11. května 2020

Jak to chodí v Brně

(www.ods.cz) Nastal čas napsat něco o situaci Brně. Politika je zde totiž v poslední době zaplavena špinavostmi v míře dříve neobvyklé. Proč tomu tak je? A proč zrovna v Brně?

Začnu tím, že brněnská levice, Strana zelených a Žít Brno, nemá v republice momentálně viditelnou obdobu. Názory některých jejich členů odsouvají i komunisty do politického středu. A právě i tito lidé spolu s ANO ovládli před šesti lety Brno. ODS jim tehdy připadla jako strana minulosti - budoucnost měla být jen jejich. O to větší pocítili zděšení, když před rokem a půl ODS získala funkci primátorky města Brna. A zvítězila v největší městské části Brno-střed, kde obsadila místo starosty... Co teď bude s plánovanými sociálními experimenty a tzv. "projekty", jejichž genialitu ten hloupý brněnský volič neocenil?… Tak zněla jedna z jejich palčivých otázek... Šok to byl takový, že na povolební slovostřeleckou kanonádu povolali i pražské novináře (ti přece vědí nejlépe, co a kdo je pro Brňany a Brno nejlepší!). Pražští brnologové se dočasně odmlčeli a v metání pomluv pokračují místní osvědčení matadoři. Žádný z novodobých primátorů Brna nečelil tolika nactiutrhačům jako Markéta Vaňková. Nese tento těžký úděl obdivuhodně.

Voliče Zeleným a Žít Brno "odvedla" ponejvíce Pirátská strana. Další tvrdý boj, a v takové intenzitě jen v Brně, se vede mezi těmito seskupeními. A protože jsou brněnští Piráti na magistrátu s ODS v koalici, každé zašpinění ODS se hodí i k útoku na Piráty. "Podívejte se všichni, s kým tam ti Piráti sedí!", křičí paradoxně stejní lidé, kteří v minulém období svou koaliční spoluprací a nesčetnými hlasováními podporovali trestně stíhanou mafii na radnici Brno-střed. A nejen tam - to ukáže trestní soud za pár měsíců.

Hnutí ANO v Brně prochází hlubokou vnitřní krizí. Ruší se místní organizace (za projevení odlišného názoru od zdejších šéfů strany), novinářům (a nejen jim) se vynášejí kompromitující materiály dehonestující spolustraníky atd... Neposmívám se, konstatuji. Leč dění v zatím nejsilnější politické straně má také vliv na politickou atmosféru ve městě. A troufám si tvrdit, že v hnutí ANO není teď nikde jinde srovnatelný rozkol jako v Brně.

Podle všeho je dramatická situace i v ČSSD. V našem kraji nepůjde jen o výsledek strany v krajských volbách, ale i o probíhající souboj uvnitř strany. Toto klání je opět na Jižní Moravě, a tím i v Brně, jiné než jinde - v žádném kraji nejde o zápolení mezi tolika dlouholetými bývalými špičkami strany či jejich příznivci i představiteli aktuálními.

Za samostatný rozbor by stála brněnská redakce MF Dnes a iDNES, neboť i ona je součástí brněnské politiky a jejího obrazu. Prostřednictvím celostátně sledovaného serveru má velký prostor "protlačit" do mysli nejen Brňanů manipulace a dezinformace. Množstvím neseriózností vysoce převyšuje dokonce i ostatní regionální redakce MF Dnes. Výčet by zabral příliš místa. Tož snad jen tolik... John Lennon zpíval v jedné písni - "Se zavřenýma očima je žití snadné, nechápeš nic z toho, co vidíš"... A já jen dodám - "A ještě snadnější to je, když vidět ani slyšet nechceš, nebo nemůžeš a nesmíš"... A lepší to nebude...

Podle Ferdinanda Peroutky má politik hlavně znát prostředí, ve kterém působí. Berte, prosím, tyto řádky jako příspěvek k poznání politického prostředí a příčin jeho stavu v Brně. Je až s podivem, kolik konfliktů, záští a zlovolností se do jednoho města vůbec vměstná...

Pavel Blažek

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK