16. května 2023

Zmrazíme platy všech ústavních činitelů

(Právo) Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve včerejším rozhovoru pro Právo potvrdil, že součástí konsolidačního balíčku, který má podle něj vláda předložit Sněmovně do konce června, bude i zmrazení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců pro příští rok.

Minulý týden jste sdělil špičkám justice, že je varianta zmrazit platy soudců a státních zástupců. V balíčku představeném vládou se to však neobjevilo. Jak to tedy bude?

To je technická věc, jde o to, změnit zákon o platech ústavních činitelů. Návrh koalice bude takový, aby se koeficient všech skupin, tedy poslanců, senátorů, členů vlády, soudců a státních zástupců, snížil tak, aby v příštím roce nedošlo u žádné z těchto skupin k navýšení platu. Vláda to schválí současně s tím jedním zákonem, jímž se bude měnit strašně moc zákonů a který půjde do Sněmovny na konci června. Lidově řečeno je to zmrazení, ale technika bude jiná, půjde o zmíněný koeficient.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ohlásil dvouprocentní snížení platů ve státní správě. Může se to dotknout i členů bezpečnostních sborů? I vám podřízené Vězeňské služby ČR?

Je to jinak. My dostaneme o dvě procenta menší objem peněz na mzdy. Co s tím uděláme my, je věc druhá. To znamená, že nemusejí klesat platy. Nebude to tak, že by každý státní zaměstnanec měl automaticky o dvě procenta méně. Jde o to, kolik bude zaměstnanců, například že budou propuštěni. Nebo jak my na ministerstvu přerozdělíme odměny a podobně.

Hrozí snížení mezd u lidí v přímém výkonu služby – dozorců a justiční stráže?

Budeme se snažit, aby se to Vězeňské služby ČR nedotklo. Je to ale vždy na něčí úkor. Musíme se podívat na všechny zaměstnance, kteří buď spadají pod ministerstvo, nebo jsou v organizacích, které naše ministerstvo spravuje, a celkově to přepočítat.

Jak jste s prezidentem Petrem Pavlem vyřešili, co dál s milostmi?

Pan prezident vyjádřil vůli o udělování milostí do budoucna rozhodovat sám. Řešíme pouze to, odkdy by to mělo být a kdo by to měl vykonávat. Jemu přece jen musí v té věci pomáhat nějaký aparát a teď jde o to, jestli si vytvoří svůj vlastní, anebo jestli aparát, který řeší milosti u nás na ministerstvu, by třeba přešel na Hrad.

Je tedy varianta, že by vaši podřízení odešli na Hrad?

Ano, ale museli by souhlasit. Zatím se jich však nikdo neptal, protože jsme s prezidentem dál nepostoupili. Byl to jediný rozhovor. Ale je to jedna z možných variant. Budeme to dál řešit tak, aby v dohledné době o milostech rozhodoval prezident republiky, jak je to v Ústavě ČR. Nijak na to netlačím a předpokládám, že se do konce roku nějak posuneme. Petr Pavel bude muset zrušit rozhodnutí svého předchůdce Miloše Zemana, které je od roku 2013 součástí Sbírky zákonů (o delegaci agendy milostí na ministerstvo spravedlnosti).

(Autor: Radim Vaculík)

Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK