14. ledna 2016

Pečlivě jsem vše zvažoval a rozhodl se ještě jednou kandidovat. S ODS jsem spjatý celou svou politickou kariéru

Poslanec, zastupitel Budějovic a teď i kandidát na hejtmana. Jihočeská ODS postaví do čela kandidátky pro podzimní krajské volby svou známou tvář – 66letého Jana Zahradníka. Jedničkou bude už počtvrté, když v prvních dvou případech uspěl a vedl kraj osm let. Teď bude jeho pozice složitější. „Rád bych, aby se se mnou na kandidátce objevili také úspěšní starostové, kteří obhájili své posty i v době, kdy ODS své pozice ztrácela,“ říká Zahradník, jehož v úterý vybrali na regionálním sněmu.

Je toto rozhodnutí ODS sázkou na jistotu? 

Tak to nevnímám. Pečlivě jsem vše zvažoval a rozhodl se ještě jednou kandidovat. S ODS jsem spjatý v podstatě celou svou politickou kariéru a ona mi pomohla k úspěchům, kterých jsem dosáhl. Teď cítím, že bych to měl nabídnout zpátky. Navíc jsem dostal nominaci ze všech sedmi jihočeských oblastí. 

Takže máte velkou důvěru a neměl jste ani protikandidáta? 

Byl jsem jediný a získal 66 z 68 hlasů. Mám určité zkušenosti, přece jen jsem byl lídrem vícekrát a věřím, že budou prospěšné. Chci dosáhnout lepších výsledků, než jaké strana měla v poslední době. Snad bych mohl některé voliče přilákat zpět, když mě na kandidátce uvidí. Možná si vzpomenou, že jsem se vždy snažil pracovat ve prospěch našeho kraje. Možná si také řeknou, co tam ten Zahradník zase leze. Uvidíme. 

Co budete považovat za úspěch? Na kraji máte osm z 45 zastupitelů, předtím jich bylo 19, a mezi lety 2004 a 2008 dokonce 27. 

Řeknu, co budu dělat já. Kandidovat na hejtmana. To znamená, že mojí snahou bude, aby ODS vyhrála. Ta cesta je složitá, protože naše preference nejsou nejvyšší. Zisk více než 10 procent nás postaví do pozice, kdy můžeme být zajímavým koaličním partnerem. To bych považoval za úspěch. Ale jsem připraven se i ve svém věku naplno zhostit nejvyššího postu. 

Budou v kampani stačit regionální témata, nebo se předvolební boj stočí i na celostátní či celosvětové problémy? 

Jsem přesvědčený, že hlavní mají být krajská témata, která můžeme ovlivňovat. Proto považuji za důležité dopravu, kde máme co zlepšovat. Pak je tady zdravotnictví, sociální sféra, školství z hlediska podpory zájmu o technické obory, Temelín a jeho budoucnost. 

Minimálně téma migrace asi pominout nepůjde? 

To je jedno z evropských až globálních témat, kterému se nevyhneme. Teď tady nic takového není, ale kdyby třeba zavřeli německé hranice, tak jsme s Jihomoravským krajem první na ráně v případě migrační vlny. Pak region a jeho složky musí být připravené, kraj se pak může stát významným koordinátorem při řešení situace. Chci o tom mluvit, ale kampaň na tom stavět nehodlám. 

Zatím ODS představila vás jako lídra, jak bude vypadat zbytek kandidátky? 

Rád bych, aby byl na druhém místě senátor a starosta Chýnova Pavel Eybert, pak uvidíme, jaké budou další stranické nominace. Každý musí být přínosem. Uvítal bych účast našich úspěšných starostů, kteří obstáli i v těžkém období pro ODS. 

(Autor: Lukáš Marek) 

RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady