21. dubna 2020

M.Vaňková, P.Blažek, R.Kerndl: Vyjádření k článku v dnešních Hospodářských novinách (21.4.2020)

V dnešních Hospodářských novinách vyšel článek, jehož jediným cílem je dehonestovat brněnskou ODS a její čelní představitele. Níže uvádíme naši reakci, kterou jsme zaslali ještě před zveřejněním článku redaktorům Hospodářských novin.

Vážená paní redaktorko, vážený pane redaktore,

obdrželi jsme Vaše dotazy, které vyplývají z informací uvedených v protokolech o výslechu obviněného Pavla Hubálka a vztahují se k období mezi lety 2006 až 2014. Pavel Hubálek je dle veřejných sdělovacích prostředků obviněný ze spáchání trestného činu podvodu tím, že třetím osobám nabízel zprostředkování nájmů i privatizace městských bytů.

Protože trestní spis s výpověďmi obviněného Pavla Hubálka učiněnými již více než před rokem doslova po stejnou dobu koluje mezi brněnskými politiky, rozhodli jsme se odpovědět Vám současně.

Celá záležitost má totiž mnohé širší konsekvence, ve kterých je pan Hubálek ať již vědomě či nevědomě používán ve velmi špinavé politické hře.

Pan Hubálek byl již stíhán vícekrát a po dlouhou dobu ve výkonu vazby odmítal vypovídat, s výpověďmi začal až ve chvíli, kdy došlo ke třem zásadním skutečnostem.

První z nich byla ta, že se stal jeho obhájcem advokát Richard Novák, kandidující za tzv. hnutí Slušní lidé v Brně.

https://www.svobodny-vysilac.cz/2019-03-13-eurovolby-zostra-2019-judr-richard-novak-mistopredseda-slusni-lide-brno-za-euroskepticke-hnuti-klary-samkove-v-ramci-alternativy-pro-cr/

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Richard-Novak-Da-brnensky-magistrat-stopku-kritizovanemu-socialnimu-experimentu-581282

Novákův advokátní koncipient, který zastupoval pana Hubálka na základě plné moci vůči ÚMČ Brno-střed, je Miloš Almásy, jeden z hlavních aktérů Toflova gangu.

https://tn.nova.cz/clanek/zpravy/cernakronika/tofluv-gang-kdo-je-kdo-mezi-vyderaci-a-prohnilymi-policisty.html

https://www.lidovky.cz/domov/almasy-z-toflova-gangu.A121015_131730_ln_domov_Pta

Druhou skutečností je, že intenzivní výslechy prováděl policista Vladimír Machala, dnes stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby „kvůli případu kšeftování s obecními byty“ (viz např. ceska-justice.cz).

Poslední skutečností bylo to, že se jednalo o dobu po komunálních volbách v roce 2018, na základě kterých došlo ke změně v politickém vedení brněnské radnice a primátorkou se stala Markéta Vaňková z ODS (ustavující zastupitelstvo se konalo na konci listopadu 2018, dne 27. 12. 2018 pak Pavel Hubálek náhle souhlasil se spoluprací s Policí ČR k „údajnému úplnému odhalení celé trestné činnosti osob, které dle jeho sdělení v dané době zastávají vysoké posty mimo jiné na Magistrátu města Brna“).

Za poznámku také stojí, že všechna svoje tvrzení Pavel Hubálek uváděl v procesní pozici obviněného, což mu dává legální možnost při výslechu uvádět nepravdivá až lživá tvrzení, čehož také využil. Zajímavé taktéž je, že v daném období obviněný Pavel Hubálek v souvislosti s předmětnými výpověďmi usiloval o získání pozice spolupracujícího obviněného, což by pro něj do budoucna znamenalo výrazné snížení trestu za jeho spáchanou trestnou činnost. Po těchto výpovědích byl obviněný propuštěn z vazby.

Již více než před rokem jsme byli upozorněni, že celý předmětný trestní spis s těmito výpověďmi obviněného Hubálka byl nabízen různým osobám v Brně ke koupi a k využití, a to včetně představitelů některých politických stran. Trestní spis se tehdy dostal do rukou i poslanci Pavlu Blažkovi, který reagoval okamžitým podáním trestního oznámení (dne 14. 3. 2019) pro podezření ze spáchání trestných činů křivého obvinění a neoprávněného nakládání s osobními údaji spočívajícího v provádění cílených výslechů na osoby za účelem jejich diskreditace s neoprávněným poskytováním osobních dat a faktů a jejich interpretace zcela účelovým způsobem.

Před mnoha měsíci nás již jedna část brněnského hnutí ANO varovala, že některé součásti trestního spisu vedeného proti Pavlu Hubálkovi se někteří představitelé hnutí ANO snaží podsunout novinářům. Víme o tom, že to některé redakce odmítly, neboť poznaly, že by byly jen zneužity v brněnském a možná celostátním politickém boji.

Osočení vznesená vůči našim osobám, vztahující se k období před mnoha lety, zcela odmítáme. Je potřeba zdůraznit, že z veřejných sdělovacích prostředků je známo, že pan Hubálek při své trestné činnosti používal padělaná razítka katastrálního úřadu, notáře, statutárního města Brna, městské části Brno-střed, firmy, která spravuje obecní byty, dále zájemcům předával falešná potvrzení a smlouvy na hlavičkovém papíře magistrátu s padělaným podpisem primátora města Brna, snažil se vyvolat dojem úředníka magistrátu atd. Z toho všeho vyplývá, že obviněný Hubálek při svých podvodných jednáních žádná politická rozhodnutí nepotřeboval. Co ovšem potřeboval, bylo svým klientům uvádět konkrétní jména politiků, aby bylo snáze uvěřitelné, že dokáže v Brně to či ono za úplatu vyřídit, a proto se kdysi cíleně seznámil i s námi. Naše pochybení spočívá pouze v tom, že jsme si to uvědomili až po čase, a proto jsme s ním před mnoha lety ukončili veškeré styky.

I přesto, že jsme si vědomi, že dlouhodobá snaha o naši dehonestaci se možná podaří přes Vaši redakci, odpovíme Vám na Vaše zavádějící dotazy:

Markéta Vaňková:

  1. Zdali jsem obchodovala s exministrem Blažkem, případně mým náměstkem Robertem Kerndlem s městskými byty.

Odpověď: Nikdy jsem s nikým s městskými byty neobchodovala.

  1. Zdali pro mě byl „připravován“ bytový dům Hlinky 46.

Odpověď: Bytový dům Hlinky 46 pro mě „připravován“ nebyl.

  1. Zda mně Pavel Hubálek předal někdy nějaké peníze.

Odpověď: Pavel Hubálek mně nikdy žádné peníze nepředal.

Robert Kerndl:

  1. Jak a kdy jste se seznámil s panem Hubálkem? Jak často jste se stýkali? Kvůli čemu?

Odpověď: S panem Hubálkem jsem byl seznámen na jeho žádost jeho bývalým tchánem před mnoha lety. Tehdy jsme se vídali relativně často, důvod našich schůzek byl zejména společenský, jak to mezi sousedy obvykle bývá (pivo, slivovice atd.), někdy se prostě seznámíte s někým, kdo se v budoucnu ukáže být úplně jiným člověkem, což je i případ pana Hubálka. Dodnes nemám radost z toho, že jsem se s ním v minulosti seznámil.

  1. Pan Hubálek policistům vypověděl, že jste byl členem organizované skupiny, která nelegálně obchodovala s privatizacemi městského majetku. Součástí dle něj byl i pan Blažek, pan Kosmák, pan Bradáč či paní Vaňková, nebo Vaši nevlastní bratři Kotěrové.

Můžete se k tomu prosím vyjádřit?

Odpověď: Je to nesmysl.

Žádali jste peníze za to, že lidem umožníte výhodnou privatizace městského majetku?

Odpověď: Nikdy.

Docházelo k manipulaci přidělování nájemního bydlení?

Odpověď: K žádné manipulaci nikdy nedocházelo.

  1. Ovládáte či máte majetkový podíl ve společnosti Slide, která vlastní dům v ulici Veveří?

Odpověď: Ano, jsem jedním z akcionářů.

Dům byl Vámi privatizován v době, kdy v Brně vládla ODS. Nespatřujete v tom střet zájmů?

Odpověď: Nespatřuji, protože v době, kdy se rozhodovalo o tom, které domy se budou privatizovat v Brně, jsem nebyl nijak veřejně činný, ani jsem nebyl členem ODS.

  1. Privatizoval jste Vy či pan Kotěra nějaké další byty či městský majetek v Brně? Jaký?

Odpověď: Ne, kromě bytu, ve kterém jsem bydlel a koupil jsem jej od města Brna jako tisíce jiných Brňanů koncem devadesátých let, kdy jsem nebyl členem ODS a nebyl jsem nijak veřejně činný.

Nespatřujete v tom střet zájmů?

Odpověď: Není v čem spatřovat střet zájmu.

  1. Pan Hubálek vypověděl, že jste společně s ním procesoval privatizaci části bytového domu pro paní Vaňkovou v ulici Hlinky, která ovšem nakonec ze záležitosti vycouvala. Nájemcem prostor v té době byl její švagr pan Vaněk. Nakonec podle pana Hubálka byla Vaňková vyplacena. Víte o tom prosím něco?

Odpověď: Ne nevím, je to nesmysl.

  1. Seznámil jste pana Hubálka s panem Blažkem, paní Vaňkovou, panem Kosmákem či panem Bradáčem?

Odpověď: Vyjma pana Kosmáka je to možné.

Pavel Blažek:

  1. Je pravda, že jste byl součástí systému obchodování s městským majetkem?

Odpověď: Ne.

  1. Kdo nyní vlastní společnost Slide?

Odpověď: Jsem jedním z akcionářů.

  1. Zajistil jste si spolu s Kerndlem privatizaci zmíněného domu na Veveří?

Odpověď: Nikdy jsem nic nezprivatizoval.

  1. Jaký je Váš vztah k Pavlu Hubálkovi - proč jste s ním kupovali pozemky?

Odpověď: Nijaký. A pokud jde o pozemky v obci Rojetín. Pan Hubálek tehdy řekl kolegovi Kerndlovi, že nějaká paní nabízí pozemky v obci Rojetín za tehdy výhodných podmínek. Souhlasil jsem s tím, že získám třetinu těchto pozemků. Kupní smlouvu jsem podepsal a s panem Hubálkem jsem o těchto pozemcích nikdy nemluvil. Když se po letech ukázalo, kdo opravdu je pan Hubálek, který kromě jiných svých problémů upadl do dluhů, tak pan Hubálek o svou třetinu exekučním rozhodnutím přišel.

Předpokládáme, že jsme dostatečně odpověděli na Vaše dotazy a také Vám sdělili skutečnosti, které jste snad nevěděli. Pro dokreslení Vašeho zdroje uvádíme, že pan Hubálek byl po propuštění z vazby znovu spatřen v doprovodu žadatelů o byt na MČ Brno-střed na prohlídkách konkrétních bytů i v rámci ÚMČ Brno-střed. Úřad MČ Brno-střed o těchto skutečnostech informoval jak Policii ČR, tak Státní zastupitelství ČR.

Zdá se, že pan Hubálek pokračuje ve svých klamných manévrech. A zdá se, že hodlá ulovit i Vás. Je na Vás, zda mu dáte prostor uvádět nepravdivé údaje a mást prostřednictvím Vašeho média veřejnost.

S pozdravem,

Markéta Vaňková

Robert Kerndl

Pavel Blažek

P.S. Odpověděli jsme Vám na všechny Vaše otázky, a nebylo jich málo. Závěrem se zeptáme my Vás. Kdo a za jakým účelem Vám předal protiprávně získaný trestní spis „Hubálek“, či jeho vybranou část. My odpověď známe. Budeme rádi, pokud s tím seznámíte nás i čtenáře.