11. dubna 2022

30. kongres ODS

Letošní kongres ODS byl volební. Proběhl v Praze 8. - 9. dubna 2022.

Za Pardubický kraj se zúčastnilo 27 delegátů.

Na 30. kongresu delegáti zvolili nové vedení – předsedou se stal Petr Fiala, 1. místopředsedou byl zvolen Zbyněk Stanjura a předsednictvo doplnili Martin Baxa, Martin Kupka, Alexandr Vondra a Zdeněk Zajíček.

Do výkonné rady zasednou: Martin Kuba, Libor Šťástka, Jan Mraček, Martin Červíček, Dan Ramzer, Pavel Drobil, Michal Zácha, Karel Haas, Pavel Karpíšek, Alexandra Udženija, Jan Skopeček, Michal Šidák, Zbyněk Stejskal, Petr Klár.

Delegáti občanských demokratů na kongresu přijali následující usnesení:

  • Kongres ODS odsuzuje ničím a nikým nevyprovokovanou ruskou agresi proti suverénní a svrchované Ukrajině, oceňuje jasný postoj vlády Petra Fialy a podporuje veškeré formy pomoci, které Česká republika statečným Ukrajincům a Ukrajině poskytuje.
  • Kongres ODS odsuzuje válečné zločiny, které páchá Putinovo Rusko a armáda Ruské federace proti ukrajinskému národu, jejichž následkem je bezprecedentní uprchlická vlna a plně podporuje postoj České republiky, která těmto uprchlíkům, především ženám a dětem, poskytuje potřebné bezpečí.
  • Kongres ODS vyjadřuje obdiv a poděkování všem občanům České republiky, kteří obětem Putinem rozpoutané války nezištně pomáhají.
  • Kongres ODS podporuje rozhodnutí vlády o navyšování rozpočtu ministerstva obrany.
  • Kongres ODS děkuje vládě za návrat západního směřování České republiky a oceňuje, že díky aktivitám členů vlády je Česká republika jedním z lídrů podpory Ukrajiny.
  • Kongres ODS oceňuje otočení populistického a rozpočtově neodpovědného vládnutí předchozích let k rozumné a odpovědné politice, která hledá cestu cílené pomoci těm, na které dopadají ekonomické následky vládnutí předchozích let i aktuálních výzev světové politiky a ekonomiky a zároveň odpovědnou rozpočtovou politikou myslí i na budoucí generace.
  • Kongres ODS považuje zajištění energetické bezpečnosti, snížení závislosti na Ruské federaci a prevenci energetické chudoby za jednu z klíčových priorit pro Českou republiku. Základem pro stabilní zajištění energií, které je nezbytným předpokladem pro fungování národního hospodářství, je rozvoj jaderné energetiky.
  • Kongres ODS doporučuje vládě s ohledem na energetickou bezpečnost ČR vážně jednat o revizi systému emisních povolenek s cílem odstranit závislost na ruském plynu.