31. března 2016

Velikonoce a islámský svět

Velikonoce jsou největšími, resp. nejvýznamnějšími křesťanskými svátky. Také z tohoto důvodu odhlasoval český parlament Velký pátek, den ukřižování Ježíše Krista, státním svátkem.

Pro většinu národa však znamená Velký pátek spíše den volna, s Velikonočním pondělím pak “super prodloužený víkend”. Myslím, že je Čechy možné charakterizovat jako ateistický národ s křesťanskou minulostí. Neměli bychom však zapomínat, že této křesťanské (a židovské) minulosti vděčíme za většinu komfortu, který nás obklopuje.

Již několikáté Velikonoce však s úžasem hledíme na krvavé sunnitsko-šíitský konflikty na Blízkém východě. Evropa si podobné války mezi katolíky a protestanty vybojovala před čtyřmi sty lety, a tak současnému náboženskému zápasu v islámském světě prostě nerozumíme. Jsme však, bohužel, jeho součástí.

Je evidentní, že oproti islámskému světu je Evropa ve vědě, technologiích, průmyslu, zemědělství, výzbroji a demokratickém vládnutí o generace napřed. Islámský svět si však udržuje něco, co Evropa ztratila: touhu mít děti a vůli udržet v chodu svoji kulturu, rodinu a víru. Evropa se naučila to, co islám nezná, ale islám si pamatuje to, co Evropa zapomněla: „Každá vize se musí opírat o víru.“

Jedna politologická poučka říká, že „věří-li deset lidí něčemu natolik hluboce, že je ochotno za to položit život, a dvacet lidí věří něčemu natolik hluboce, že je ochotno pro to hlasovat, bude prvních deset určovat zákony těm dvaceti“. Podíváme-li se dnes na Evropu a Asii či Blízký východ, zkusme si upřímně odpovědět, které národy dnes vykazují větší dispozici k tomu, aby položily život za své sny?

Myslím, že za všeobecným strachem z neregulovaného přílivu převážně muslimských migrantů do Evropy stojí v pozadí také obava z toho, že Evropa vymírá, zatímco islámský svět populačně expanduje. Zkusme využít prodlouženého víkendu Velikonoc ke krátké návštěvě kostela a v tichu tam poprosme, abychom současnou migrační krizi s pomocí Boží zvládli. Ateisté budou možná překvapeni, že to pomůže více než dlouhá jednání lídrů Evropské unie.

Ing. Tomáš Jirsa MBA.

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
senátor PČR