14. září 2022

Superdebata iDNES.cz: Co vše potřebuje Brno?

(iDNES.cz) Lídři sedmi politických stran a hnutí, kteří se ucházejí o post brněnského primátora, se ve středu sešli k superdebatě na iDNES.cz. Pozvání do debaty dostala jednička volební koalice ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, jež bude obhajovat post brněnské primátorky, lídr společné kandidátky KDU-ČSL a STAN Petr Hladík, dále Marek Lahoda z Pirátů, René Černý, jenž bude v debatě reprezentovat hnutí ANO, Jiří Oliva z ČSSD.

Celou debatu s Markétou Vaňkovou můžete zhlédnout na iDNES.cz.

Hlavními tématy letošních komunálních voleb v Brně, o kterých lídři debatovali, se jistě stane rozvoj města a drahé bydlení v kontextu neschválení nového územního plánu. I proto tato oblast dostala v debatě první místo.

Většina diskutujících se shodla, že neschválení nového plánu bylo správné, protože je plný chyb, které je potřeba nejprve odstranit. „Potřebujeme nový územní plán, ale bez chyb,“ řekla k tomu jednička koalice ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, která dnes zastává post brněnské primátorky.

Bodem sváru mezi kandidujícími stranami se však stávají plánované miliardové investice, jako je například stavba multifunkční arény. Ta by měla odhadem vyjít na sedm miliard korun, což je zhruba polovina brněnského rozpočtu. Podobně se řeší, zda i s ohledem na stávající ekonomickou situaci s drahými energiemi začít se stavbou koncertního sálu známého v Brně jako Janáčkovo kulturní centrum. Kandidáti se v této části debaty shodli, že Brno si nový projekt multifunkční arény zaslouží, rozešli se ale v tom, jestli je to projekt vhodný do aktuální složité doby. Primátorka Vaňková pak řekla, že pokud by projekt město zatížil, bylo by lepší jeho stavbu odsunout.

Energetika je rovněž v kontextu aktuálních událostí téma, které strany ve volbách zvedají. Brněnská ODS už před časem obnovila myšlenku vybudování horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna.
 

Markéta Vaňková

primátorka města Brna