19. ledna 2016

Migrační krize se dotýká lidí ve všech krajích

Rozhovor s předsedou jihočeské ODS Martinem Kubou pro deník Právo.

Regionální sněm vybral před několika dny za lídra volební kandidátky občanských demokratů na jihu Čech v minulosti úspěšného hejtmana, nynějšího poslance Jana Zahradníka. Nebyla to trochu sázka na jistotu místo hledání nové silné osobnosti?

Řekl bych spíše, že je to logická volba. Jan Zahradník byl jedním z nejoblíbenějších hejtmanů v těch silných časech ODS a za ním i jihočeskou ODS zůstalo na kraji vidět kus dobré práce a on je stále u voličů v dobrém slova smyslu symbolem této éry. Na jeho nominaci se shodla všechna oblastní sdružení.

Není to ale trochu i signál, že ODS chybějí zejména další výraznější osobnosti?

Určitě ne. Až představíme celou kandidátku, což se stane v průběhu června, bude na první pohled patrné, že kandidátka určitě nebude jen o Janu Zahradníkovi, ale i o jménech zkušených politiků a osobností napříč regionem včetně řady starostů či lidí, kteří reprezentují nebo reprezentovali ODS na různých úrovních politiky. Je ale přirozené, že Jan Zahradník bude v jejím čele, protože dodnes opakovaně získává na jihu Čech nejvíce preferenčních hlasů.

TOP 09, Starostové a nezávislí společně s hnutím Občané pro Budějovice uvažují o vytvoření společné kandidátky. Nepřemýšleli jste také o možnosti vytvořit s některým z pravicových subjektů předvolební koaliční uskupení?

Myslím, že zmíněné politické subjekty se o to pokoušejí proto, že začínají na politickém poli výrazně ztrácet a snaží se tak touhle fintou na voliče poslepovat ubývající procenta, aby dosáhli alespoň nějakého výsledku. Jsou to pak uskupení bez jasného programu, kterým jde jen o to, dostat se do krajského zastupitelstva za každou cenu. V politice jsou období velkých úspěchů i období, která jsou těžká. ODS ale vždy kandidovala sama za sebe a hájila svou politiku a také za ni nesla odpovědnost. Bylo to tak v dobách úspěšných i v dobách, které pro nás dobré nebyly. Považujeme to za fér vůči voličům, a proto to tak bude i v letošních krajských volbách.

Jak dalece může ovlivnit výsledek krajských voleb migrační krize, která se může na jaře ještě prohloubit.

Může to být jedno z důležitých témat, neboť v krajských volbách výrazně rozhodují centrální témata. Migrační krizi dnes řeší běžně lidé venku v práci i v kavárnách, protože se dotýká všech a lidé mají strach, v jakém světě budou žít oni i jejich děti. Podívejte se do Německa, co se děje, a to vážné problémy ještě ani nezačaly. Nechápu mladé, silné, zdravé muže, kteří do Evropy v převážné míře přicházejí, v době, kdy v jejich zemi je válka, a oni odcházejí, aby využívali sociální systém Evropy. Politika lídrů EU je šílená a ohrožuje budoucnost Evropy, tak jak ji známe.

Je Jihočeský kraj na možný příliv migrantů v případě uzavření hranic Rakouska a Německa připraven?

Nejsem si jist. Osobně nepovažuji za dobré, aby se v jižních Čechách vytvářela nějaká místa, kde by byli migranti přijímáni. Já kolem sebe neslyším, že na jihu Čech lide chtějí, aby jim z Bruselu nařídili přijímat tolik a tolik uprchlíků a povinně je integrovat. ODS odmítá hrát hru na politickou korektnost a bude především dělat vše, aby celá ČR, tedy i jižní Čechy, které jsou dnes bezpečné a klidné a kde my Jihočeši jsme doma, taková zůstala i za dvacet let.

(Autor: Vladimír Vácha)

MUDr. Martin Kuba