31. března 2016

Velikonoce a islámský svět

Velikonoce jsou největšími, resp. nejvýznamnějšími křesťanskými svátky. Také z tohoto důvodu odhlasoval český parlament Velký pátek, den ukřižování Ježíše Krista, státním svátkem.

Pro většinu národa však znamená Velký pátek spíše den volna, s Velikonočním pondělím pak “super prodloužený víkend”. Myslím, že je Čechy možné charakterizovat jako ateistický národ s křesťanskou minulostí. Neměli bychom však zapomínat, že této křesťanské (a židovské) minulosti vděčíme za většinu komfortu, který nás obklopuje.

Již několikáté Velikonoce však s úžasem hledíme na krvavé sunnitsko-šíitský konflikty na Blízkém východě. Evropa si podobné války mezi katolíky a protestanty vybojovala před čtyřmi sty lety, a tak současnému náboženskému zápasu v islámském světě prostě nerozumíme. Jsme však, bohužel, jeho součástí.

Je evidentní, že oproti islámskému světu je Evropa ve vědě, technologiích, průmyslu, zemědělství, výzbroji a demokratickém vládnutí o generace napřed. Islámský svět si však udržuje něco, co Evropa ztratila: touhu mít děti a vůli udržet v chodu svoji kulturu, rodinu a víru. Evropa se naučila to, co islám nezná, ale islám si pamatuje to, co Evropa zapomněla: „Každá vize se musí opírat o víru.“

Jedna politologická poučka říká, že „věří-li deset lidí něčemu natolik hluboce, že je ochotno za to položit život, a dvacet lidí věří něčemu natolik hluboce, že je ochotno pro to hlasovat, bude prvních deset určovat zákony těm dvaceti“. Podíváme-li se dnes na Evropu a Asii či Blízký východ, zkusme si upřímně odpovědět, které národy dnes vykazují větší dispozici k tomu, aby položily život za své sny?

Myslím, že za všeobecným strachem z neregulovaného přílivu převážně muslimských migrantů do Evropy stojí v pozadí také obava z toho, že Evropa vymírá, zatímco islámský svět populačně expanduje. Zkusme využít prodlouženého víkendu Velikonoc ke krátké návštěvě kostela a v tichu tam poprosme, abychom současnou migrační krizi s pomocí Boží zvládli. Ateisté budou možná překvapeni, že to pomůže více než dlouhá jednání lídrů Evropské unie.

Ing. Tomáš Jirsa MBA.

místopředseda místního sdružení