25. listopadu 2015

Gratuluji Nemocnici České Budějovice a.s. k zaslouženému úspěchu

Přiznám se bez uzardění, že jsem pyšný na českobudějovickou nemocnici, která získala v anketě Health care institute 1. místo a byla vyhlášena nejlepší nemocnicí v České republice za rok 2015. Gratuluji vedení nemocnice a všem jejím zaměstnancům, kteří prací pro své pacienty získali toto významné ocenění. Zároveň si také vzpomínám na nelehké začátky transformace nemocnic v Jihočeském kraji před mnoha lety, kdy jsem ve funkci hejtmana Jihočeského kraje za ODS přesvědčoval kolegy z tehdejší koalice o správnosti zvoleného postupu, a že to nebyl mnohdy „boj“ lehký. Po mnoha letech a nejednom ataku zejména ze strany ČSSD se ukázalo, že zvolená cesta formou holdingu a akciových společností je správná. Nedivím se současnému hejtmanovi z ČSSD, že i on je na nemocnice pyšný. Jen se snad sluší dodat, že to byla právě ČSSD, která nejčastěji napadala způsob, jakým jsou nemocnice nejen v jižních Čechách zřízeny. ČSSD chtěla úspěšný model aplikovaný v Jihočeském kraji změnit do podoby veřejných neziskových nemocnic. Autorem této koncepce veřejných neziskových nemocnic byl tehdejší ministr za ČSSD David Rath. Že se to nakonec nepodařilo, je jedině dobře.

RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR