10. prosince 2023

Partie CNN Prima News: Potraviny zlevní, řetězcům hrozí pokuty

(CNN Prima News) Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka věří, že potraviny v příštím roce nebudou zdražovat. Pokud by ale řetězce společně zvyšovaly ceny, tak se mohou připravit na pokuty od antimonopolního úřadu. Kupka to řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Pevně doufám, že ceny se zvedat nebudou,“ řekl Martin Kupka, podle kterého se tématu neustále věnuje jeho kolega ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministr dopravy zároveň obchodníky varoval před kolektivním zdražováním, které by neodpovídalo růstu ceny od zemědělců a potravinářů. „V jiných státech to může vést i k velmi významným pokutám,“ varoval Kupka velké řetězce.

Je potřeba jim vzkázat, aby vnímali situaci, ve které je Česká republika. „Pokud očekáváme významné snížení inflace, tak je to pozitivní zpráva pro všechny. Pokud někdo v tuto chvíli negativně zasáhne podobnou dohodou, tak to může vést k ohrožení řetězců,“ řekl Kupka.

Podle něj v příštím týdnu dojde k jednání ministra zemědělství spolu s vedením antimonopolního úřadu. „Pokud existuje nějaká dohoda o zdražení, tak to může znamenat i porušení některých zákonů,“ dodal Martin Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy