2. září 2014

Postoj premiéra k sankcím? Oslabuje naši bezpečnost

Pokud premiér před samotným zveřejněním sankcí dopředu zvažuje, jakým způsobem se nás dotknou, je to podle šéfa ODS chyba. Oslabujeme tím podle něj samotný smysl sankcí a bezpečnost České republiky.

 
 
Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou pro DVTV zhlédněte ZDE.
 

 

Moderátor:

"Vyhradil jsem si právo s některými částmi tohoto návrhu nesouhlasit. Pokud se budeme domnívat, že není správné, aby Evropa šla tímto směrem." To je věta českého premiéra Bohuslava Sobotky. Týká se sankcí Evropské unie proti Ruské federaci. Věta, od které se distancovali lidovci jako koaliční partneři sociálních demokratů. A věta, která zároveň sebou nese otázku. Je Česká republika ustrašená nebo naopak zaujala velice realistický postoj? Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Dobrý den.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Dobrý den.

 

Moderátor:

Pane předsedo, co se vám nelíbí na postoji předsedy vlády Bohuslava Sobotky k sankcím?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Mně se především nelíbí, že mi není jasné, jaký ten postoj vůbec je. Já vidím nějaké váhání, vidím zpochybňování nějaké dohody o sankcích, která v tu chvíli, kdy pan premiér jí začal zpochybňovat, vlastně ani mezi evropskými státy nebyla. Já hlavně nevidím žádnou alternativu. Já bych rád, kdyby nám pan premiér řekl, jakou má variantu řešení bezpečnosti České republiky, bezpečnosti českých občanů, jestli máme vůbec nějakou koncepci zahraniční politiky, protože to, že zahraniční politika není, to ještě neznamená, že neexistuje žádné zahraničí. A to, že ignorujeme nebezpečí, neznamená, že nebezpečí kolem nás není. Kolem nás nebezpečí je a pan premiér musí jednat jasně a musí říct, jakou zahraniční politiku máme a co vlastně zastáváme. A jak on hájí zájmy České republiky.

 

Moderátor:

Dobře, jenom abych si to ujasnil. Věta: "Vyhradil jsem si právo s některými částmi tohoto návrhu Evropské komise nesouhlasit, pokud se budeme domnívat, že není správné, aby Evropa šla tímto směrem." To je zpochybňování?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Já myslím, že ano. Aby si potom někdo nevyhradil právo třeba se nestarat o naši obranu. Nějaký náš spojenec kdyby se mu zdálo, že to neodpovídá jeho zájmům. A navíc, tuto větu řekl...

 

Moderátor:

Pardon, v zájmu Evropské unie a všech jejích členů je přijímat jakékoliv návrhy na nové sankce proti Ruské federaci, které vzejdou z Evropské komise? Co jde udělat, jde srazit patky a říct dobře: přijmeme tyto sankce?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

To nepochybně ne. Ale pokud byly nějaké konkrétní věci, s kterými by pan premiér nesouhlasil, tak měl možnost o tom jednat s lidmi v rámci Evropské komise...

 

Moderátor:

Dobře víte, že on to říkal v momentě, kdy bylo 24 hodin do té doby, než česká vláda získala ten první návrh.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

To je to, co mu vytýkám. A nechoďme zase do nějakých technikálií. To tak vůbec není. Toto není standardní otázka, která se týká Evropské unie a našeho postoje. Tam pan premiér vždycky srazí paty a řekne: Dobře, chce to Evropa, tak to tak uděláme. To jsme slyšeli mnohokrát. Ale ve věci, která je úplně klíčová, kde jde o naši bezpečnost, i o vaši, i o mojí i o bezpečnost našich dětí, tak pan premiér se chová, jakoby vůbec nerozuměl zahraniční politice. Tady nejde teď o konkrétní technikálie. Tady jde o zásadní postoj.

 

Moderátor:

Dobře, předpokládejme, že vy zahraniční politice rozumíte.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

To můžeme předpokládat.

 

Moderátor:

Kdybyste stál na místě Bohuslava Sobotky po zasedání všech šéfů vlád Evropské unie, tak co byste řekl?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Nezpochybňoval bych připravenost evropských zemí ve spolupráci se Spojenými státy přijmout sankce. A pokud by se mi nějaká konkrétní věc nelíbila, tak bych o ní nejprve jednal se svými partnery. Těch jednání, která jsou třeba i neformální, je tam celá řada, pokud je jich pan premiér schopen. A navenek bych se k těm sankcím vyjadřoval, až se na něčem domluvíme. Protože ty sankce nemají jenom konkrétní ekonomický dopad, ale mají taky dopad symbolický a psychologický. A jestliže my už na začátku ukazujeme, že nejsme dostatečně odhodlaní, že budeme zvažovat, jestli se nás to nedotkne, že si budeme hledat, jestli je to pro nás výhodné nebo není, tak jenom oslabujeme ten samotný smysl těch sankcí. A oslabujeme svoji bezpečnost. Já neříkám, že sankce jsou nejlepší řešení. Možná jsou jiná řešení...

 

Moderátor:

To mě zajímá.  

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ale nemohu se jako premiér České republiky chovat tak, že ještě než konkrétní teze těch sankcí, než jsou konkrétní parametry těch sankcí na stole, že řeknu: Možná, my s tím nebudeme souhlasit, když nám to nebude vyhovovat. Co to je za postoj?

 

Moderátor:

Nezlobte se na mě, pane předsedo. Vy jste předseda politické strany, která se často profiluje v předvolebních bojích tak, že říká: Nemůžeme ve všem podléhat  Evropské unii. A vy teď tady chcete po předsedovi vlády, pokud jsem to správně pochopil, aby neříkal: Ale my můžeme mít vlastní názor. Protože říkáte, že Česká republika nemůže mít vlastní názor na to, jestli dané sankce fungují nebo nefungují.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

To neříkám. Ale já si myslím, že to vysvětluji docela jasně. Jestli pan premiér bude zastávat naše zájmy v takových oblastech, jako je fiskální pakt nebo něco podobného, a to nedělá, tak tam ať zastává zájmy České republiky, hádá se s kdekým, vysvětluje, co chce. To je naprosto v pořádku. Ale tady jsme u zahraniční politiky u bezpečnostních otázek. A tady nejde jenom o formát Evropské unie, ta nás také neochrání. My jenom musíme postupovat společně se svými spojenci a mít nějakou společnou zahraniční politiku.

 

Moderátor:

Fungují sankce, pane předsedo?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Podívejte se, já řeknu ještě jinou věc.

 

Moderátor:

Počkejte, pane předsedo. To je důležitá věc. Fungují sankce, které jsou přijaty Evropskou unií a Spojeným státy proti Ruské federaci?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Máme nějakou variantu samostatného českého postoje?

 

Moderátor:

Dobře. Já jsem se zeptal první, já vám potom odpovím.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Dobře. To byla řečnická otázka, takže já si na ní klidně odpovím sám. Ale jestli fungují sankce, uvidíme. Jak jsem tady už řekl, sankce mají ekonomický dopad, ale mají dopad také psychologický a symbolický. A je vždycky otázka určitého času, než můžeme vyhodnotit dopad sankcí.

 

Moderátor:

To znamená, že když slyším Bohuslava Sobotku říkat v České televizi: Na chování Ruska sankce nic nezměnily. On mluvil o tom, že na chování Ruska na východní Ukrajině sankce nic nezměnily, tak má pravdu nebo ne?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ne. Ale pan premiér přece říká: Rusko se dopouští pravděpodobně invaze. Je tam válečný konflikt. 2 500 mrtvých. Je to velmi vážné. Sankce nic nezměnily, diplomatická řešení také nejsou moc pravděpodobná. Takže co? Tak jaká je politika pana premiéra? Co budeme dělat? Jak budeme chránit vlastní zájmy? Ten konflikt na východní Ukrajině, a to ví opravdu každý, kdo rozumí mezinárodním vztahům, ale taky kdo zná historii, je mimořádně nebezpečný. Ne pro Ukrajinu, pro celou Evropu. Stejně jako je nebezpečné to, co je teď na Blízkém východě s organizací Islámský stát.  My prostě před tím nemůžeme zavírat oči a tvářit se, že se nic neděje. A pro Českou republiku to je konkrétně nebezpečné, nejenom proto, že se může ten válečný konflikt někam přenést, s tím já nehrozím, a to je méně pravděpodobná varianta. Ale představme si jenom třeba vlnu uprchlíků, která by určitě přišla do České republiky. Jsme na to připraveni? Jak se na to připravujeme? Pomůže nám Brusel? Nepomůže. Ale pokud chceme tomu zabránit, pokud chceme vyřešit ten konflikt nebo pomoct vyřešit ten konflikt mírovými prostředky, tak musíme být silní a odhodlaní a spojení. Tak to vždycky bylo, kdykoliv západní demokracie postupovaly jinak, tak to špatně dopadlo. Já vůbec nevolám po eskalaci konfliktu s Ruskem, raději bych viděl jednání a diplomatickou cestu, ale k té se dá dospět jedině tak, že víme, co jsou naše zájmy. Co chceme a že ukážeme sílu je prosadit. A to se teď prostě neděje.

 

Moderátor:

Počkejte, pane předsedo. Ukážeme sílu je prosadit. Co to znamená?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

To je třeba příklad, jestli nemáme jinou možnost, tak postupujeme v sankcích.

 

Moderátor:

Čtu prohlášení Jana Zahradila, vašeho europoslance, který říká: "Je dobrý nápad, dokonce vyzýváme naší vládu, aby podpořila Severoatlantickou alianci v tom, že bude posilovat vojenskou přítomnost například v Pobaltí tedy na hranicích Ruské federace." To je ten postup, který vy byste použili? To znamená vojensky pohrozit?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Například. Ale podívejte se, Česká republika není v situaci, a každý kdo to hlásá, je naivní, že bude mít nějakou úplně autonomní politiku bez svých spojenců. To nám nepřinese ani bezpečnost ani žádný úspěch. My prostě musíme postupovat v souladu s nějakou dohodou s našimi spojenci v rámci NATO a tedy evropskými státy, Spojenými státy a Kanadou, a jiná cesta pro nás neexistuje.

 

Moderátor:

Vy říkáte, že vládní koalice něco dělá špatně. Premiér něco dělá špatně. Mě by zajímalo, co byste v takové situaci dělal vy? Jaký by byl váš plán na to, jak by se měla chovat Česká republika?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Rozhodně bych dopředu nezpochybňoval sankce, připravoval bych se na všechny alternativy eskalace toho konfliktu a současně bych podporoval kroky, které ukazují sjednocený a odhodlaný postoj Západu. Já myslím, že tady si opravdu nehrajeme na nějaký politický detail, který bude mít dopad na pár milionů ve státním rozpočtu. Tohle je opravdu vážná věc, kdy jde o bezpečnost Evropy, o naši bezpečnost. A tady musíme ukázat určité odhodlání a jasný postup. Myslíte, že něco...

 

Moderátor:

Nezlobte se na mě, pane předsedo. Vy používáte slova jako odhodlání a tak dále. Teď buďte konkrétní. Vy říkáte...

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ta do toho patří.

 

Moderátor:

Chápu.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ta do tohoto tématu prostě patří.

 

Moderátor:

Dobře a vy říkáte: připravme se například na případné vlny uprchlíků. Co to znamená? Co by Česká republika měla udělat? 

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Já očekávám nějakou koncepci. Koncepci vlády, se kterou přijde. Vláda má informace. Já všechny tyto informace nemám a ani jako opoziční představitel nemohu mít. Vláda je odpovědná dělat nějaká řešení. A vláda nám má sdělit, jaký je postup a jak chránit naše zájmy. To, co já nejvíc vyčítám vládě, není třeba nějaký výrok premiéra Sobotky, ale naprosto nesjednocený a na veřejnosti nedeklarovaný postoj v zahraniční politice. Kde byl v posledních dnech pan ministr zahraničí? Já jsem ho neslyšel mluvit. Vládní koalice se tady...

 

Moderátor:

Pane předsedo, já tady opravdu nechci být obhájce ministra zahraničí, ale podívejte se na vládní webové stránky, tam tuším na čísle dvě visí prohlášení k situaci na východní Ukrajině ministra zahraničí.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ano, teď, ano. Ale v té situaci kolem pana premiéra Sobotky a sankcí jsem pana ministra zahraničí neviděl. Ale dobře, třeba měl jiné úkoly než informovat veřejnost. To si dovedu představit. Ale podívejte se na to, jakým způsobem se třeba mění výroky pana premiéra Sobotky. Jednou nebudeme posilovat přítomnost vojsk NATO. To je výrok z června. Pak zase budeme, teď už v posledních dnech. Jednou je situace na východní Ukrajině nebezpečná, podruhé je méně nebezpečná. Jednou sankce podpoříme a podruhé ne. Co toto je za zahraniční politiku? Já bych ještě připomenul jednu věc. Vláda když nastoupila, tak říkala: ta předcházející zahraniční politika byla špatná, politika vůči Evropě byla nejednotná, a to my změníme a budeme postupovat jednotně. Postupují jednotně? První, kdo zpochybnil, a ještě mnohem ostřejšími slovy, než to teď dělám já, postup pana premiéra, byl jeho vicepremiér, pan Bělobrádek. Tak tohle přece není žádná rozumná zahraniční politika, která posiluje zájmy České republiky. Nezlobte se na mě.

 

Moderátor:

Ještě jedna věc mě zajímá. Zpátky k sankcím. Včera večer přišel české vládě návrh na prohloubení sankcí od Evropské komise. Je to první návrh, který minimálně v tomto týdnu bude probíhat dalším jednáním po celé Unii. Podle informací DVTV tento návrh zahrnuje například rozšíření zákazu přístupu na kapitálové trhy i pro mimobankovní státní ruské společnosti. Zákaz dovozu zboží dvojího určení i z civilního sektoru. Tedy smíšené nejen vojenské. Zákaz dovozu citlivých technologií, například v rafinérském průmyslu. Rozšíření jmenného seznamu osob, které nebudou mít přístup do Evropské unie. A několik dalších věcí. I když ten návrh ještě bude procházet změnami, dává to smysl?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Smysl to dává minimálně v tom směru, že to je vlastně pokračování v těch základních směrech sankcí, které už evropské státy a Spojené státy vůči Rusku přijaly. Takže je to vlastně prohlubování toho, co už bylo přijato, co sice zatím nevíme, jestli dobře funguje, ale v každém případě to jde stejným směrem. Takže z tohoto hlediska to asi smysl má. Ale samozřejmě ty konkrétní dopady a to, nakolik to opravdu bude mít ten efekt, který si od toho evropské státy slibují, tak na to musíme ještě nějakou dobu počkat a musíme si ten efekt taky propočítat. A to já vám tady, když to poprvé slyším, nedokážu říct. Ale myslím si, že ten směr odpovídá nějaké logice, kterou evropské země jdou.

 

Moderátor:

Pardon, pane předsedo. Ještě jedna věc mě zajímá. A to je čistě domácí záležitost, protože jedním z opatření, které vláda chce zavést, jako opatření, které by mělo zmírnit dopady jak sankcí, tak ruských protisankcí, je takzvaný kurzarbeit, tedy dohoda o zkrácení pracovní doby, kdy ušlou mzdu doplatí stát a zaměstnavatel oproti tomu slíbí, že nebude propouštět. Je to dobrý plán? Bude to fungovat.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

 Já mám o tom svoje pochybnosti. Ale úplně pricipiálně to nevylučuji. V některých zemích to docela dobře fungovalo nebo funguje, například v Německu.

 

Moderátor:

A to je nějaký principiální postoj, když říkáte, že máte pochybnosti, ale možná to může fungovat?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Já mám pochybnosti o tom provedení. Já bych si mnohem spíše dovedl představit, že se ty peníze nebudou těm firmám brát a pak je zase zpátky nějak přerozdělovat, ale že se třeba sníží nějakým způsobem odvod a tím se ta situace ze strany státu nebo ta pomoc ze strany státu bude realizovat. Opravdu jestli máme řešit dopady sankcí na české firmy tímto nástrojem, tak nejprve musíme vědět, jaké ty dopady jsou. A pokud vím, tak to zatím nikdo není schopen vyčíslit. A mám tu i vyjádření Svazu průmyslu a obchodu, který sám úplně přesně neví, byť odhaduje nějakých 10 miliard korun, jaký ten dopad na české firmy vlastně je. Dokud nevíme přesně, jaký ten dopad je, tak se nám těžko přijímají správná opatření. Ale já bych možná řekl ještě něco podstatnějšího. Sankce, to jen jeden z nástrojů, který musí mít nějaký cíl. A tady mám trošku pochybnosti, jestli přesně víme, a teď mluvím o celé západní Evropě a o demokratickém západu, čeho přesně chceme dosáhnout. Jestli máme zformulovány svoje zájmy. Jestli víme, kam chceme Rusko zatlačit, k čemu ho přimět, jestli k jednání nebo k nějaké nové dohodě o rozdělení Ukrajiny. Nebo co má být výsledkem té naší politiky. Pokud toto opravdu víme a to bych rád slyšel třeba od pana premiéra, co je vlastně cílem této politiky, co má být ten výsledný stav, tak pak ty sankce mohou být vhodným nástrojem. Pokud to nevíme, tak je samozřejmě vždycky snadné ty sankce zpochybnit. Já opravdu nepatřím k naivním politikům, kteří si myslí, že Moskva je zlo a na Ukrajině je všechno v pořádku. Já se na to dívám úplně jinak. Já se na to dívám z hlediska zájmů západních demokracií. A prostě v našem zájmu není, aby si Rusko rozdělovalo Ukrajinu, jak ho napadne. V našem zájmu je, aby všechny další kroky byly výsledkem nějaké mezinárodní dohody a vedly k obnovení míru a stability v této části Evropy. Pokud se toto nestane, tak samozřejmě žádné sankce velký smysl nemají.

 

Moderátor:

Pane předsedo, díky za váš čas. Na shledanou.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Děkuji za pozvání. Na shledanou.