19. června 2019

Dvacet minut Radiožurnálu: Na programu intenzivně pracujeme

(Radiožurnál) Předseda ODS Petr Fiala ohlašuje, že opoziční strany vyhlásí příští týden vládě nedůvěru. Existuje taktika, jak získat hlasy? „Oficiálně jsme vyzvali vedení sociální demokracie, neformálně hovoříme s kolegy z vládního tábora tak, jak je to běžné v Poslanecké sněmovně,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

O vyslovení nedůvěře vládě občanští demokraté podle Stanjury nejednají s hnutím ANO, komunisté jsou pak Babišovým nejvěrnějším spojencem. Vyzvali ale k jednání předsedu ČSSD. „Bohužel sociální demokraté jednání odmítli, opakovaně je vyzýváme a máme prostor do příští středy,“ vysvětluje.

Pokud se podaří vyslovit vládě nedůvěru, tak existují tři politická řešení – pokračování koalice s jiným premiérem, jiná koalice nebo předčasné volby. „Každá z tří možností jsou možná,“ dodává Stanjura.

Nesouhlasí také s názorem, že by opozice byla roztříštěná, v klíčových otázkách stojí bok po boku a vystupuje proti Andreji Babišovi. „Spolupracujeme velmi často,“ upozorňuje.

Ambicí ODS je také podle něj vyhrát příští parlamentní volby a sestavovat vládu, zvažují také, zda nevytvoří předvolební koalici. KDU-ČSL je pak podle Stanjury jeden z partnerů, který přichází do úvahy.

„Nepotřebujeme funkce stínových ministrů. Na programu intenzivně pracujeme, chystáme se na převzetí moci,“ uzavírá.
 

Přepis rozhovoru:

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mým dnešním hostem je předseda
poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura. Dobrý den, vítám vás ve vysílání.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý den ze sněmovny.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, proč jste se rozhodli vyvolat ono hlasování o nedůvěře, když jak vy sami víte a veřejně o tom hovoříte, nemáte dost hlasů na svržení vlády?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já se té otázce musím trošku usmívat. Kdybychom měli většinou, tak vládneme my, to je přece naprosto logické. Ty důvody jsou úplně jasné. Vidíme, že máme premiéra, který byl obviněn, den poté, co policie navrhla jeho obžalobu, podivným způsobem vyměnil ministra spravedlnosti. Je to člověk, který je v permanentním střetu zájmů. Neříká to už pouze opozice nebo například městský úřad v Černošicích v České republice, ale říkají to předběžně i auditní orgány Evropské komise. Máme v ulicích desetitisíce lidí, kteří vyjadřují nesouhlas s politikou Andreje Babiše. Já myslím, že to jsou jasné důvody pro to, aby opozice donutila každého člena
Poslanecké sněmovny, každého zejména vládního poslance, aby povstal a řekl na mikrofon sám za sebe ano, já podporuju dotační byznys Andreje Babiše, nebo ne, já jsem proti tomu, aby Andrej Babiš byl nadále premiérem České republiky.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Tomu rozumím, ale říkáte, že se usmíváte otázce, ale pane předsedo, vysvětlete mi, vy jste také veřejně hovořil včera v Interview ČT24 o tom, že v podstatě ani nevyjednáváte s těmi
poslanci, kteří buď jsou přímo vládní poslanci nebo, vládu podporují, a že se nesnažíte získat jejich hlasy pro svůj návrh na vyslovení nedůvěry, proč?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, nic takového jsem neříkal. Já jsem říkal, že nejednáme jednotlivě s
poslanci hnutí ANO, protože to si myslím, že to je marné. Slyšíme to hluboké ticho z hnutí ANO, jakmile se objeví nějaký problém, jakože ho máme každý na stole Andreje Babiše, tak z hnutí ANO slyšíme opravdu jenom hluboké ticho a všichni stojíme jako 1 muž za svým předsedou. Komunisté jsou nejvěrnější spojenec Andreje Babiše, s těmi to nemá žádný smysl. Navíc jsou úplně šťastní, že po 30 letech nebo 28 letech v opozici se zase podílí na moci, a to je zodpovědnost jak Andreje Babiše, tak sociální demokratů. Na druhou stranu my jsme nabídli a vyzvali jsme k jednání předsedu sociální demokracie a předsedu SPD tak, aby nám stanovili, jestli existují nějaké limity jejich podpory Andreje Babiše ve funkci premiéra. Bohužel sociální demokraté to jednání prostě odmítli. To není pravda, že jsme se nesnažili jednat, opakovaně je vyzýváme a máme prostor ještě do té příští středy, pokud mají zájem, aby s námi jednali.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A jednat také s jednotlivými
poslanci? Já si vzpomínám, jak v roce 2009 vyjednával tehdejší předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v podstatě se všemi, byť jen trochu naviklanými poslanci tehdy velmi křehké vládní většiny. Tak mě zajímá, jestli v tom máte nějakou taktiku, v těch svých krocích, jestli třeba také postupně takto se nesnažíte získat na svoji stranu některé vládní hlasy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Oficiálně jsme vyzvali vedení sociální demokracie, neformálně samozřejmě hovoříme s kolegy z vládního tábora tak, jak je to běžné v
Poslanecké sněmovně.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A pane předsedo, kdyby se vám třeba některý ten pokus, byť to nebude tenhle, ale třeba některý budoucí pokus vydařil, tak jako se to stalo onomu Jiřímu Paroubkovi. Máte plán B? Máte variantu toho, co by se podle vás potom mělo dít, nebo jestli byste to nechali na té straně, která má nejvíc hlasů?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ty varianty jsou podle mě minimálně 3, 3 politická řešení, která přicházejí do úvahy v okamžiku, kdy by padla vláda Andreje Babiše. Za prvé, pokračování koalice s jiným premiérem. Za druhé, jiná koalice, protože existují v
Poslanecké sněmovně strany, nejsme to my, ale jiné strany, dnes opoziční, které říkaly, že se nebrání vládnout s hnutím ANO a se sociálními demokraty v případě, že nebude ve vládě trestně stíhaná osoba. A třetí regulérní politickou možnosti jsou předčasné volby. Každá z těchto 3 možnosti je možná. Nikdy bylo pravdou, že to stávající uspořádání, tzn. ANO, socialisté a komunisté, by bylo jediné řešení. Nebylo to jediné řešení po volbách a není to ani jediné řešení dnes.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vaše hlasování o nedůvěře by mělo být možná v úterý, možná ve středu příští týden.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ve středu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ve středu příští týden, děkuji. Bude následovat po demonstraci, kterou svolal spolek Milion chvilek pro demokracii na Letnou. Spolek slibuje, že to bude největší z řady demonstrací, kterou v posledních několika týdnech opakovaně svolává. Komentátor Jiří Pehe napsal, že tím, že vaše neúspěšné hlasování bude následovat po oné největší demonstraci a bude znamenat jakoby symbolické, politické vyvrcholení onoho nátlaku na vládu Andreje Babiše a už dopředu je jasné, že to hlasování bude neúspěšné, takže tím celou aktivitu demonstrantů oslabíte. Co si o takovém pohledu na věc myslíte?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já s tím absolutně nesouhlasím.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
To předpokládám.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že to jsou 2 různé věci. My s Andrejem Babišem bojujeme v
Poslanecké sněmovně a v Senátu. Toto je občanská iniciativa, my ji vítáme, my ji podporujeme, myslím, že je to správné. Nejenom mně, ale i mým kolegům to dává energii do dalšího zápasu, do dalších střetnutí s Andrejem Babišem a s touto vládou. Pan komentátor například neví, že premiér je tento týden čtvrtek, pátek v Bruselu, tak prostě jednat o nedůvěře vládě bez premiéra nedává žádný smysl. Navíc se v pátek setkává širší vedení ČSSD. Já myslím, že pokud sledujeme volební výsledky sociální demokratů, měli něco přes 7 % v parlamentních volbách. Absolutně vyhořeli loni v senátních volbách, kdy ze 13 mandátů obhájili 1. Například v hlavním městě v Praze se nedostali vůbec do zastupitelstva, to se jim stalo i v několika dalších velkých městech. Teď měli 4 %, tak já bych řekl matematická řada 7, 6, 5, 4 a ten trend je úplně jasný. Takže myslím si, že mnozí sociální demokraté v krajích se obávají, že příští rok jsou krajské volby, že mohou dopadnout úplně stejně jako jejich kolegové v Praze nebo jejich kolegové do Evropského parlamentu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vidíte, tím spíš platí moje otázka, která zazněla před několika minutami, proč intenzivněji nenahlodáváte, řekněme, jednotlivé vládní
poslance, třeba v ČSSD, když říkáte, že slyšíte nejistotu z krajů?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem ale říkal, že s nimi neformálně jednáme, ale my jsme standardní politická strana, a proto jsme k oficiálnímu politickému jednání vyzvali vedení jiné standardní politické strany. To já považuju za správné.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Premiér Andrej Babiš má pořád přes veškerou kritiku, která zaznívá, velmi silnou pozici ve sněmovně, jak o tom hovoříme, velmi jednoznačnou zatím podporu, neotřesitelnou, a to i proto, že proti němu stojí roztříštěná opozice. Pane předsedo, proč se nedokážete lépe spojit, abyste byli silnější ve svém tlaku?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale já tomu nerozumím. Já myslím, že v klíčových otázkách 5 opozičních stran stojí bok po boku a v klíčových otázkách se spojíme a vystupujeme proti Andreji Babišovi, což dokazuje mimochodem minulé dny a týdny. Tak výsledky voleb změnit nemůžeme, ty byly v roce 2017. Ale říkám v těch zásadních otázkách, ať už to je nedůvěra vlády nebo podpora státního rozpočtu a tak dále, mimořádné schůze, tam spolupracujeme velmi často a velmi úzce.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Takže ta spolupráce, která funguje nebo existuje v tuto chvíli, jak vy říkáte, na klíčových otázkách, to je to, co bude pokračovat i do budoucna, ale nic dalšího v podstatě veřejnost ani voliči očekávat nemají, protože to ani není nic, k čemu byste směřovali?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To jsou 2 různé věci. My máme ambici sestavit vítězný tým. To znamená, chceme vyhrát příští
parlamentní volby a sestavovat příští vládu České republiky. A musím říct úplně otevřeně, zvažujeme, zda nevytvoříme nějakou předvolební koalici, ale do voleb je víc než dva roky

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A s kým? S KDU-ČSL?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Přemýšlíme o tom, kdo to bude. Nemá cenu v této chvíli jmenovat. KDU-ČSL je samozřejmě jeden z partnerů, který přichází do úvahy.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A jak vážná, jak horká ta jednání jsou, pane předsedo, já si pamatuji, že jsme i my 2 spolu o tom hovořili. Je to už mnoho let zpátky. Ta ambice vytvořit společné projekty tu byla již několikrát, ale nepodařilo se to, tak jaká je pravděpodobnost teď?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to jsou 2 různé věci. Společný projekt a předvolební koalice. Já myslím, že společné projekty, nějaké slučování, spojení stran je prostě nereálné, ztráta politického času a politické energie. Na druhé straně zejména v našem volebním systému je dosažený výsledek velmi klíčový pro počet křesel. Když to řeknu úplně jednoduše. My, kteří tvoříme tu skutečnou opozici, tzn. těch 5 politických stran, máme dohromady, pokud se nepletu, 70 křesel, a přitom jsme získali asi o 400 000 hlasů víc než Andrej Babiš a jeho hnutí a to má 78 křesel. Tady se jasně ukazuje, že z hlediska získání silnějšího postavení v
Poslanecké sněmovně je výhodné, pokud se ty strany dohodnou na základních programových bodech, vytvořit předvolební koalici.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, pokud by se podařilo tu předvolební koalici vytvořit nebo dojednat, jaký je, řekněme, deadline pro vznik takového politického subjektu, aby to dávalo smysl, abyste to stihli dostatečně prodat ve volbách, v předvolební kampani a zužitkovat? Dokdy musí být jasno?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nevznikne žádný nový politický projekt, ať si rozumíme, ale já si myslím, že...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já hovořím o té volební koalici jako vy?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si myslím, že by mělo být jasno nejpozději tak do tří měsíců po krajských volbách, to znamená do ledna roku 2021. Tam už by musela být na stole konkrétní představa konkrétní spolupráce.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Když teď půjdu přímo k vám, přímo k
občanským demokratům. Vy si svoji politiku pochvalujete, pochvalujete si svoji opoziční politiku i vy jste o tom hovořil, pochvalujete si, jak vám postupně, byť tedy pomalu, ale postupně rostou volební zisky. Řekněte mi ale, jaké významné, úspěšné kroky mají občanští demokraté v opozici za sebou? Kromě, já si vás spojuji tedy s oněmi pokusy o vyvolání hlasování o nedůvěře vlády a tak dále, ale řekněte mi, co jsou nějaké významné, výrazné opoziční kroky ODS podle vás?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To jsou naše programové návrhy, naše návrhy zákonů, které kupodivu někdy i projdou. Já bych jenom připomenul, že jsme prosadili zvýšení výdajových paušálů pro živnostníky, což považuji za velký úspěch. Podíleli jsme se na novém zákonu o budování klíčové infrastruktury v České republice a podobně. Takže vy jste říkala, pochvalujeme politiku. Já myslím, že spíš ty zlepšující se volební výsledky jsou povzbuzením, do další práce do toho, abychom pracovali ještě usilovněji, předkládali více programových návrhů.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já jsem to myslela, pane předsedo, třeba tak, že u Pirátů mě napadá, že oni pravděpodobně mohou být spokojeni se svým politickým krokem, když se obrátili se stížností do Bruselu a dotazovali se tam nebo upozornili na možný střet zájmů Andreje Babiše. Je to věc, kterou Piráti velmi často připomínají, opakují to, řekněme, jako výsledek své opoziční politické práce, tak jsem měla na mysli, jestli
občanští demokraté mají něco takového za sebou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já nechci kritizovat kolegy, ale vím, že ten klíčový dopis a ten krok udělala Transparency International, a ne Piráti. Ale nemá cenu se o tom přít. Já myslím, že ten výsledek se prokazuje v těch volbách, výsledek naší opoziční práce. Připomenu loňské volby, získali jsme 10
senátních křesel z 27, měli jsme 18 kandidátů, 10 vyhrálo, druhý nejlepší byl o kus za námi. Vyhráli jsme v Praze, velmi jsme posílili své pozice v největších městech, obhájili jsme pozice, zlepšili jsme pozice v okresních městech. Takže to je jasný výsledek. Stejně tak je výsledek v nedávných evropských volbách, kde jsme získali trojnásobný počet hlasů než před pěti lety a dvojnásobný počet mandátů, to jsou měřitelné výsledky.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já to s dovolením budu měřit ještě s něčím jiným, a to je, pokud si dobře vzpomínám, výrazně intenzivnější opoziční práce
občanských demokratů v časech Mirka Topolánka před rokem 2006. Řekněte mi, pane předsedo, proč občanští demokraté nemají stínovou vládu?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Protože to nepovažujeme v této chvíli za potřebné, mnohem potřebnější je připravovat program, konkrétní návrhy zákonů a...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pardon, že vám do toho vstupuju, ale ti
stínoví ministři přece byli garanti přípravy programu, oni byli garanti odborné práce.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Na to máme
poslanecký klub a máme poslance, kteří jsou v jednotlivých výborech, kteří se prezentují, představují naše nové návrhy. Nemá cenu si dělat posty, které vlastně ještě nemáme.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A není to chyba, pane předsedo, není to promarněná šance?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, určitě ne. Já myslím, že mediálního prostoru má každý člen
poslaneckého klubu nebo senátorského klubu ODS dostatek. Pokud si najde vhodné téma, jako že mnohým se to daří, tak se do těch médií dostanou a jsou schopni představovat a obhajovat naše programové cíle a naše návrhy.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A není chyba, že jako říkáte o sobě, že jste nejsilnější opoziční strana, nebo že jste lídři opozice, skutečně v evropských volbách jste, byť mírně, ale byli nejsilnější opoziční stranou...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale i ve sněmovních volbách a i v
senátních volbách, už 3× jsme to potvrdili.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Tak není chyba, že nemáte jednoznačné tváře, které si veřejnost může spojit s jednotlivými odbornostmi, s jednotlivými resorty, někoho, kdo by dlouhodobě oponoval práci ministrů, když vy ji kritizujete?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že to děláme pravidelně. Podívejte se na současnou vládu, za necelých 12 měsíců tam výměna 40 % ministrů, já myslím, že ty ministry širší veřejnost ani nezná. Takže já ten pocit prostě nemám.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jde o to, jak širší veřejnost zná vás, pane předsedo, o tom se teď tady spolu bavíme.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Říkám, ty výsledky se ukazují v těch volbách. Žádné jiné měřítko nemáme.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ještě jednu věc si k tomu neodpustím. Právě oni
stínoví ministři v těch časech roku 2005, 2006 sepisovali programové návrhy, připravovali programy pro, v uvozovkách řekněme, 100 dnů práce, až nastoupí, až převezmou resorty po příštích volbách. Já v tuto chvíli v současné době sleduji například to jak, pokud se nepletu, pořád ještě člen občanských demokratů Zdeněk Zajíček místo toho pomáhá současné vládě budovat digitální agendu. Není to trochu zmatené pro voliče?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že to zmatené není. Možná, že vás překvapí, máme 8 programových týmů, které vlastně chystají podrobný program a chystáme se na převzetí moci. Nepotřebuje k tomu funkce
stínových ministrů a vizitky, ale na tom programu intenzivně pracujeme a připravujeme se na to převzetí moci.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, považujete organizátory demonstrací, představitele spolku Milion chvilek pro demokracii za svoji politickou konkurenci?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, určitě ne.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Myslíte, že by zatím spolkem měla vzniknout nějaká politická síla? A ptám se proto, že na těch demonstracích zaznívají, řekněme, politické požadavky, požadavky, které by bylo záhodno vtělit do nějakého politického programu, a s nimi vyhrát volby, protože to je legitimní cesta, jak potom mohou demonstranti nebo demonstrující ty své požadavky prosazovat. Mířím k tomu, jestli ty požadavky mohou prosazovat skrze existující opoziční strany, anebo třeba čekáte nebo máme čekat, že se to převtělí do nějakého nového politického hnutí nebo subjektu.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já to samozřejmě nevím. To je na těch lidech, co to organizují.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jde mi o to, jestli jste o tom nepřemýšlel nebo jste si to nějak neanalyzoval.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych to nepovažoval za šťastné. Sama jste řekla, je to vidět, máme poměrně roztříštěnou politickou scénu a vznik dalšího subjektu by určitě ničemu nepomohl. Já myslím, že ty požadavky demonstrujících úplně v pohodě plní a prosazuje několik opozičních stran v dnešní době v
Poslanecké sněmovně a v Senátu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Není trochu chyba, že takové pnutí veřejnosti, nebo řekněme kritiku silnou veřejnosti vůči vládě, nedokázaly vyvolat opoziční strany? Že to nejste vy, kdo stojí za zatím hnutím, které sledujeme v posledních týdnech?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já to nepovažuju za chybu. Já už jsem říkal na začátku našeho rozhovoru, že my ten zápas vedeme ve sněmovně a v
Senátu, to je úloha politiků. Tohle je občanská iniciativa, která je obdivuhodná, já jim fandím a nemám žádnou obavu z toho nebo žádný problém s tím, že my nestojíme zatím a že to neorganizuje my. Ale jsem si jistý, že na ty demonstrace nejenom v Praze, ale zejména v těch regionech chodí jednak hodně našich členů, ale co je důležitější, mnoho našich voličů. Takže ti, kteří tam chodí, tak jsou voliči mnoha politických stran a mají své reprezentanty ve sněmovně i v Senátu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A neplánujete do budoucna, že byste se s tímto hnutím nějakým způsobem spojovali? Opět narážím na to, když na demonstracích zaznívají nějaké politické požadavky, tak ty politické požadavky, pokud to demonstrující myslí vážně, bude potřeba vtělit do nějakého politického programu nebo nabídky, se kterou se bude soutěžit v politickém volebním.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Bezesporu ano, hlavním požadavkem je demise Andreje Babiše. Vyvolali jsme hlasování o nedůvěře, které proběhne příští týden, takže ten požadavek vlastně plníme. Já jsem spolupodepsal s dalšími kolegy z opozičních stran návrh novely zákona o státním zastupitelství, které mnohé z těch věcí, po kterých volají demonstranti, přináší v legislativě, takže říkám, že jsem si jist, že ty požadavky plní mnohé opoziční strany a my samozřejmě také.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A ještě jedno téma, pane předsedo. Vzniká nám v tuto chvíli nová politická strana, která opět obohatí a rozšíří naši už tak širokou nabídku na politické scéně, a to je hnutí Trikolóra
Václava Klause mladšího a Václava Klause staršího. Co pro občanské demokraty vznik téhle strany znamená?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No další konkurent. Každá politická strana je naším přirozeným konkurentem v politickém zápasu o voliče a platí to o tomto hnutí jako o každém jiném hnutí nebo jiné politické straně.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Tady je to přece jenom trochu specifické, protože
Václav Klaus mladší i starší jsou výrazné tváře spojené s Občanskou demokratickou stranou, tak mně jde o to, jestli se neobáváte toho, že vám to odebere nějaké voliče, výrazné procento, samozřejmě nehovořím o jednotkách osob.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To samozřejmě ukáže čas, ale první výsledek máme právě ty evropské volby. My jsme se s Václavem Klausem rozešli zhruba 2 nebo 2 a půl měsíce před evropskými volbami a uspěli jsme velmi dobře a stali jsme se nejsilnější opoziční stranou a stáhli jsme ten náskok na hnutí ANO proti výsledku voleb z roku 2017. Takže první zase měřitelný výsledek máme, výsledek těch voleb a tam se žádný odliv hlasů prostě nekonal.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
V té době také ještě to hnutí úplně neexistovalo. Tak jenom mě zajímá, když slyšel tiskovou konferenci, kde představovali své, řekněme, programové priority a tak dále, tak ani v té chvíli jste se neobával toho, že by to bylo něco, co by pro vás bylo významnou konkurencí?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, neobával jsem se. Já se konkurence neobávám. Já myslím, že konkurence, pokud ji prosazujeme, jakože my ano, ve všech ostatních oborech lidské činnosti, tak se nemůžeme obávat konkurence. Konkurence vás nutí k lepšímu výkonu, takže opravdu se toho neobávám.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Očekáváte, že se ta nová strana dostane nebo má šanci překračovat pětiprocentní hranici a být úspěšná ve volbách? A teď nehovořím o konkrétních volbách, nevím, kdy budou začínat.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To vůbec nedokážu odhadnout v této chvíli. Ta strana ještě nezveřejnila program, takže nedokážu to odhadnout.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A kolik tváří očekáváte, že vám to nové hnutí odebere jako
občanským demokratům? Čekáte, že se ještě někdo na jejich stranu přidá?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Je to možné, že z řadových členů se někdo přidá, ale z lidí, které já znám osobně například v
poslaneckém klubu, tak už se podle mě nikdo nepřidá.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A ještě poslední otázka. Vrátila bych se jenom oklikou k těm demonstracím. Pane předsedo, jaký očekáváte, že budou mít ty demonstrace průběh. Teď v neděli má být ta největší a pak přijdou letní prázdniny. Myslíte, že to znamená konec, řekněme, té vlny nespokojenosti nebo toho občanského nějakého hnutí, anebo ne?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Konec by podle mě nastal v případě, že by Andrej Babiš buď sám podal demisi, k čemuž jsme ho vyzvali, nebo by byl odvolán. To si myslím, že by ty demonstranty uspokojilo v této chvíli. Pokud se tak nestane, tak bude záležet na těch, kteří ty demonstrace organizují, jaký zvolí další postup.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A tak vy k tomu také přece svojí aktivitou nějakým způsobem můžete přispět, jste výrazný politický subjekt.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To samozřejmě ano, děláme všechno pro to, aby tato vláda a Andrej Babiš ve funkci premiéra České republiky skončil.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dobře. Děkuji vám za vaše odpovědi, pane předsedo. Takových bylo 20 minut Radiožurnálu s šéfem
poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A od mikrofonu se loučí Marie Bastlová.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS