2. února 2014

Babišova neznalost základních ukazatelů a vztahů ve veřejných financích je děsivá

Dnešní Otázky Václava Moravce s Andrejem Babišem ukázaly, že na Ministerstvo financí ČR přichází ve své historii zřejmě nejméně kompetentní ministr. Jeho neznalost základních ukazatelů a vztahů ve veřejných financích je děsivá.

Odhad nákladů na slibovaná opatření nové koalice ve výši 18 mld. Kč z úst Andreje Babiše je zcela mimo jakýkoliv realistický rámec. Jen zvýšení valorizace důchodů v roce 2015 - jako jeden z mnoha slibů obsažených v koaliční smlouvě - se částce 18 mld. Kč bude blížit. Koaliční smlouva ale obsahuje řadu dalších opatření, jejichž důsledkem bude zatížení státního rozpočtu dalšími desítkami miliard korun.

Je normální, aby nový ministr financí šel do diskuzního pořadu bez znalosti vlastní koaliční smlouvy a bez rámcové znalosti nákladů na obsluhu stáního dluhu? Na ministra financí se má člověk připravovat léta. Slova o tom, že je Andrej Babiš na ministerstvu pár dní a tudíž neví, musí se seznámit, nechá si připravit prezentaci, ale určitě bude všechno transparentní, jsou neakceptovatelná. 

Ing. Jan Skopeček

člen výkonné rady
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení