31. března 2017

Zpěvní ptáci mizí

Z naší krajiny mizí drobní ptáci a motýli. Intenzivní zemědělství, nastavené dotační programy, aktivní zásahy člověka – to vše ničí jejich přirozená hnízdiště. Zajímavé je , že dravci na tom nejsou tak zle.

Podobná je situace v podnikání. Drobní podnikatelé hynou na úbytě, sužování čím dál těsnějšími regulacemi. Jejich místo zaujímají velcí dravci, podporováni silným politicko-byrokratickým aparátem. Tento aparát je schopen „vychytat“ všechny dotace a „vylobovat“ všechny výhody, na které drobní podnikatelé nedosáhnou.
 
Tím, že Evropská unie nastavila dotace na sekání luk k termínu 20. července, zmizí díky strojovým velkosečím mezi 10. a 20. červencem většina květinových luk pro naše motýly. Tím, že EU podporuje pěstování řepky olejky, která vyžaduje značné chemické ošetření, způsobuje další úhyn ptáků i motýlů. Mizí vrabci, čejky, červenky, koňadry, modřinky, křepelky a koroptve. Naopak, zvyšují se populace jeřábů, krkavců a káňat.
 
Drobní obchodníci a podnikatelé mají tolik administrativních povinností, že je často nelze stihnout. Při každé kontrole se něco najde, vždy je za co pokutovat. Největší dravec – Andrej Babiš – je již třetím rokem ministrem financí. Za tu dobu jsme se dozvěděli, jako on sám vždy dokázal daně neplatit, zatímco ostatní podnikatele ždíme do posledního halíře. Čím menší podnikatel, tím snadnější cíl administrativní šikany. EET je poslední hřebík do rakve, které mnohé podnikatele odradí od pokračování svobodného řemesla či obchodu.
 
Naši zemi ovládli dravci a mnozí jim fandí. Všem dravčím podporovatelům jako varování zasílám odkaz poslední zimy. Tisíce domácích ptáků, kteří žili ve zdánlivém bezpečí, byly utraceny díky administrativní likvidaci epidemie ptačí chřipky. Drobní ptáci, ať z města či z vesnice, jsou první na řadě.
 
Pokud chtějí přežít, nesmí si za své vládce zvolit dravce!

Štítky:
komentář