12. května 2021

CNN Prima News: Důchodová reforma se do voleb neschválí. Je to takové plácnutí do vody

(CNN Prima News) Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová předložila minulý týden vládě návrh důchodové reformy. Rozhodovat se má o velkých změnách. Šéfka rezortu práce chce reformu stihnout schválit do podzimních voleb. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Skopečka (ODS) se to však do voleb stihnout nedá. „Je to takové plácnutí do vody, aby se řeklo, že Maláčová do voleb něco udělala,“ prohlásil Skopeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Budu usilovat o to, aby se návrh projednal v Poslanecké sněmovně i v Senátu a aby se legislativní proces dokončil, protože máme stále pět měsíců do voleb. A Sněmovna to stále může v pohodě stihnout,“ prohlásila dříve Maláčová. Podobný legislativní proces ale trvá kolem jednoho roku. A zatím se zdá, že podporu nemá ani u koaličního partnera ANO. Reforma důchodů je přitom prvním bodem v programovém prohlášení současné vlády.

„Do voleb se návrh schválit nestihne. Což dobře ví i ministryně práce Maláčová. Vezměme si takový kurzarbeit, ten také připravovalo ministerstvo měsíce. Navíc ani vládní koalice nemá shodu. Je to takové plácnutí do vody, aby se řeklo, že Maláčová do voleb něco udělala,“ komentoval Jan Skopeček.

Doplnil, že se to podle něj nedá označit za reformu. „Je to jistá změna některých prvků penzijního systému. Reforma má přece přinést udržitelnost penzijního systému. Problémem České republiky je, že dnešní třicátníci si nemohou být jistí tím, že stát bude mít na jejich důchody,“ uvedl s tím, že stávající změny přinášejí akorát kratší udržitelnost penzijního systému. „Zvyšují výdaje, ale neříkají, kde na ně má stát vzít peníze,“ doplnil.

Předložený návrh důchodové reformy má dva pilíře. Nultý zajistí základní důchod 10 tisíc korun. První pilíř se skládá z odpracovaných let nebo i počtu vychovaných dětí. A na seznamu jsou i další změny jako třeba zkrácení potřebné doby pojištění pro nárok na důchod, a to na 25 let.

Práce pro příští vládu

„Pokud se k hranici nechceme dostat valorizací, tak to je práce pro příští vládu. Teď se to nedá stihnout, zvláště když hnutí ANO s tímto návrhem nesouhlasí,“ řekl Jan Skopeček. Podle něj stávající koalice s důchodem udělala jedno jediné – zrušila Nečasovu reformu. „Během dvou volebních období však nepřinesla žádnou reformu penzí,“ uvedl.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS