19. března 2020

Domácnostem a firmám nesmí dojít peníze

(www.ods.cz) Rozhovor s prvním místopředsedou ODS Zbyňkem Stanjurou.

Pandemie koronaviru s sebou ponese kromě jiného také finanční dopady na nemalou část společnosti. A už teď je jasné, že bez pomoci státu se firmy, podnikatelé ani zaměstnanci neobejdou. Jak konkrétně by ale měl stát pomoct?

Stát musí razantně zasáhnout a připravit program masívní pomoci domácnostem a firmám. Klíčovým úkolem je nechat peníze lidem a firmám, všechny platby státu je třeba odložit nebo zrušit.

Nabízíme konkrétní kroky a opatření:

Fyzické i právnické osoby nemusí dokonce splácet své půjčky. Dojde k jejich zamrazení včetně úroků.

Stát by měl dát lidem mimořádnou dávku, která jim pomůže překonat dopady krize způsobené koronavirem. Půjde o jednorázový příspěvek ve výši kolem 15 tisíc korun, příspěvek se netýká lidí, kteří platí solidární přirážku.

Živnostníci dostanou jednorázovou kompenzací ve výši 30 tisíc korun. Tyto návrhy doplňují opatření, která jsme představili minulý týden. Stát prostě nesmí nechat lidi ani firmy ve štychu.

Dobře, tohle jsou celkem srozumitelná opatření, bude to ale stačit? Odborníci mluví o větších dopadech.

Samozřejmě, bude toho víc. Navrhujeme odpustit firmám a živnostníkům postiženým koronavirem minimálně na tři měsíce odvody na sociální a zdravotní pojištění za jejich zaměstnance. Všem ostatním odvody alespoň odložit. Stát musí zrušit všechny zálohy na daně do konce roku.

Odložení dalších vln EET je samozřejmostí, pro živnostníky navrhujeme odpustit daň z příjmu za rok 2020. Počítáme se zkrácením lhůty pro vrácení odpočtu DPH na 30, či dokonce 15 dní nebo s uzákoněním kurzarbeitu. Tato opatření se můžou zdát skoro až revoluční, ale musíme si uvědomit, že jsme v situaci, na kterou běžné ekonomické poučky neplatí. Musíme udělat všechno pro to, abychom pomohli lidem a firmám, na které krize dopadne.

První impuls pro ekonomiku zajistíte takto, ale co bude dál? Vše bude fungovat jako doposud? Myslíte, že je reálné, aby se ekonomika rychle ozdravila sama jen díky těmto rychlým opatřením?

Stát musí pomoci rychle. Je jasné, že v dalších dnech a týdnech musíme nachystat střednědobá opatření, která ekonomice pomohou, až skončí tento „výjimečný stav“.

Určitě poroste poptávka po zkrácených úvazcích, proto chceme snížit sociální pojištění pro ty zaměstnavatele, kteří je umožňují. Zvýšíme základní slevu na poplatníka daně, když budou mít lidé víc peněz, které budou moci utratit, ekonomice to jenom prospěje. Navrhneme snížení odvodů na aktivní politiku zaměstnanosti na polovinu, abychom snížili celkovou cenu práce, která je v ČR mimořádně vysoká.

Bavili jste se o tom už s premiérem? Co vlastně dělá pro řešení této situace vláda?

V nejbližších týdnech předpokládám, že Sněmovna bude jednat pouze ve stavu legislativní nouze. Projednávat můžeme jen vládní návrhy zákonů. Vládě nabízíme ekonomickou kompetenci a jasná, jednoduchá řešení, která zajistí domácnostem a firmám dostatečné finance.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany