7. ledna 2024

TN.cz: Neexistuje řešení, jak zároveň snižovat schodky, zlepšovat stav státních financí a mít u toho bezbolestná opatření

(tn.cz) Ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura se v pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova střetl s bývalou ministryní financí Alenou Schillerovou.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na TN.cz.

Není žádné řešení, jak snižovat schodky, zlepšovat stav státních financí a mít u toho bezbolestná opatření, míní Stanjura. Většina zlepšení je na výdajové straně, upozornil ministr financí.

Upozornil, že letos má stát nové výdaje. Zmínil zvýšené výdaje na obranu. Více se dává i na penze. Přesto se nám daří snižovat schodky, poznamenal Stanjura.

Kritické hlasy ministr financí vnímá. V okamžiku, kdy máme pět vládních stran, jsme nebyli schopni přijmout jiný ozdravný balíček, sdělil Stanjura. Nemyslí si, že je příliš přísný. Kritiku zprava vítám, protože si musíme říct, že na cestě k vyrovnanému rozpočtu nás čeká ještě hodně práce, doplnil. 

„EET, to je taková mantra, která měla přinést 12 miliard ročně, pak přinesla asi čtyři miliardy ročně, teď, když potřebují v ANO virtuální číslo, jsou to desítky miliard, reagoval Stanjura. EET bylo vypnuté tři roky předtím, než jsme ho zrušili, připomněl Zbyněk Stanjura. Bylo podle něj příliš byrokraticky náročné. 

Euro zatím Stanjura neplánuje

Klíčové je podle Stanjury plnit maastrichtská kritéria. Teprve potom můžeme vést závaznou politickou debatu," uvedl k debatám o euru po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla. Pak přijde debata na politické rozhodnutí, protože přijetí eura v zásadě není ekonomické rozhodnutí, dodal Stanjura.

Ekonomové podle něj vidí pozitiva i negativa. Bude to proto spíše politické rozhodnutí. Aby takové rozhodnutí mohla třeba příští vláda udělat, musíme dát do kupy veřejné finance, zdůraznil Zbyněk Stanjura. Debatu ale vítá.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR