10. června 2018

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Kdo by teď vyhrál volby? Výsledky aktuálního průzkumu v diskusi šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury, člena předsednictva SPD Radka Rozvorala a místopředsedy ČSSD Martina Netolického.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Hosty další části otázek jsou předseda poslaneckého klubu občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura. Vítejte. Hezké nedělní odpoledne.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítám i člena předsednictva SPF Radka Rozvorala. Vítejte.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Dobrý den. Děkuju za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Hezké odpoledne a vítám i místopředsedu sociálních demokratů Martina Netolického. Hezké nedělní odpoledne.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dáte Andreji Babišovi klid na práci?

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Já nevím, co je to klid na práci?

Václav MORAVEC, moderátor:
No, že konečně se sestaví vláda a aspoň budeme mít vládu s důvěrou.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Mě to docela pobavilo, protože předpokládám, že pan premiér klid na práci má a předpokládám, že vláda už když se tak spěchalo s jejím ustavením koncem minulého roku, tak určitě asi to bylo právě protože se na práci těšil. Takže já předpokládám, že pracuje a stejně tak jako pracují ministři a já nevím, co by se mělo v téhle věci změnit. Co by se mělo zásadně změnit tak je především to, že by měla vláda fungovat s důvěrou poslanecké sněmovny, protože nejsme v prezidentské ani poloprezidenstském systému, ale jsme skutečně parlamentní demokracií a z toho by se mělo vycházet.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď čekáme na vás zhruba měsíc, než vy nám řeknete na konci týdne, jestli to referendum dopadlo ve prospěch účasti ČSSD ve vládě či v neprospěch.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že to referendum nakonec se ukazuje, že bylo dobré rozhodnutí, protože je to snad poprvé, kdy členská základna jakékoliv politické strany se takto aktivizuje a vyjadřuje se jako celek. My na rozdíl od SPD, které se tak jmenuje strana nebo Svoboda a přímá demokracie, ta my jsme přímou demokracii aplikovali přímo v rámci referenda a já jsem zvědavý na tem výsledek a velice mě těší především účast, protože členové skutečně se účastní referenda, mají zájem a ukazuje se, že sociální demokracie funguje a funguje dobře.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste zvědavý, když v politických kuloárech se říká, že už je to jasné. Že drtivá většina rozhodla a že do té vlády půjdete?

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Já jsem zvědavý, stejně tak jako jsem zvědavý, jak dopadnou třeba komunální volby. Prostě takové ty spekulace dopředu jak to dopadne a nedopadne si myslím, že jsou předčasné, protože sociální demokracie má jasnou strukturu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy jako členové vedení to víte, akorát jste si zakázali ta data průběžně zveřejnit.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Předsednictvo se sejde 15. června a skutečně všechno ostatní jsou neoficiální informace, takže já bych počkal na 15.

Václav MORAVEC, moderátor:
Podle těch neoficiálních informací většina rozhoduje, že ano. Bude to pro vás překvapení, pokud většina, více než 55 % z těch, kteří odevzdali hlas, řekne: „Pojďme do vlády".

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Já patřím mezi lidi, kteří jsou schopni akceptovat obě dvě řešení. To znamená, dovedu si představit jedno i druhé. Pro sociální demokracii to není vůbec jednoduchá situace. Obě dvě řešení mají svá pro a proti a pokud se členská základna vyjádří, že do té vlády máme vstoupit, tak je to samozřejmě rozhodnutí, které budeme a musíme akceptovat, ale zároveň se musíme také dostatečně vymezit vůči hlavnímu koaličnímu partnerovi, protože není možné, aby sociální demokracie byla jenom nějaký přívažek.

Václav MORAVEC, moderátor:
A teď se dostáváme k tomu, co bezesporu zajímá nejen hosty ve studiu, ale zároveň i vás diváky. Jaké jsou tedy nejnovější volební predikce, pokud by se teď konaly volby, jak by to dopadlo. Česká televize, Otázky a trendy 2018 nabízejí nejnovější volební model, který přináší zajímavé věci. Nejvíce respondentů by hlasovalo pro hnutí ANO. ANO jako favorit voleb, ale historicky v našem šetření za poslední dva roky nejhorší výsledek pro hnutí ANO. Meziměsíčně spadlo o 4 %. V současnosti by hnutí ANO získalo 27 % voličů. Trend jasný pokles. Druhé místo občanská demokratická strana, která poslední měsíce roste. 16, 5 % zaujímá ODS. Třetí Piráti by získali 14, 5 %, také z té střednědobé perspektivy Piráti rostou od sněmovních voleb. Hnutí SPD, to se drží teď aktuálně na 9 %, komunistům by svůj hlas odevzdalo 7, 5 % dotázaných. Sociální demokraté zůstávají stále na 7 %, takže vyjednávání o vládě i personální změny v ČSSD zatím výrazně s preferencemi ČSSD nehýbají. Osmičku vyvolených uzavírají Starostové a nezávislí a TOP 09. Lidovci by se nedostali do Poslanecké sněmovny, ale tady v souvislosti s metodologií upozorňuji, že ta 5% smrtící hranice pro vstup stran do Poslanecké sněmovny tam to rozvržení je v rámci statistiky chyby a stále jsou to ty tři politické strany tak, jako jsme to viděli v loňských říjnových volbách, které se pohybují na té 5% hranici a tam z těch střednědobých trendů výraznější posuny nejsou. Podrobnosti k exkluzivnímu sociologickému šetření a ke květnovým volebním preferencím, které teď zveřejňujeme připojuje analytik společnosti Kantar TNS Pavel Ranocha.

Pavel RANOCHA, analytik Kantar TNS:
Zprávou číslo 1 za tento měsíc je poměrně výrazný propad preferencí hnutí ANO. Jsou to nějaké 3 % body od dubna a dokonce 6 % bodů od února, kde byly ty preference v nějakém lokálním maximu. V tuhle tu chvíli těch 27 % bodu je číslo, které je nejnižší za poslední 2 roky. Druhou zprávou je pokračující a poměrně už markantní vzestup ODS, která je v tuhletu chvíli na 16 % a když jsem pátral směrem do minulosti, kdy naposledy ODS byla na těchto číslech, tak jsem se musel dostat až do let 2011-12.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova Pavla Ranochy, analytika společnosti Kantar TNS. Ještě dodám, že sociologické šetření Kantar TNS pro Českou televizi se uskutečnilo mezi 12. květnem až 1. červnem prostřednictvím metody Katy, reprezentativní vzorek 1 200 respondentů a do volebního modelu vstoupili ale ti, kteří by šli či deklarují, že by šli k volbám, což je 868 respondentů. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí plus mínus 1 a plus mínus 3 %. Zbyňku Stanjuro, co říkáte těm číslům?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ten projekt jste nazvali Trendy Česka a pro nás je důležitý trend, vlastně trend od loňských voleb, kdy nám vlastně neustále pomalu ale jistě stoupají preference. Já věřím, že ten trend udržíme, protože opravdu reálný test voličských nálad budou říjnové komunální a senátní volby, nicméně se ukazuje, že voliči rozumí naší politice po volbách. Rozumí tomu, jak postupujeme. Podle mě oceňují naši zásadovost. Oceňují...

Václav MORAVEC, moderátor:
Opozice vám tedy prospívá?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že ano. Hlavně nám prospívá hlavně to, že děláme to samé, co jsme říkali před volbami, protože nám to mnozí nevěřili, přesto že ti, kteří nám nevěřili, nás vyzývali, abychom ten svůj postoj změnili a současně přicházíme s konkrétními návrhy zákonů, které odpovídají našemu programu snížení daní, snížení byrokracie. Podle mě ukazujeme svoji kompetenci v Poslanecké sněmovně, taky neústupnost v programových věcech. A já věřím, že ten trend bude pokračovat. Když se na to podívám obecně, tak vlastně ti, kteří jsou v opozici. V jasné čitelné pozici těm ty preference rostou. U těch ostatních buď stagnují nebo ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale v opozici je tady i SPD.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
SPD není v opozici. To jenom slovně. Reálně v opozici není. Měli jsme mít jedno z témat i fungování Poslanecké sněmovny od voleb.

Václav MORAVEC, moderátor:
To bude.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Takže jsem si udělal nějakou statistiku, tak reálně SPD je, já bych řekl, nejvěrnější spojenec vládní strany dnešní jednobarevné vlády. Proč ne. Já jenom konstatuju fakta, žádným způsobem to nekritizuji. Ale pak pro mě docela logické, pokud je někdo v opozici, pokud je někdo v koalici a případně ta vládní strana dělá částečně i program, tak je logická reakce těch voličů, tak dělají ten náš program, pro bychom případně nezměnili preference, proč bychom nedali hlas té případně silnější straně, protože musíme podle mě rozlišit politická prohlášení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jen teď vstoupím do vaší řeči, protože bych chtěl, aby Radek Rozvoral za SPD mi řekl, jestli...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale pak jsem schopen dát konkrétní čísla na konkrétních číslech na o hlasování o zákonech, o personálních věcech, o mimořádných schůzích se jasně ukazuje pevné spojenectví ANO, SPD, KSČM, a to referendum, bych chtěl trošku pozlobit pana místopředsedu o tom, jestli ti tři vezmou do party čtvrtého nebo ne, protože nic nenasvědčuje tomu, že by ta fungující sněmovní koalice přestala fungovat. Vy jste chtěli nějaké podmínky, aby to nebylo abyste neprosadili, tak podle mě to bude pokračovat dál buď ve třech anebo ve čtyřech.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak vy jste tady se rozhodl, že budete provokovat oba dva spoludiskutující. Radku Rozvorale, pro vás, to, že se držíte zhruba na těch číslech, které jste získali v říjnových sněmovních volbách, je to zklamání a může to být dáno tím, že tady Zbyněk Stanjura říká, že jste vlastně součástí vládní koalice alespoň v Poslanecké sněmovně?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Ne, tak součástí vládní koalice samozřejmě nejsme. Je pravda, že u některých zákonů jsme hlasovali stejně jako ANO a třeba KSČM, ale u některých zákonů hlasujeme i s ODS, to prostě tak je. A prostě z toho je vidět, že ten náš program se prostě prolíná s hnutím ANO a KSČM asi nejvíce. A co se týče volebních preferencí, tak prostě my jsme zvyklí na to, že nám veškeré agentury vždycky historicky dávaly minimálně o 3-4 % méně.

Václav MORAVEC, moderátor:
To ale jako dodám, že opravdu není problém Kantar TNS, protože ta se trefila i do toho volebního výsledku v Trendech Česka, takže...

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já mám tady pro vás analýzu průzkumu veřejného mínění, který byl dělaný před krajskými volbami v roce 2016, kterou jste si udělali nebo kterou si nechala udělat Česká televize od agentury Median a Stenmark.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale mluvím o Kantaru, takže s dovolením.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Kantar je přejmenovaný.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, není přejmenován. Median a Stenmark existují, takže.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Dobře, nevadí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože se teď bavíme o této konkrétní agentuře, která dlouhodobě dělá Trendy Česka, takže nevnášejte sem jiné agentury. Ale ptám se vás, jestli ta stagnace vašich preferencí může být dána možná i chybnou politickou ve vztahu k vašim voličům.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
To bych neřekl. Já bych se ještě vrátil k těm preferencím, protože určitě důležité u preferencí je, kdo si je nechává dělat, kdo je dělá a jak je položená otázka. To je prostě velice důležité. Prostě tou otázkou se dá ovlivnit spousty voličů a bylo to samozřejmě vidět i na tomhle tom projektu, který já tady mám, což si nechala udělat Česká televize před krajskými volbami, byla to teda jiná průzkumní agentura, a tam v té analýze mám srovnánu stranu TOP 09 a nás před krajskými volbami a vy jste na základě těhle předvolební průzkumů dělali předvolební debaty.

Václav MORAVEC, moderátor:
Podívejte, já se vás ptám.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Nechtě mě domluvit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ten průzkum byl čtvrt roku před krajskými volbami.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Ne, tohle to je děláno někdy v září před krajskými volbami.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano a volby byly na konci října. Takže to říkám, 2 měsíce.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
No, ale já jenom aby si lidé udělali představu, jak se takové…


Václav MORAVEC, moderátor:
Takže když se vám preference nelíbí, takže začnete zpochybňovat výzkumy.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Te, to není, že se nám to nelíbí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, to, co tady děláte.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Taky jsou jasný data, jak to při těhletěch preferencích bylo a TOP 09 dostala v každém kraji nad 10 %, někde dokonce a 18 a v celkovém průměru to dělalo 14 %.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mohu se vás zeptat?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Realita voleb však byla úplně jiná a to s celkovým průměrem 5, 2, to znamená, celkový rozdíl byl 9 %.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mohu se vás zeptat, jaký je rozdíl, promiňte, pane...?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
V některém kraji jako ve Středočeském to byl 11 % rozdíl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaký je rozdíl mezi volebním potenciálem a volebním modelem?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Volební potenciál je, co můžou ještě samozřejmě ty strany dostat, když se lidé rozhodujou, jestli nevědí a vědí.

Václav MORAVEC, moderátor:
A jaký je volební model.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Volební model je to, co jsou lidi 100% rozhodnutí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže jaký je rozdíl mezi volebním potenciálem a volebním modelem?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
No nějaký procenta tam budou, ale prostě jak tady jsou.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je to, co vám napsalo vaše tiskové oddělení, ale.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Ne, to jsem si dělal sám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale...

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Tuhle analýzu jsem si dělal já sám.

Václav MORAVEC, moderátor:
A ten průzkum, o kterém vy teď citujete, byť říkám, že je od jiné agentury, tak je to volební potenciál nebo volební model?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Takže proto jsem říkal, že záleží.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se vás, jestli je to volební potenciál nebo, ptám se, jestli ta čísla, která citujete je volební potenciál nebo volební model.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
No to já se tady můžu podívat co to je, jestli to tady bude napsaný. Je to aktuální volební potenciál.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak vidíte. Proto ta čísla jsou daleko větší, protože tam se ukazuje.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Ale promiňte, pane moderátore, 11 % rozdíl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože to je volební potenciál. Podívejte se na volební potenciál a je 2 měsíce před volbami.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
My jsme v těch debatách, my jsme v těch debatách byli ve třech, TOP byla skoro ve všech a pak má rozdíl 9 %.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já chápu vaši politickou strategii.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Tohle se nám prostě, tohle se nám prostě nelíbilo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Že jde vám o to.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Pokavaď se bavíme o průzkumech, tak jsem to chtěl občanům nějakým způsobem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale bavíme se o průzkumech jiných agentur. Bavíme se o volebním potenciálu, který vy teď směšujete s volebním modelem. Trendy Česka a Kartan TNS všechny sociologické agentury přiznávají, že měl ty nejlepší výsledky, ať už při volbách roku 2013, při loňských volbách, při prezidentské volbě, proto se vás ptám, proč tady zmiňujete zas jiné kritérium, což je volební potenciál, ještě navíc zmiňujete průzkum, který se uskuteční téměř čtvrt roku před samotnými volbami.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
/nesrozumitelné/ sám. Sám jste řekl, že to byl měsíce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dva měsíce. Ne, to jsem neřekl. Já jsem řekl 2 měsíce, protože začátek, myslíte si, že to je zásadní problém, proč zpochybňovat ta data, protože vy zůstáváte na svém. Ukazuje se, že sociálním demokratům ta opozice by mohla vyhovovat více než účast ve vládě, protože občanští demokraté a Piráti jsou ty strany které teď aktuálně jdou nahoru.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Já jsem skoro měl chvilku měl pocit, že tady s panem předsedou Stanjurou jsme navíc, protože ta diskuze o tom, co se dělo před dvěma lety před krajskými volbami mi přijde absolutně nevhodná, protože tady mluvíme o aktuálním.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, berme to tak, že to je strategie SPD ukazovat, že Česká televize je řízená TOP 09.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
V tom případě je mně SPD líto, protože…

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
To jsem neřekl.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Protože si myslím, že bychom měli mluvit o těch aktuálních tématech a aktuálních...

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto jste tady zmiňoval ta data.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
A aktuální téma je to, co jste zveřejnili a spíš bychom se měli nad těmi daty zamyslet a přesně jak říkal pan předseda Stanjura, je to o určitých trendech. Já první, co považuji za docela silné sdělení, že Poslanecká sněmovna tak jako tak by i po předčasných, případných předčasných volbách byla rozdělaná. Jestli jsem zaznamenal správně, tak by bylo místo 9 ani 8 stran, což znamená, že to dělení je evidentní. A pokud jde o výsledek sociální demokracie, tak zaprvé jsme de facto půl roku po neúspěšných volbách pro sociální demokracii a my jsme se zaměřili jako nové vedení především na fázi stabilizace. Když ODS měla svých 7 %, tak ji musela projít určitými vnitřními procesy a nedá se říci, že návrat důvěry u veřejnosti je věcí měsíců, ale skutečně je to dlouhodobou prací vedení, které musí fungovat jednotně a kompaktně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Platí to o vašem současném vedení, když se podíváme i na rozdílné názory zda jít či nejít do vlády a nejde jenom o vedení, ale i o krajské organizace, protože Jaroslav Foldyna je třeba výrazným kritikem toho vstupovat do vlády a...

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Ale zároveň říká, stejně tak jako ta druhá část, že budou respektovat rozhodnutí sociální demokracie jako celku, a že sociální demokracie i jedná a proto i poslanecký klub bude hlasovat jednotně. Tak to zaznělo od všech poslanců, které máme, byť jsou i další, kteří mají rozdílné názory. Já myslím, že to je to podstatné, že diskuze probíhá uvnitř dané politické strany, ta politická strana vybere nějakou strategii a s tou potom jde. Pokud členové rozhodnou jít do vlády, budeme to respektovat. Já, jak jsem naznačil, dovedu si představit i tu druhou variantu, protože tak jak já si čtu především výsledky tohoto průzkumu, tak je jednoznačné, že Andreji Babišovi paradoxně zůstávají už dneska de facto zejména levicoví voliči a ti poslední pravicoví nebo středoví, kteří byli v minulosti voliči ODS, TOP 09 a přešli k Andreji Babišovi, tak se možná vrací dneska k ODS, což je poměrně silné sdělení a musíme si jasně říct.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano a s ním Andrej Babiše hnutí ANO se stává.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Ano, je prostě levicová strana, levicové hnutí, ale jak já chci dodat, a to je ten problém, který já vnímám a v politologii podle mě neexistuje, že to je liberálně populistické hnutí, ale řízené pravicovými lidmi a to dlouhodobě bude neudržitelné. O tom jsem já přesvědčený, a proto sociální demokracie na té levici má své místo a bude mít určitě z dlouhodobého hlediska.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy teď vlastně velmi detailně pozorujete ty trendy, které ukazují právě ta sociologická šetření v rámci Česka 2018. Proč by lidí volili občanské demokraty, to je otázka na Pavla Ranochu, spoluautoru Trendu Česka. Tak ještě před tím, než tedy se na to podíváme a poslechneme si Pavla Ranochu, tak se podíváme ještě na to, jak se mění preference za ty poslední 3 měsíce. Tedy jak tady ten vývoj se odehrává. Autory průzkumu tedy zajímalo, jakou variantu dalšího vývoje by lidé preferovali v případě, že by se sociální demokracie rozhodla v referendu ať pro nebo proti. Více než polovina respondentů odpovídá, že se jejich rozhodnutí nemění, naopak 7 % by nyní volilo jinou stranu než před 3 měsíci. 5 % by před 3 měsíci volit nešlo, ale nyní by dalo nějaké straně hlas a 2 % by naopak dříve volila, ale nyní už ne. Podíl nevoličů zůstává stejný. V České republice máme aktuálně zhruba 16 % nevoličů. 1 200 reprezentativních respondentů v tom výzkumu. 7 % lidí za posledních 3 měsíce změnilo svou politickou stranu, které by dalo svůj hlas. Jaká je to zpráva pro českou politiku, protože nejmarkantnější je právě ten přechod. To, co nám vysvětlí i za pár okamžiků Pavel Ranocha, tedy přechod od hnuté ANO k občanské demokratické straně a posunutí hnutí ANO ze středové rozkročené strany, která v těch uplynulých letech sbírala mezi středově pravicovými a středově levicovými voliči tak příklon k hnutí ANO čistě k levici, což se týká i spolupráce hnutí ANO s KSČM a vstupu do vlády se sociálními demokraty. Pavel Ranocha a jeho podrobnosti.

Pavel RANOCHA, analytik Kantar TNS:
První z nich byla neschopnost vrcholných politiků hnutí ANO půl roku i více po volbách sestavit vládu. Ti lidé už jsou tak nějak celkově znechucení tou politickou situací a mnoho z nich by v tuhle tu chvíli zřejmě ani nešlo volit. A pak je tam druhý takový balík důvodů, a to je nějaká řekněme celková ztráta důvěry především v Andreje Babiše. Někteří lidé zmiňují, že až litují, že ho v těch podzimních volbách volili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč by lidé volili občanské demokraty, opět nejnovější analýza Pavla Ranochy.

Pavel RANOCHA, analytik Kantar TNS:
Zaprvé ti lidi často prohlašovali, že nějakým způsobem se snaží konsolidovat hlasy na pravici a začínají v ODS vidět nějakého potenciálně rovnocenného soupeře pro hnutí ANO na té právě pravé části politického spektra anebo se vrací ke straně, kterou volili někdy dříve, někdy až hodně dříve a uvádějí, že začínají mít znovu důvěru v tu stranu, která se aspoň v jejích očích očistila.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neprospělo by vám, jako sociálním demokratům obecně být v opozici, protože ODS se tou opoziční pozicí v těch uplynulých 4 letech a teď v dalším roce v očích voličů očišťuje, protože ti, kteří touží po moci, tak jdou právě k těm, kteří jsou ve vládě?

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Já jsem měl jednoznačná prohlášení bezprostředně po volbách, protože pro sociální demokracii bylo evidentní, že se musí stabilizovat především, aby získala potenciál růstu a samozřejmě s novými lidmi. Postupně se tak snažíme. Otázka je skutečně predikovat vývoj. Ono se to úplně nedá, protože politika je neuvěřitelně dynamická a já nevím, co se objeví v následujících měsících a letech. Takže co se stane za 5 let, já opravdu nevím. Každopádně, když se budeme zabývat třeba vývojem preferencí právě občanské demokratické strany, tak pokud dnes se ta strana dostává na čísla před 7 lety, tak je přesně z toho vidět, že je to pozvolný nárůst, který vychází právě z postupů vedení, které bylo zvoleno. Takže je to potřeba respektovat. Já se domnívám, že sociální demokracie má potenciál a že naopak přesvědčí voliče hnutí ANO, stávající sociálnědemokratické voliče v rámci hnutí ANO, že se mají vrátit ČSSD, protože jak říkám, jestli si někdo myslí, že pan předseda Babiš a celá řada dalších představitelů, kteří kandidovali jako lídři na kandidátkách hnutí ANO, že jsou to levicoví lidé s tím, že to tak opravdu myslí upřímně, tak já většinu z nich znám a troufám si říct, že jejich hodnoty jsou úplně jinde. Takže proto zdůrazňuji, že hnutí ANO je projekt časově omezený a domnívám se.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale voliči hnutí ANO vnímají ANO jako levicovou politickou stranu, vám naopak váš zakladatel Václav Klaus doporučuje, aby ODS posunula hnutí ANO směrem doprava a teď cituji Klausova slova: „Hnutí ANO je ideově beztvará hmota. Bylo by 100krát lepší, kdyby byla vláda ANO a ODS.“ To znamená, doporučuje vám vstup do vlády s hnutím ANO, abyste tlačili hnutí ANO doprava, zatímco ono samo se teď tlačí doleva.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Zaprvé mě potěšily ty důvody, proč nás ti občané zvažují, jak říkají, že by nás volili, protože my sami sebe chápeme jako politickou alternativu hnutí ANO a chápou to i voliči a to je vidět. A podle mě příští volby, příští sněmovní volby budou o tom, jestli příští vládu po volbách bude sestavovat hnutí ANO nebo ODS. Takhle my to chápeme. My, když jsme zvolili to nové vedení, když přišel Petr Fiala a byl zvolen předsedou, tak si pamatuju v těch prvních měsících říkal, že to odhadl na 8 let, abychom se dostali zpátky na ty vítězné pozice. Abychom my byli nejsilnější vládní strana a sestavovali jsme vládu, vybírali jsme si koaliční partnery a diktovali jsme program. Pokud se podíváte do vládního prohlášení první Babišovy vlády a druhé Babišovy vlády, tak tam vlastně příliš velkých rozdílů nevidíte. Já souhlasím s tím, že to je program levicové vlády. Je logické, že pravicová strana jako ODS je v opozici. Co mi nejvíc vadí na té nové vládě a co nejvíc vyčítám kolegům z ČSSD ne to, že se rozhodli jít do vlády s Andrejem Babiše. Každá strana má právo se rozhodnout, zda bude vládní nebo opoziční a já plně respektuji rozhodnutí té či které politické strany, ale že do té vlády přivádějí komunisty. My tomu budeme říkal polokomunistická vláda, protože když porovnáte to prohlášení první a druhé Babišovy vlády, tak těch mnohem víc změn je tam ve prospěch KSČM a jejich požadavků, než ve prospěch ČSSD. Je to poprvé od roku 89, kdy komunisté mluví do personálií, programu, zahraniční politiky, bezpečnostní politiky, přitom paradoxně nedopadli o nic lépe, než kolegové v sociální demokracii, také mají 15 poslanců. Ty kluby jsou vyrovnané. A já to pozoruju v té Poslanecké sněmovně, jak jim neuvěřitelně narostl hřebínek. Ti zapomněli na to, že mají špatný volební výsledek. Ti se hrozně těší a vy jim to umožňujete. To je to, co já vám vyčítám, protože to není žádná skrytá koalice, to je regulérní koaliční strana a chtějí místa v dozorčích radách, ve státních firmách. Já jsem zaznamenal, pane místopředsedo, že jste přijali usnesení, že je na vládní úrovni, jak budete spolupracovat s SPD, ale to samé usnesení máte s KSČM, takže jednou to platí, jednou to neplatí. A jestli já bych něco vyčítal, tak to, že tam jdou komunisté. Ne to, že se sociální demokraté, jestli se rozhodnou nebo nerozhodnou jít do vlády. Je to plně na uvážení členů. V tomto případě členů, když mají referendum v sociální demokracii, ale to je věc, kterou budeme kritizovat a která mě taky mrzí, protože byly jiné varianty. Kdy by mohli být sociální demokraté ve vládě, přitom tam nemuseli být komunisté. Nicméně ty varianty zůstaly někde pod stolem. Kdybyste trvali na svých podmínkách před volbami i po volbách, po prvních neúspěšných námluvách, kdy jste vlastně ukončili jednání. Já si pamatuju ty tři silné podmínky vás, abyste vstoupili do vlády s hnutím ANO. Ani jednu jste neprosadili. Já to zase respektuju, ale připadá mi zvláštní, když nějaká strana řekne: Máme tři základní podmínky: 1/ když bude premiér nepravomocně odsouzený odchází, padá vláda. Neplněno, neprosazeno. Druhá: Když dají ministři za ČSSD demisi vláda končí, neplněno, není to tam. Padá. Třetí podmínka: Výměna členů SPD ve vrcholných funkcích Poslanecké sněmovny. Nesplněno. Padá. Já to nekritizuju, jenom konstatuji, že jste měli tři zásadní podmínky a ani jednu v tom.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
To teda, pane předsedo, jste špatně četl, protože pokud já znám podrobnosti spolupráce, tak jak o pravomocně odsouzeném členovi vlády se tam hovoří. Hovoří se tam i o situaci, když odchází ministři za ČSSD, tak to znamená, že končí celá vláda.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Končí koaliční smlouva, ale ne vláda. To je zásadní rozdíl.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
A tak dále, takže.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Počkejte, pane předsedo, to je přece zásadní rozdíl, jestli padá vláda anebo jestli končí koaliční smlouva.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Pane předsedo, já jsem vás...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Omlouvám se.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Vy jste měl docela velký prostor, řekl jste spoustu věcí a je to opravdu vidět, že to je věc výkladu. Já ten výklad mám zcela jiný, protože jestli chcete slyšet můj názor na vládu, tak já se domnívám, že pokud bývalá vládní koalice včetně KDU-ČSL, kdy dohromady většinu dala, tak pochopitelně by se toto řešení nabízelo. Ale když hnutí ANO pravděpodobně z nějakých osobních důvodů, a to je to nejhorší, že já mám pocit, že v té české politice v současné době už to není souboj hodnot, ale je to skutečně souboj nějakých osobních nevraživostí a čím dál více se prohlubuje, tak já vůbec nevím, proč hnutí ANO právě nepřišlo s touto variantou. Přišli s variantou KSČM, je to na jejich zodpovědnost, protože mají problém prostě sestavit vládu dlouhodobě a ono to trošku ukazuje právě, že tu ideovou rozkročenost, která se do jisté míry zdála donedávna výhodou, tak je to prostě nevýhoda. Evidentní nevýhoda. Pokud bych měl být já ten hlavní, tak já bych samozřejmě oslovil své bývalé koaliční partnery. To, že tady došlo jenom v jednom případě a v druhém ne, to se musíte zeptat pana předsedy Babiše. Asi k tomu měl nějaké osobní důvody. Mně osobně to třeba mrzí, protože jak pana předsedy Bělobrádka, tak dalších kolegů si velmi vážím za to, co v minulé koalici dělali, ale prostě to nebylo možné. Takže jestli je tato varianta na stole, tak sociální demokracie zaprvé neporušuje svoje usnesení, protože se hovoří o vládní úrovni a zdůrazňuju, že, pane předsedo, žádní ministři do Strakovy akademie vstupovat nebudou. To je ta vláda. To je úřad vlády. Tam chodí ministři a žádní ministři za KSČM do toho vstupovat nebudou. A z čeho já mám obavy, a ty budu opakovat pořád, jestli bude existovat vládní koalice, kde bude sociální demokracie a hnuté ANO a vedle toho bude druhá koalice ve sněmovně, kde bude ANO, SPD a KSČM, tak pro mě je to model nepřijatelný a budu neustále upozorňovat i své kolegy, že takto to prostě fungovat nemůže. Nemůžou existovat dvě koalice. Jedna ve Strakovce a druhá ve sněmovně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak se k té sněmovní koalici, v těch klíčových rozhodováních postavíte vy, jestli vznikne jiná vláda na jiném půldorysu a nebude jednobarevná?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
My samozřejmě vládu, která se teď sestavuje na modelu ANO a ČSSD podporované KSČM samozřejmě nepodpoříme, protože mým důvodem je nedůvěra v ČSSD. Ta vláda bude nestabilní, protože jsou vrcholní politici ČSSD rozhádaní mezi sebou. Ze Senátu to politici nechtěj, z Poslanecký sněmovny to chtěj někteří nebo z vedení hlavně teda to chtěj. A myslím si, že i bývalí ministři za vlády pana Sobotky ani jeden z nich tu vládu 100 % nepodpoří, to o tom hotovo, o tom jsme přesvědčený.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy myslíte, že nebudou respektovat výsledky vnitro...

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já takový názor, co teda vnímám a vidím, tak si myslím, že to pro ně bude velice, velice problematické.

Václav MORAVEC, moderátor:
Oni tvrdí, že budou respektovat to vnitrostranické referendum. Vy už máte v SPD jasno. Pokud vznikne ona menšinová vláda sociálních demokratů a hnutí ANO tolerovaná KSČM, tak budete aktivně hlasovat proti vyslovení důvěry.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Samozřejmě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Změnila by se ještě nějak ta situace, pokud by s vámi Andrej Babiš začal jednat, abyste tu vládu tolerovali případně?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Jsme na to samozřejmě připraveni. Pokavaď ČSSD ve svém referendu neprohlasuje vstup do vlády a nevstoupí do vlády a hnutí ANO nás osloví, tak my jsme na tu variantu připraveni a jsme schopni ji podpořit vládu odborníků nominovanou hnutím ANO za výměnu prohlasování našich některých programových bodů.

Václav MORAVEC, moderátor:
I když se to části vašich voličů nemusí líbit. Já chápu, že opět můžete tady zpochybňovat sociologická šetření.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Ale samozřejmě to tak může být. My to taky tak vnímáme, že části našich voličů se to nelíbí, ale my stále tvrdíme, že pokavaď budeme chtít prosadit body našeho programu, tak prostě bez spolupráce s hnutím ANO to prostě nejde. Mají 78 poslanců a bez nich to prostě ve sněmovně nejde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto jste tak i loajální k hnutí ANO v některých těch klíčových zasedání, což tady kritizuje...

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Nevím, jestli loajální, ale prostě hlasovali jsme podle nejlepšího vědomí a svědomí, tak prostě takhle to nějak.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, počkejte vteřinu, protože když tady s Radkem Rozvoralem právě popisujeme to, co by lidé chtěli. Pokud by náhodou příští týden oznámili sociální demokraté, že u nich nedopadl vstup do vlády hnutí ANO, co si myslí veřejnost. Jaké varianty z těch možných by uvítala. Podívejme se tedy na ta data. Mohli si vybrat respondenti z několika variant, co by se mělo v české politice dít, pokud sociální demokraté v referendu odmítnou vstup do vlády. Tedy pro variantu vlády hnutí ANO s komunisty a hnutím SPD, což je varianta, kterou upřednostňuje prezident republiky v případě, že sociální demokraté do vlády nevstoupí, tak se vyslovilo jen 14 % respondentů. A je to varianta až třetí. Čtvrtina respondentů by podporovala vládu hnutí ANO s jinými politickými stranami, ale bez účasti Andreje Babiše. To znamená, že to je možnost, ke které se přiklonila část veřejnosti. 29 % se přiklání k předčasným volbám, to je nejpreferovanější varianta. Možnost úřednické vlády zmínila desetina dotázaných a 15 % se nedokázalo pro žádnou nabízenou možnost v sociologickém šetření rozhodnout. Pro úplnost připomínám, že sociologické šetření se uskutečnilo mezi 12. květnem a 1. červnem prostřednictvím metody Katy a zúčastnilo se jej 1 200 respondentů. Jaké varianty dalšího vývoje, pokud by referendum nedopadlo, podporují voliči jednotlivých politických stran, tady je analýza Pavla Ranochy, spoluautorem výzkumu.

Pavel RANOCHA, analytik Kantar TNS:
Nejpreferovanější variantou, necelých 30 % lidí si ji vybralo, by byly předčasné volby, přestože vlastně politici celkem napříč spektrem tuhle tu variantu odmítají až jako poslední. Největší podporu má mezi voliči Pirátů a možná trochu překvapivě SPD. Mezi voliči této strany převažuje o hodně víc, než dokonce koalice ANO, SPD a KSČM. To jsme úplně nečekali. Druhou nejčastěji zmiňovanou variantou, kterou si vybrala zhruba čtvrtina občanů, by byla vláda hnutí ANO s dalšími stranami, ale ne bez Andreje Babiše, jakožto trestně stíhané osoby a preferují ji zejména voliči stran, které sami vlastně tuhle tu variantu dlouhodobě prosazují, cože je ODS, KDU-ČSL, Starostové, ale tahleta varianta vede také celkem s přehledem u voličů ČSSD, kteří zřejmě nejsou úplně nadšení z potenciálního vládnutí s Andrejem Babišem.

Václav MORAVEC, moderátor:
A právě otázka na vás ještě, Radku Rozvorale. Co říkáte tomu, že vlastně vaši voliči chtějí víc předčasné volby, než abyste se účastnili aktivně toho projektu s komunisty a s Andrejem Babišem.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
To znamená, je to přesně o tom, jak jsem říkal na začátku, že je prostě hrozně důležitý, kdo ten průzkum dělá. Já jsem před 14 dny viděl průzkum na konkurenční televizi, kde teda nejvíce si lidí zase přálo vládu ANO podporovanou SPD a KSČM a až druhou variantu si přálo vládu ANO, ČSSD a KSČM. Takže furt říkám, že je prostě hrozně důležitý, kdo si ten výzkum nechá dělat, jaké jsou položeny otázky a kdo ten výzkum…

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže tomuto výzkumu nevěříte.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já jsem neřekl, že nevěřím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, tak vy ho zpochybňujete, promiňte. Zpochybňujete ho tvrzením, že když se vás ptám, co říkáte na to, že vaši voliči, vaše jádro si přeje více předčasné volby, než abyste se účastnili vládního projektu a vy mi odpovíte jiným výzkumem, který si přeje něco jiného, tak zpochybňujete logicky, pokud ještě platí nějaká logika.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já je nezpochybňuji, já je srovnávám. Jeden říká to, jeden říká to a...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže myslíte si, že z pohledu vašich voličů předčasné volby nejsou preferované.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Samozřejmě může to být nějaká varianta našich voličů. Ale jak jsem řekl už před tím, když jste se mě na to ptal, proč si naši voliči nepřejí vstoupit do vlády s hnutím ANO nebo tolerovat vládu hnutí ANO, tak prostě my ty naši voliče a naše sympatizanty přesvědčujeme o tom, že prostě pokavaď budeme chtít prosadit náš program v současným rozpoložení Poslanecké sněmovny, tak bez hnutí ANO to prostě nejde. A to se snažíme našim voličům, našim sympatizantům vysvětlovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Oni na to zjevně neslyší, i když můžete říci, že na jiné televizi jste viděl jiný průzkum. Takže co mi odpovíte.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já jsem to jenom srovnal. Musíme se o to snažit prostě líp a je možný, že si to naši voliči přejí. Já to nezpochybňuju. Já jsem prostě ty průzkumy srovnával.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, pane předsedo?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Mě nejvíc překvapilo to nízké procento podpory té vlády ANO, KSČM, SPD. Ne že by mě to netěšilo, ale překvapilo mě, protože Andrej Babiš se zásadě tři dny po volbách rozhodl a tuhle koalici ve sněmovně ustavil a funguje 8 měsíců.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, promiňte, on podle svých slov ji ustavil proto, aby byla ustavená Poslanecká sněmovna.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
No, znamená to, to si ale přeložme. To je totiž podstatné, protože pokud pan předseda říká, tak já se musím zastat pana předsedy Stanjury, protože to je přesně tak. Aby byla ustavená Poslanecká sněmovna, to znamená: hlasujme o rozdělení, jak říká Tomio Okamura, korýtek, takže oni si rozdělili korýtka a tam hlasovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, tyto tři strany.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nebylo to podle poměrného zastoupení ve volbách.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
A to je potřeba vnímat, to znamená ta koalice reálně vznikla.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nebylo to podle poměrného zastoupení. Já jsem chtěl jenom říct, že to bylo vědomé rozhodnutí Andreje Babiše hned po volbách. Taky trvalo zhruba měsíc a čtyři dny, než byla ustavená sněmovna. Andrej Babiš hrozně rád srovnává tu situaci s rokem 2006, kdy tehdy sociální demokraté s komunisté měli 100 hlasů a asi dva měsíce blokovali. Respektive tam trvala skoro dva měsíce ustavující schůze. Takže zaprvé Andrej Babiš si to vybral vědomě, nikdo ho do toho nenutil. Zadruhé je nejdéle sloužící premiér bez důvěry. Nejdéle v historii České republiky. Zatím tu důvěru nevidíme, možná bude na začátku července, to ještě překoná. O kus to překonalo vládu Jiřího Rusnoka, ta taky vládla díky tomu, že byla rozpuštěná Poslanecká sněmovna a byly předčasné volby. Z těch variant, které tam jsou, tak my říkáme, že předčasné volby mohou být, až se vyčerpají všechny ústavní postupy. Tvůrci ústavy to předjímali, jsou tam tři pokusy o získání většinové podpory pro vládu ve sněmovně. My jsme tak trochu na startu toho druhého pokusu. Tím, že byl formálně jmenován premiér, pořád neběží ta lhůta, až bude jmenovaná druhá Babišova vláda, poběží těch 30 dnů a bude reálně v druhém pokusu. Zcela zbytečně jsme tady promarnili pět měsíců. Teď sice čekáme na referendum, ale před tím Andrej Babiš čekal na první část sjezdu ČSSD, pak čekal na sjezd KSČM, druhou šanci, protože mu to vyhovuje. Má jednobarevnou vládu, sice bez důvěry, on to tak moc nevnímá tu důvěru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, vy říkáte, že mu to vyhovuje, pane předsedo, jak mu to může vyhovovat, když on tratí. Ta sociologická data ukazují, že Andrej Babiš tím, že není schopen také získat důvěru pro svoji vládu a vládne bez důvěry, tak částečně tratí i hnutí ANO kvůli tomuto, tak Andrej Babiš.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Uvidíme, jestli to bude trend. Myslím, že to bude poprvé. Já bych byl rád, kdyby to byl trend. To řeknu otevřeně, kdyby ty preference hnutí ANO klesaly dál, to by byl výsledek dobré opoziční práce, takže to bych byl rád. Uvidím, jestli ten trend bude pokračovat. Reálně to asi vnímá ten rozdíl asi 2, 5 % body proti volbám, musíme to porovnat s těmi volbami. Já myslím, že právě proto, že si to uvědomuje, tak právě teď ten jeden den ty sociální demokraty potřebuje na tu získání důvěry jeho. Protože já se omlouvám, my v té sněmovně jsme a musíme si říkat pravdu. Programové prohlášení první i druhé Babišovy vlády je tato věta: „Vláda současně prohlašuje, že bude vycházet vstříc kontrole ze strany Parlamentu České republiky, kterému je ze své činnosti odpovědná.“ To je věta, kterou podepíšu. Nicméně, potom opozice třikrát svolá mimořádnou schůzi, já bych předpokládal, že vláda bude vycházet vstříc kontrole, podpoří program schůze, budeme vést debatu a pak se přijme nějaké usnesení. Tři schůze, třikrát neschválený program, vždy hlasy ANO, SPD a KSČM. Třikrát za sebou. To znamená, ta koalice ta funguje. Když se podíváte na zamítnuté zákony, což je to, co ta většina má, může zamítat zákony, tak zamítnutých zákonů bylo doposud 17. Tři senátní, 14 poslaneckých a z toho 5krát ODS, čtyřikrát TOP, 2krát KDU, 2krát STAN, jednou komunisté. SPD ani jeden zamítnutý zákon. Ta koalice prostě funguje, respektujme to, mluvme o tom, ale hnutí ANO se jakoby stydí, a to je to, co my říkáme. Nestyďte se za to, řekněte, že to takhle funguje. Takhle to pořád je. Pak tady mám těch 22 zákonů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, vy tady máte před sebou tabulku a děsím se, že z ní budete dál ještě číst, ale tady odpověď na zástupce.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já chci jenom na faktech ukázat, já se omlouvám, že ta koalice prostě funguje a že si ji vybral Andrej Babiš. Nikdo ho do ní nenutil.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy změníte v případě, že teď tedy nebudete s hnutím ANO moci nic prosazovat, protože budou mít uzavřenou koalici se sociálními demokraty a toleranční patent s KSČM, změníte nějak politiku ve vztahu k hnutí ANO v Poslanecké sněmovně, když vám tady váš spoludiskutující, který je v opozici říká, že vlastně opozicí nejste.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
My záměrně politikařit nebudeme a pokavaď to budou zákony, který máme i my ve svém volebním programu nebo politickém programu, tak samozřejmě pro ty budeme hlasovat taky, protože chceme změnit život lidí, chceme přidávat důchodcům, chceme přidávat rodinám s malými dětmi, které pracujou a které vedou řádný život. Takže pokavaď to bude o zákony, který máme my ve svém politickém programu, tak pro ně samozřejmě ruku zvednem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže ta strategie se nezmění nebo změní ve vztahu třeba k mimořádným...

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
My jsme slíbili voličům před volbami nějaký svůj volební program, nějakou svojí strategii a tu prostě chceme a budeme dodržovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady věc, která se ještě týká toho vyjednávání o vládě, pane místopředsedo Netolický. Setkal se váš předseda s prezidentem republiky, víme, že prezident republiky jasně v několika rozhovorech formuloval své výhrady k vašemu kandidátovi na post ministra zahraničí, tedy k Miroslavu Pochemu, který tedy má usednout na ministerstvo zahraničí. Andrej Babiš dává najevo, že by nechtěl mít konflikt mezi ministrem zahraničí, prezidentem republiky a premiérem jako trojčlenkou, která formuluje zahraniční politiku. Je pravdivá informace, že se uvažuje ještě o výměně resortu doprava za ministerstvo zahraničí. Že by ministerstvo zahraničí obsadilo hnutí ANO a vy jste získali dopravu, nebo už se resorty definitivně měnit nebudou.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Jak jsem byl ubezpečen panem předsedou Hamáčkem, tak se opravdu o resortech nejedná.

Václav MORAVEC, moderátor:
A jednat nebude?

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Jednat by se nemělo, ale nejedná. V žádném případě se nemění nominace, to znamená, že jména zůstávají stejná. Já myslím, že je to tak dobře, protože hlava státu v tomto případě má pouze potvrdit nominaci, která vychází formálně jednoznačně od předsedy vlády a pokud tady existuje nějaké koaliční dohoda, tak samozřejmě koaliční partneři se dohodnou na nějakých pravidlech a po té nominují konkrétní ministry. To znamená, prezident republiky měl relativní volnost v tom, jak bude vybírat předsedu vlády, ale nyní už by měl respektovat návrhy pana předsedy vlády. To znamená, takové to, jak to jsme to o ní slyšeli, ten kreativní výklad ústavy, já musím konstatovat, že pokud nějací ústavní právníci radí panu prezidentovi, že má úplnou volnost, tak jsou teda špatní ústavní právníci a je to totéž, jako je vláda bez důvěry, já nevím, jak dlouho a nikomu to nevadí. Já jenom chci zdůraznit, že pokud v jakémkoliv zákoně nebo v ústavě není konkrétně stanovená lhůta, tak neznamená, že je to navěky. To je naopak se má jednat, jakmile je to možné, to znamená, ihned, jakmile je to možné. Bez odkladu. My to neustále vykládáme tak, že je vlastně je to pohoda, že to nevadí, vždyť ono všechno funguje, ale ono to tak není, protože vláda bez důvěry, mimochodem upozorňuji, že je pouze údržba. To není nic jiného. To není žádný rozhovor.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte ale, prakticky mi teď vysvětlete, jak to bude, když, ne promiňte, když prezident republiky, abych zůstal u vašeho kandidáta na post ministra zahraničí, když prezident republiky se rozhodne nejmenovat, tak vy si to vysedíte a budete říkat: Prezident republiky musí.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Nevysedíte.

Václav MORAVEC, moderátor:
A nebude jmenován ministr zahraničí?

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Ne, do toho musí už zasáhnout Ústavní soud jednoznačně, protože už by tak jednou mohl definitivně říci výklad ústavy a to dělá samozřejmě Ústavní soud na základě konkrétních podnětů a jeden z těch podnětů by mohl být právě nečinnost v případě jmenování ministra zahraničních věcí. To znamená, ten Ústavní soud, co sídlí v Brně, tady není jenom zase jenom tak do počtu, ale myslím, že by mohl v tomto případě svým judikátem také upřesnit tuto kreativitu, která v případě ústavy a v případě těch lhůt a v případě toho všeho, co jsme si řekl, tak tady je. Ale jinak jenom taková drobná poznámka.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy byste se tedy obrátil jako sociální demokraté nebudete se měnit kandidáta a obrátili byste se na Ústavní soud.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Říkám svůj názor. Pokud by šlo o moji osobu, tak já bych tak určitě učinil. Jednou poznámku, kterou jste říkal o výměně resortu dopravy, když jsem slyšel, že má zůstat pan ministr Ťok, tak možná v rámci záchrany tohoto resortu by to možná stálo za úvahu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, pane předsedo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já teda pevně doufám, že to Ústavní soud rozhodovat nebude. Ta věc je přece úplně jasná a na tom se přece ukazuje, zda koalice funguje nebo ne. To jmenování ministrem je přece oboustranný akt. I ten ministr to přijímá. Neumím si představit, když premiér a předseda koaliční strany trvají na nějakém jménu, že ho prezident může blokovat. Ano, prezident může vést jednání, může říkat, mně se to nelíbí, ale pokud si budou trvat na svém, premiér předloží…

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Jenže otázkou je, jestli Andrej Babiš bude trvat.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Počkejte, ale to je jiná věc, kterou ale neřeší Ústavní soud, ale je to věc nějakých politických dohod a politických jednání. Ale to, že když premiér předloží seznam ministrů, já si neumím představit, že by jednoho nejmenoval prezident, to prostě není možné. A v tom případě by měl jako první protestovat premiér a říct: Buď všechny nebo nikdo. To je přece logické. Nezatěžujme takhle jasnou věcí Ústavní soud. Co by rozhodoval? Je to úplně jasné. Druhá, pak můžeme spekulovat, ale pokud platí to kteroukoliv vládu a kteréhokoliv prezidenta, pokud bude ústava platit, jak je dneska, pokud předseda vlády a předseda koaliční strany budou trvat na své nominaci, prezidentovi nezbyde nic jiného, než ho jmenovat, protože to je jediný ústavní postup. Takže se nestrašme tím, že půjdeme k Ústavnímu soudu. Já si neumím představit, že by taková vláda mohla fungovat bez ztráty sebeúcty, že jeden z těch jmenovaných jmenován není a ten post není obsazen. To si vůbec neumím představit, jak by taková vláda mohla fungovat. Ale podle mě je to věc politických jednání a ne toho jít až k Ústavnímu soudu.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
To já mám trošku obavy, že pokud nedojde k jakémukoliv judikátu v této věci, tak do budoucna si hlavy státu budou v tomto dělat, co chtějí a prostě nemůžou, přestože jsme změnili formu volby z nepřímé na přímou, tak se tím vůbec nezměnili kompetence hlavy státu, a to, že tyhle diskuze se vedly i za pana prezidenta Klause, za pana prezident Havla, to víme. Dneska je ta situace evidentně ještě posunutá dál a od toho ten Ústavní soud přece je, aby případné ústavní spory řešil.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale od toho je tady taky parlament, obě dvě komory, které mohou mít jasná politická stanoviska a vlastně svými konkrétními kroky, konkrétními rozhodnutími donutit, pokud by prezident nechtěl konat podle ústavy, aby to skutečně udělal. To je o té politické

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
A jaké konkrétní věci se můžu zeptat?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Například to, že premiér odmítne jmenovat vládu, pokud nebudou jmenovaní všichni ministři. Ta vláda prostě nevznikne. Ukončit druhý pokus. Třetí pokus.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
A můžu se zeptat, jakou roli v tom má ta Poslanecká sněmovna?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, nevyslovit.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Když mluvíte o osobě pana předsedy vlády, který je věcí exekutivy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Říkám, může skončit druhý pokus, pokud budou politické důvody i s opozicí, pak se dostává prezident úplně mimo hru. Je třetí pokus, případně předčasné volby. Všechno jde. Taky si neříkejme, že když něco pošleme...

Václav MORAVEC, moderátor:
Chcete tím tedy říci, že kdyby prezident republiky se rozhodl nejmenovat Miroslava Pocheho...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já mluvím v obecné rovině. Já neznám pana Pocheho, tak já nebudu říkat, jestli je to dobrý nebo špatný kandidát. Já jsem opoziční politik. Je to zodpovědnost koaličních stran, koaliční vlády a premiéra koho navrhují. Takže mně jde o instituce, systém, demokratické postupy, ty budeme hájit klidně ve složení s ostatními parlamentními stranami, protože krátkozraké je v tom vidět možný benefit jenom pro tu konkrétní stranu.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Ale pokud se ty ústavní instituce nedohodnou mezi sebou, tak tady musí být nějaká třetí autorita, a to je Ústavní soud. Ale já mám obavy, že prostě ta situace může být tak zablokovaná, že se prostě nedohodnou a přece můžeme být rádi, že Ústavní soud funguje a je velice rozumné...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale neukazuje to také na tu nestabilní.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Promiňte, poslední věc. Kdy Parlament selhal. Bylo to v roce 2013, kdy prezident nerespektoval vlastní ústavu, přišel do sněmovny s vládou, která nezískala důvěru, vy jste se bohužel nakonec za tu vládu postavili. V tom okamžiku sněmovna se neměla rozpouštět. Měla odmítnout vládu a trvat na ústavním principu, že kdo má 101, jedná. Kdo má 101, je jmenován. Kde se požádá o důvěru a pokud ji získá, tak vládne. To byl ústupek zcela zbytečný prezidentovi v té době.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Já teda se nechci vracet do retrospektivy, ale tam je, jestli si vzpomenete přesně na ten rok 2013, tak vláda důvěru nedostala a byla bez důvěry až do voleb a sněmovna se rozpustila na protest toho rozhodnutí prezidenta republiky, jestli se nepletu měnila se tehdy i ústava.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem hlasoval proti. My jsme hlasovali proti.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Ale vláda neměla důvody. To znamená to byla čistě prezidentská vláda s formálně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A tím, že se sněmovna rozpustila, tak nemohlo přijít k dalšímu pokusu, k druhému pokusu jmenování premiéra, získání vlády s důvěrou. To byla podle mě špatná reakce Poslanecké sněmovny na tu konkrétní situaci, kdy Poslanecká sněmovna nevyužila tu sílu, kterou vydávala Ústava České republiky. A já říkám, že máme nějaké pravomoci jak Sněmovna, tak Senát.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, já bych chtěl také slyšet Radka Rozvorala. Jak se na to dívá SPD, jestli by měla Poslanecká sněmovna nějak vstupovat jako do situací, kdy prezident se rozhodne nejmenovat premiérem a předsedou koaliční strany navrženého kandidáta na post ministra kupříkladu v tomto případě ministra zahraničí.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já teda nejsem žádný právník, natož ústavní právník, ale můj osobní názor na to je, že ústava říká, že prezident jmenuje na návrh předsedy vlády a že by prezident měl jmenovat podle mého osobního názoru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže by měl prostě respektovat přání.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Měl by respektovat přání premiéra.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono v souvislosti s těmi posty se diskutuje ještě o tom, zda by měly politické strany dosazovat své nominanty do firem, které jsou státní. KSČM říká, že svoji toleranci nedá zadarmo. Chce pojistky, záruky a konzultace. Jednou z nich je požadavek ovlivňovat nominace právě do vedení státních firem. Tady jsou slova Vojtěcha Filipa.

Vojtěch FILIP, /KSČM/, předseda strany, 12. 5. 2018:
Pro nás je to základní principiální věc opuštění nepolitické politiky. Prostě buď platí článek 5 Ústavy České republiky, že politické strany jsou tím základem, jejich svobodná soutěž, jsou tím základem pro politický režim a tedy i ekonomiku toho státu anebo tady budeme mít jenom aktivisty, kteří se budou o něco starat jenom chviličku a dlouhodobý rozvoj České republiky nebude žádný.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže komunisté budou požadovat tedy kontrolu státních firem. Jak to je s postoji vašich politických stran, protože kupříkladu hnutí ANO nechtělo trafikanty ve vedení státních firem. Teď už jim to nevadí. Byl stažen nominační zákon poslanců Kalouse, Ferance a Faltýnka na vydání zákona o výběru osob do řídících a dozorčích orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu, takzvaný nominační zákon. Mají mít zástupci politických stran právo obsazovat kupříkladu dozorčí radu ČEZ? Pane Rozvorale.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Trafikanty samozřejmě, my jsme proti tomu, aby se nějaký trafiky bývalým politikům dávali. Ale pokavaď si to mezi sebou nějakým způsobem ty vládní strany dohodnou, je to nějakým způsobem jejich dobrá vůle a když se na tom dohodnou, tak...

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybyste byl vládní stranou nebo SPD bylo vládní stranou, chtěli byste se na tom dohodnout?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
SPD vládní stranou není. V současné době ani nebude, takže to myslím, že v současný době to není na pořadu dne.

Václav MORAVEC, moderátor:
To ne, ale kdybyste byli vládnou stranou. Jaké principy byste hájili?

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
My jsme o tomhle tom ještě nějakým způsobem ještě nejednali, protože jak říkám, není to na pořadu dne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkat, takže nejste připraveni na tu situaci a teprve, to znamená, principy nemáte zakotvené.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Říkám, nejsme vládní stranou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jestli si mají strany, které jsou u moci obsazovat podle nějakých nominačních principů dozorčí rady státních firem.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
My jsme řekli, že prostě jsme proti trafikám pro bývalý politiky a tak se na to budeme tvářit i do budoucna.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže kdybyste byli ve vládě, tak byste razili tento model.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Tak bysme razili tento model.

Václav MORAVEC, moderátor:
Byť ve vládě nejste a před tím jste říkal, že nemáte zatím to rozmyšlené.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Protože jsem říkal, že nejsme vládní strana ani nebudeme vládní strana, pokavaď nevyjde referendum ČSSD o vstupu do vlády, budeme požádáni na to, jestli budeme tolerovat vládu Andreje Babiše, tak bysme nějakým způsobem tu vládu tolerovali, ale v našem i politickém programu máme uvedeno, že podporovat trafiky pro bývalé politiky nebudeme.

Václav MORAVEC, moderátor:
/nesrozumitelné/ ten nominační zákona, jak se díváte na ty požadavky KSČM, pane místopředsedo?

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Mně jenom přijde úsměvné, že se tady SPD baví prostě o nějakých trafikách tímto způsobem. Já prostě odmítám vůbec tuto diskuzi, protože třeba na Pardubickém kraji, když jsem nastoupil před 5, 5 lety do funkce hejtmana, tak jsme odpolitizovali dozorčí rady a pokud možno i výkonné orgány. To, že se tak neděje obecně, je chyba, ale já předpokládám, že i ty nominace, které přijdou z jednotlivých stran, tak že budou alespoň odborné, že to skutečně nebude pro nějaké bývalé politiky. A opravdu mně ta debata neustále ze strany SPD o nějakých korýtkách, které odmítá přijde hloupá zvlášť za situace, kdy bezprostředně po volbách vám to vůbec nevadilo. To já myslím, že těch korýtek ve sněmovně jste dostali hodně a je to pořád tak až trapná diskuze, kdy se něco vlastně dělá na jedné straně a mluví se úplně o něčem jiném. To znamená, že se neuvěřitelným způsobem prostě mění postoje, a to si myslím, že dobře není. Takže pokud jde o můj názor na nominace, podívejte, jednoznačně, pokud vládní strany nesou zodpovědnost, tak je jasné, že tam budou mít své nominanty ale odborné. A pokud Andrej Babiš nabídne konkrétní pozice v jednotlivých státních firmách KSČM, tak je to jeho zodpovědnost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže nebudete výrazně proti tomu protestovat.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Je to zodpovědnost předsedy vlády a vedoucí vládní strany.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já zastávám ten princip, že za ty nominace je odpovědný konkrétní ministr, případně premiér. To, že mají nominovat lidi, kteří jsou odborně zdatní, je přece jasné. O tom nechci vést debatu, aby tam byl někdo, tohle je úplně jiný případ. Vojtěch Filip chce zvýšit vliv komunistů ve státní správě. To není vůbec o odbornících. Chce, aby ukázal, že přivádí do vlády po 30 letech komunisty a je to jeden z těch prvků, který chce ukázat svým soudruhům, že už mohou sedět i v těch státních i polostátních firmách. Jestli zákon ano nebo ne, je na debatu. Já si myslím, že je důležitý, aby tu nominaci, za tou stál ten ministr a jestli k té nominaci přijde k tím, že osloví člověka, kterého zná nebo jiný mechanismus není důležité, ale když ten člověk selže ve své funkci, tak je třeba říct, že  taky selhal ten ministr. Že nemůže říct, že je tam ten představenstvo, dozorčí rada, ale já to myslím úplně jinak. Já jsem příznivcem přímé politické odpovědnosti, kompetence, vybírat kvalifikované lidi a taky skládat účty.


Václav MORAVEC, moderátor:
Musí k tomu být nějaký zákon?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nemusí. Podle mě nemusí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže ten nominační zákon není nutný.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Podle mě není nutný, to ale neznamená, že nejsme připraveni, když ho někdo předloží, debatovat o parametrech, ale podle mě není nutný. Máme dostatek zákonů. My se teď snažíme v našem velkém právním úklidu rušit desítky a stovky právních předpisů, a to by byl i jeden nový podle mě zcela zbytečný.

Václav MORAVEC, moderátor:
Velká politický diskuze jejímiž hosty byli předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. Děkuji.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji Radku Rozvoralovi, který je členem předsednictva SPD. Těším se na shledanou.

Radek ROZVORAL, člen předsednictva hnutí /SPD/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor:
A děkuji i místopředsedovi sociálních demokratů Martinu Netolickému.

Martin NETOLICKÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Také děkuji. Na shledanou.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS