pátém místě, oproti roku 2014 se propadl o jedno místo.

Páté místo mezi 14 kraji České republiky jistě není špatné, ale vůbec to neznamená, že není co zlepšovat. V jižních Čechách žilo v prvním čtvrtletním roku 2016 podle údaje Českého statistického úřadu 637 834 obyvatel v 623 obcích (z toho je 53 měst). Při rozloze 10 056 km² (12,8% rozlohy státu) máme nejnižší hustotu obyvatel v zemi na km² (63,4). Není žádným tajemstvím, že se zhoršují podmínky pro život obyvatel venkova. Je proto třeba zlepšit dopravní obslužnost našich obcí tak, že autobusové spoje ještě více přizpůsobíme potřebám obyvatel na venkově. Jihočeši si zaslouží jezdit mnohem kvalitnějšími vlaky než nyní. Toho ale nedosáhneme, pokud na železnici v osobní dopravě nepustíme konkurenci. Proto podporujeme v železniční dopravě vstup soukromých provozovatelů.

Není náhodou, že rostou hlavně obce v blízkosti měst. Je zřejmé, že lidé využívají možnost výstavby rodinných domů v okolí měst. Spojí tak příjemné bydlení na nedalekém venkově a blízkost měst se všemi jejich službami a dobrou dopravní dostupností pro cesty do zaměstnání a škol, za lékařskou péčí. Ne každý ale tak v našem regionu může bydlet. Jsou i vzdálenější místa a i jejich obyvatelé si zaslouží tu samou pozornost. Proto tam, kde mají občané špatný přístup k lékařské péči, přispějeme z krajského rozpočtu lékařům, kteří si budou chtít v těchto místech zřídit své praxe. Venkov prostě nesmí zůstat stranou a my si to velmi dobře uvědomujeme. Známe jeho problémy a budeme se jejich řešení naplno věnovat.