6 x pro starostu Deštné.
6. dubna 2017

David Šašek: 6 x pro starostu Deštné

(www.ods.cz/jihocesky) Jedním z nejmladších starostů za ODS v Jihočeském kraji je David Šašek. Položili jsme mu pár otázek a ukradli něco z jeho starostovského času.

1) Davide, jak dlouho jsi vlastně starosta za ODS a vlastně proč sis vybral právě ODS?

Starostou jsem druhé volební období. ODS jsem si vybral hlavně proto, že v Deštné, kam jsem se přiženil, již fungovalo místní sdružení, které bylo aktivní, to se mi líbilo. Ve sdružení byli lidé, co něco v životě dokázali a chtěli pro Deštnou pracovat a rozvíjet ji, což jsem přijal za svůj úkol také.

2) Vzpomeneš si ještě na ten pocit, když jsi prvně usedl na židli starosty Deštné?

Když jsem se rozhodl a nechal přemluvit ke kandidatuře, tak jsem již dva roky na úřadě v Deštné pracoval jako ekonom – účetní, a vlastně jsem si po zvolení starostou jen přenesl své věci do jiné kanceláře. Věděl jsem zhruba, do čeho jdu a co Deštná potřebuje, jak bych to chtěl dělat já.

3) Co bys doporučil návštěvníkům jako starosta Deštné? Jasně, Červenou Lhotu, ale co dál a proč?

Deštná je zajímavá svými pamětihodnostmi: kostel sv. Ottona – jediný v ČR, kostelík sv. Jana Křitele v místě bývalých lázní – lázně byly svého času třetí největší v ČR a další. Město provozuje dvě muzea – Provaznické a Letecké. Provaznické je s průvodcem a zde uvidíte výrobu provázku vlastně již od rostlinky lnu. Letecké je zaměřeno hlavně na druhou sv. válku a někteří nadšenci se z muzea nedostanou ani po několika hodinách. Máme aktivní spolky – divadelníky, hasiče, sokol a další. Deštná je určitě zajímavým místem pro výlet.

4) Starostováním živ je člověk, ale co zájmy, stíháš nějaké?

Snažím se zájmy stíhat. Vždy jsem sportoval, i když to na mě není moc znát. Ještě se snažím aktivně hrát fotbal, v zimě hraji hlavně hokej, jaro a podzim kolo. Začal jsem také hrát s místními ochotníky divadlo, chodím rybařit. Určitě se zájmům nevěnuji v rozsahu, jak bych chtěl. Nesmím zapomenout na svoji rodinu – ženu a dvě dcery, které jsou mi velkou oporou a koníčky se dnes řídí i podle dětí. Jezdíme na kolo, chodí se mnou rybařit a podobně.

5) A nějaký úspěch, který se Ti v Deštné během Tvého starostování podařil?

V prvních letech se nám podařilo stabilizovat finance po některých ne zcela vhodných investicích, na které si město vzalo úvěry. Dnes se nám daří dostavět vodovod a kanalizaci, připravujeme pozemky k výstavbě, snažíme se ušetřit na službách, tak aby byli občané spokojeni. Peněz není ale nikdy a nikde dost, proto i u nás máme přehršle nápadů a musíme si vše řádně rozplánovat, aby po nás nezbyla jen zkáza obecního rozpočtu.

6) A co bys v Deštné potřeboval nejvíc?

Asi to není jen u nás, ale chybí mi větší aktivita ostatních zastupitelů. Co nepřipravím já a moji zaměstnanci úřadu, tak ostatní nehýří velkým zájmem cokoliv vymyslet a do čehokoliv se moc zapojit, ale zase u nás nefunguje opozice, tak máme zasedání většinou poklidná. V poslední době se také potýkám se zachováním služeb pro občany. Snažíme se, jak můžeme, ale když nám jde do důchodu zubař, když se pošta rozhodne a když nebude obrat v lékárně, tak nám postupně vymizí právě tyto služby, které považuji za důležité, aby město jako Deštná nebylo mrtvé. Očekával bych daleko větší podporu od státu.

David Šašek

starosta Deštné