2. dubna 2014

Komentář k tématu případné podpory dolu Paskov

Můj dlouhodobý názor a postoj ODS je takový, že stát, vláda, tu není od toho, aby dotacemi či finančními injekcemi podporovala soukromé podnikání a to ani ve chvíli, kdy se soukromá společnost dostane do potíží.

Není možné chtít od ostatních daňových poplatníků, tedy i podnikatelů, aby sanovali jinou soukromou společnost, která se dostala do potíží, ať už svojí chybou nebo na základě nepříznivé situace na trhu.
 
Princip podnikání je v tom, že umožňuje realizovat zisky, ale neodmyslitelnou druhou stranou mince je i schopnost podstoupit riziko. Není možné podnikat tak, abych zisky pouze čerpal a případné ztráty přenesl na zbytek společnosti. Problémům v OKD se tedy musí čelem postavit vlastník.
 
V minulých letech čerpal nemalé zisky, musí se tedy umět postarat o svoje zaměstnance a doly i v době, kdy se daří méně. Role vlády v této situaci může být jen taková, že bude zmírňovat případné důsledky propouštění tak, aby mělo co nejmenší dopady na již tak dosti složitou situaci v tomto regionu.
 
Současný vlastník získal společnost OKD za dosti lukrativních podmínek od sociálnědemokratické vlády, kdy byl B. Sobotka přímo ministrem financí za tuto privatizaci odpovědným. Je paradoxní, že to nyní B. Sobotku doběhlo v roli premiéra. Nicméně spor uvnitř vlády mezi jednotlivými stranami koalice mě vůbec nezajímá, čekám od vlády jasný postoj a stanovisko k této věci. Náš názor na věc je dlouhodobý a stálý. 
Ing. et Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
člen výkonné rady
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení